IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко яйца да ядем на ден?

10 април 2019 05 35

Някои ще прекалят с протеините по Великден

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Остават броени дни до Великден. Повечето от нас с нетърпение очакват да се съберат с роднините на трапезата, да се чукнат с яйца за здраве и хапнат вкусно агнешко. Изкушени от различните ястия, много ще прекалят с яденето.

За празниците се раздават и получават варени яйца, боядисани с различни багри. Традицията повелява да се „борим“ с близките за здраве, но в един момент може да се увлечем и изядем прекалено много протеини, а това се отразява зле на организма.

Колкото и да обичате яйца, след първия ден на Великден те ще ви омръзнат. Може да си направите зелена салата с тях, различни разядки, да ги запечете със зеленчуци, но винаги трябва да следите колко общо приемате за деня. Смята се, че препоръчителното количество е до 5 на седмица, а някои ще изядат поне 3 само за ден.

Полезни вещества в яйцата

Те съдържат важни аминокиселини, без които тялото не може. Също така са богати на витамините В1, В3, В12, фолиева киселина, биотин, А, Е и D. От минералите присъстват селен, цинк, желязо, фосфор и калий.

Яйцата са отличен източник на витамин D, който е изключително важен за усвояването на калций.

По колко яйца да си позволим на Великден?

Ако спортувате активно, то без проблем може да си позволите повече яйца за празника, защото тялото ви е свикнало да си набавя протеини по този начин (има най-много в белтъците). В този случай е добре да намалите количеството на месото и рибата, които също са богати на протеини.

Хората, които водят по-заседнал начин на живот и не се движат достатъчно, трябва да се хранят по-умерено с яйцата. Диетолозите съветват да ядат предимно белтъците и да отделят жълтъците, защото в тях има много мазнини, които ще повишат нивото на лошия холестерол.

Родителите трябва да внимават с децата, които обичат да се тъпчат с яйца по Великден. Освен че съществува риск от преяждане, при тях може да се появяват и някои алергии.

Четете още:

Преди Великден: Опасни ли са съставките на боите?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари