IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подобрим съня си в жегата?

30 юли 2019 11 50

Експерт дава съвети за безсънието през сезона

IStockphoto

IStockphoto

Сънят е механизмът, който помага на тялото да се изчисти от негативните емоции и да се зареди с нови сили. Нарушенията в съня не са за подценяване. Най-често от безсъние страдат възрастните хора, но този дискомфорт се среща и при по-млади.

Жегите и честата смяна на времето се отразяват на нервите и съня. Хората изпитват световъртеж, промени в кръвното, настроението и кондицията, имат безсъние и физическа умора. Как да се преборим с тези неприятни състояния, разкрива д-р Георги Ангов от Клиниката по нервни болести към Александровска болница.

„Сънят е активен процес, при който част от мозъчните структури работят активно, за да могат другите да почиват... Затова безсънието, особено при по-възрастни хора, се дължи на това, че те не могат активно да поддържат съня си. И това е причината да се подхожда прецизно към подготовката и се спазва една хигиена на съня“, обяснява лекарят пред Bulgaria ON AIR.

По повод твърдението, че трябва да спим поне 7 часа в денонощието, за да бъдем свежи на сутринта, д-р Ангов обясни, че няма определени норми и при всеки човек е различно. „Най-добрият маркер за възстановяващ сън е на другия ден да се събудите за ежедневните си задължения без часовник или без някой да ви буди“, допълни той.

Специалистът изтъкна, че притеснително е, когато един човек спи под 5 часа или над 10 часа на денонощие.

„Хигиената на съня изисква да си лягаме, когато ни се доспи. Изпуснем ли този момент, това е равносилно на лошо качество на съня“, коментира още медикът.

Д-р Ангов обясни, че не бива да се ползват електронни устройства непосредствено преди лягане. Те оказват негативно влияние на съня. По думите му, след като някой се събуди нощес, също не бива да се натоварва като чете книга, гледа телевизия или върши някаква друга активна дейност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари