IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешно! Да помогнем на малката Калина!

30 май 2019 11 18

Единствената алтернатива и надежда за живот за бебе Калина остава чернодробната трансплантация в чужбина

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Малката Калина е голямата радост на Яна и Явор от Варна. Тя се ражда на 22 март и всичко върви добре през първия месец от живота ѝ. Като всички бебета, малката Калина развива жълтеница още през първите дни след раждането си. Никой обаче не подозира, че това е признак за по-сериозен проблем.

На 28 април Калина получава вътрешен кръвоизлив и е приета по спешност в болница „Света Марина“ във Варна. Кръвта ѝ не се съсирва в резултат на липсата на витамин К, стойностите на билирубин били твърде високи. Тези симптоми показват, че нейните черен дроб и жлъчка не функционират правилно.

Следват множество изследвания – кръвни тестове, ехографии, скенери, ядрено-магнитен резонанс. От болница „Света Марина“ във Варна излизат с пет предполагаеми тежки диагнози – остра и подостра чернодробна недостатъчност; Неонатална холестаза; Кървене от ГИТ; Анемия; Дупликационна дуоденална киста; ДД Киста на холедоха; ДД Билиарна атрезия.

Семейството е изпратено в София в болница „Пирогов“ с надеждата за оперативно лечение, което специалистите след много изследвания отново, преценяват, че не могат да извършат на място. Вероятната диагноза за тях е: Атрезия (липса или запушване) на жлъчните пътища и бебе Калина е насочена за активно наблюдение от детски гастроентеролог в „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев“ в София, с оглед последваща чернодробна трансплантация.

Сега има надежда – Операция Kasai в Хамбург, Германия, която обаче не е направена поради напредналата фиброза (III-IV степен) на черния дроб и невъзможност дробът да бъде спасен. От Хамбург Калина е с диагноза: Цироза на черния дроб (Фиброза (III-IV степен) в резултат на неонатална холестаза и билиарна атрезия (липса на жлъчни пътища).

Единствената алтернатива и надежда за живот за бебе Калина остава чернодробната трансплантация в чужбина, за която има много малко време.

„Операцията трябва да се направи до края на месец юли, а сумата, която трябва да се заплати е 500 000 лв. Надяваме се с ВАША ПОМОЩ ДА УСПЕЕМ и да съберем необходимите средства в срок“, пишат родителите на момиченцето в своята Facebook страница.

„Въпреки сивия живот по многото болници, ежедневните изследвания, процедури, болка и системи, Калина е изпълнена с желание за живот и не се предава! Всеки ден тя ни дарява с безброй слънчеви усмивки, изучава ни със светлия си поглед, гука и ни говори по своя си начин и няма търпение да порасне“, разказват още родителите ѝ.

„Помогнете да спасим тази малка и чиста душа! Помогнете да дарим бъдеще на бебе Калина!“.

Левова банкова сметка в Обединена Българска Банка (ОББ): BG78UBBS80021083667140
Бенефициент: Калина Яворова Сидерова


PayPal на майката: yana.obreshkova@gmail.com

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари