IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазите от фалшив алкохол на почивката си?

24 юли 2019 14 40

Хубаво е да потърсите медицинска помощ

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

В последните дни Коста Рика влезе в новините, но не с много приятна новина. Близо 19 души са починали след натравяне с метанол. Съставката се използва главно в антифриз, като разтворител или в други химически реакции. Много по-опасен е от етанола, който по принцип се съдържа в алкохола.

За съжаление, не само в Коста Рика баровете се опитват да подправят напитките с метанол. Това е с цел да се прикрие фалшивият алкохол и е евтин начин да се увеличи ефективността на продуктите. Най-известните страни, които предлагат такъв вид напитки са Мексико, Русия, Доминиканската република и части от Африка.

Дори в малки количества, метанолът може да доведе до сериозни здравословни проблеми, слепота и дори смърт. Опасността му се крие в това, че трудно се усеща, защото е без цвят и мирис. Измамниците често слагат фалшивия алкохол в хубави и скъпи бутилки, което още повече заблуждава туристите.

Ето няколко съвета, които да следвате, за да се предпазите от фалшивия алкохол.

Наблюдавайте питието си

Когато отивате към бара, добре е да знаете предварително какво ще си поръчате. Това е особено важно, ако се намирате в страна, в която пътувате за първи път. Лекари съветват да гледате внимателно процеса на правене на коктейла си, за да се уверите, че получавате това, което сте си поръчали.

Също така, не оставяйте питието си без надзор и не приемайте напитки от непознати. Ако за миг не внимавате, някой може да се опита да сложи нещо в коктейла ви като метанол или пък друг наркотик, което да ви направи уязвими.

Не вярвайте на ниските цени

Когато сте на ваканция се опитвате да намерите най-добрите оферти по барове и дискотеки. Собствениците знаят това много добре и вече са се научили да предлагат примамливи промоции, които привличат повече туристи.

Много ниските цени обаче трябва да бъдат взети под огромно внимание, тъй като е напълно възможно да ви се предлага некачествен алкохол. Експертите съветват да внимавате за двойни етикети на бутилките, което може да е индикация за подправена напитка.

Хубаво е да не си поръчвате коктейли, които съдържат много съставки, защото по този начин много лесно може да ви бъде сервирано нещо, което въобще не сте си избирали.

Поръчвайте познати напитки

Най-безопасното решение при такива ситуации е да поръчвате коктейли и напитки, които познавате до болка. Дори когато сте на ваканция, заложете на нещо традиционно и не експериментирайте. По този начин ще се предпазите от нежелани резултати.

Преди да отпиете, първо помиришете напитката и тогава отпийте малка глътка. Ако ви се струва, че нещо не е наред, спрете да пиете. Колкото и малки да са опасенията ви, не рискувайте здравето си. Когато усетите, че вече започвате да се омайвате или пък хората около вас не са много адекватни, хубаво е да намалите алкохола.

Не излизайте сами

Не само, че няма да ви е скучно, но ще се чувствате и по-сигурни. Група от няколко приятели е чудесна за барове и клубове, особено ако сте в непознат град или държава. Така винаги ще има някой, който ще се грижи за вас, ако се почувствате зле.

Още повече, че по този начин ще има кой да наблюдава питието ви, когато вие сте далече от масата.

Следете състоянието си

Ако започнете да се чувствате зле след само едно питие, веднага трябва да потърсите медицинска помощ. Метанолът има различни ефекти върху хората, в зависимост от тяхното телосложение, метаболизъм. Но винаги трябва да внимавате за неестествено поведение на хората около вас.

Ако някой, който познавате се е натровил с метанол, веднага тръгнете към болницата. Често състоянието може да бъде объркано като алкохолно натравяне, затова винаги споделете с лекаря, ако сте имали съмнение за нещо друго.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари