IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колоезденето – полезно за физическото и психическото здраве

1 август 2019 12 00

Избирайте по-често тази физическа активност

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Колоезденето е един от начините да поддържате добра физическа форма. Освен това, то ви осигурява и бързо придвижване в задръстванията и натоварения трафик. Скорошни проучвания показват, че всъщност карането на колело е и добре за мозъка, подобрява настроението и повишава енергията.

Ако го практикувате редовно, тялото ви ще се чувства много по-добре и ще поддържате стегната форма през цялата година. Някои хора карат колело за удоволствие, а други го включват в спортния си режим.

Ако не сте от тях, по-добре помислете дали не е време да завъртите педалите, тъй като колоезденето има големи ефекти върху психическото и физическото здраве.

Това се дължи на факта, че физическото натоварване се случва сред природата. Упражненията винаги помагат на тялото да се чувства по-свежо и готово за деня, но когато това се прави навън, организмът получава още по-голям заряд.

Колоезденето помага и на мозъка да се адаптира към околната среда и по този начин да намали нивата на стрес. Когато сте сами на колелото, имате време да помислите върху важните неща от живота, да обиколите нови места и просто да се насладите на собствената си компания.

Няма спор в това, че всички състезатели по колоездене са в страхотна форма. Това се дължи на дългите тренировки, които спомагат за бързото изгаряне на мазнини. Проучвания показват, че един час върху колелото изгаря от 400 до 1000 калории.

Колоезденето също помага и за стегнатите мускули. Тази физическа активност тренира цялото тяло и му помага да остане във форма дълго време. Редовното въртене на педали вдига тонуса и повишава нивата на адреналин.

Освен за стегнати мускули, карането на колело намалява и риска от сърдечни заболявания. То повишава сърдечния ритъм и изтласква кръв към цялото тяло.

Редовното каране на колело намалява стреса, което спомага за по-добрия сексуален живот. Спокойствието ви позволява да се възбудите много по-лесно и да се представите по-добре в леглото.

Също така, колоезденето спомага и за по-добрия сън. Според учени от Джорджия, то намалява нивата на неспокойствие и ви помага да заспите по-бързо вечерта и да се насладите на хубав сън през нощта.

Ако все още не сте решили какво ще правите през уикенда, препоръчваме ви да се качите на колелото си и да направите една хубава обиколка из града.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари