IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Боровинките са супер, но тези храни имат повече антиоксиданти

24 юли 2025 14 40

Черният шоколад е сред първенците

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Достигането на дневната квота за протеини е задължително, но как се справяте с антиоксидантната си доза? Често срещани в плодовете и зеленчуците, антиоксидантите са ключови за поддържане на имунитета ви и поддържане на дългосрочно здраве.

Антиоксидантите играят огромна роля в превенцията на заболяванията и здравословното стареене. Те са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания, мозъчен упадък, диабет и дори някои видове рак. Те също така поддържат имунната ви система и защитават мозъчната функция, особено с напредване на възрастта. Антиоксидантите са нещо, което лекарите винаги препоръчват на пациентите си, тъй като качеството на това, което ядете се отразява на това как чувствате, мислите и остарявате. 

6 храни с повече антиоксиданти от боровинките

Боровинките са коронясаните герои в борбата със свободните радикали (молекули, които могат да увредят ДНК клетките) и наистина съдържат много антиоксиданти. Освен това, те са богати на фибри и вода - суперзвезден избор за антиоксидантен тласък. Въпреки това, има и други храни, които съперничат или надминават боровинките, когато става въпрос за антиоксидантна сила.

Пекан

пекан, ядки,

Снимка: iStock

Вярвате или не, ядките пекан са дори по-високо класирани от боровинките, когато става въпрос за антиоксиданти. 28 грама на ден са достатъчни и доставят големи ползи за здравето на сърцето, благодарение на съдържанието на витамин Е и полифеноли. Ядките също така са пълни със здравословни мазнини, което е полезно за здравето на мозъка и може да помогне за справянето с възпаленията в цялото тяло.

Черен шоколад

черен шоколад,

Снимка: iStock

Да, можете да си хапнете десерт и да си набавите антиоксиданти. Въпреки че е идеален в умерени количества, черният шоколад, направен със 70-75% какао, е легитимен антиоксидантен конкурент на боровинките. Той е богат на флавоноиди и полифеноли, като едно или две квадратчета на ден могат да ви помогнат страшно много.

Артишок

Артишок; Снимка

Снимка: iStock

Сготвеният артишок може да не са особено забележими, но този вкусен зеленчук е богат на антиоксиданти. Той е пълен с полифеноли - известни още като растителни съединения, които се намират в определени храни - заедно с фибри, витамин С и магнезий. Помислете дали да не добавите артишок в пицата, в салата или да го смесите в кремообразен дип.

Годжи бери

годжи бери

Снимка: iStock

Годжи берито е по-трудно за намиране от другите плодове - и често се продава в сушен вариант като стафидите - но все още можете да го намерите в магазините за здравословни храни и онлайн. Това е древен основен продукт, който е издържал на времето. Той е пълен с витамин С и антиоксиданти и е идеална добавка в смути или като снак. Само 2 супени лъжици на ден са чудесно начало. Опитайте да добавите годжи бери в овесени ядки, кисело мляко или гранола. 

Червен боб

червен боб

Снимка: iStock

Бобът определено става все по-популярен в света на храненето в момента и ще набира сила в следващите месеци. Той е евтин, универсален и изключително здравословен, съдържащ много растителни протеини, фибри и основни минерали като желязо, магнезий и калий. Червеният боб е богат и на полифеноли, което го прави универсална суперхрана.

Орехи

орехи, ядки

Снимка: Pixabay

Орехите са друга ядка, която попада в списъка с антиоксидантни суперхрани и определено са вкусен избор. Те са пълни с антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, което е чудесна комбинация за когнитивни функции, добро настроение и здраво сърце. 30 или 50 грама на ден е чудесна порция. 

За още съвети за хранене последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари