IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рак на кожата – профилактиката е много важна!

15 май 2019 08 40

Кои са симптомите разказва д-р Валерия Матеева

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Едва 18% от българите се предпазват от слънцето, въпреки че знаят какви са вредите, които то може да нанесе на кожата им. Повече от половината, които са забелязали проблеми, отлагат търсенето на лекарска помощ.

На 15 май страната ни се включва в европейската кампания за ранна диагностика и профилактика на рака на кожата - „Евромеланома 2019“. Кои са първите симптоми на рака на кожата и къде ще има безплатни прегледи, разказва д-р Валерия Матеева.

„Ракът на кожата е изключително често срещан. Всяка година има повече от 3,5 милиона случая по света, от които 100 000 са меланомен рак на кожата, който е един от най-злокачествените тумори при човека. В България точна статистика не се провежда“, обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Миналата година в страната ни е имало около 10 случая на хора, болни от рак на кожата, които са открити по време на самата кампания.

Днес всички желаещи могат да се изследват безплатно в Кожната клиника на УМБАЛ „Александровска“. „За 14-а поредна година страната ни участва... Повече от 250 колеги-дерматолози ще се включат в тази инициатива благотворително“, посочи още д-р Матеева.

Болка в ставите и корема, затруднено дишане, възпалени лимфни възли, главоболие, крампи, са част от по-притеснителните симптоми на рака на кожата, които да накарат хората да се прегледат. Профилактиката е много важна, защото първоначално симптомите не са видими.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари