IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на желязо и витамин B6 води до паник атаки

2 август 2019 05 33

Изследването е направено от японски учени

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Много хора изпитват потиснатост и паник атаки. Затова голяма част от учените са посветили кариерите си да разберат причините, които се крият зад това състояние.

Симптомите и на двете са безпокойство, нервност, учестено дишане, треперене, сърцебиене и интензивно потене. Човек трудно се концентрира и пространството, в което се намира, го притиска от всички страни.

Причините за паник атаките са много – от страх до социално неудобство. Факторите също включват и средата, в която се намирате, състоянието на мозъка, гените или други медицински фактори и заболявания.

Това чувство може драстично да попречи на спокойния ви начин на живот и да ви държи в напрежение постоянно. Засега не е намерен лек срещу този вид стрес, което го превръща в една от най-застрашителните болести по света.

Проучване в Япония показва връзката между психическото състояние и нивата на хранителни вещества в тялото. Така учените достигат до извода, че липсата на желязо и витамин B6 може да предизвикат нарушение на баланса в частта на мозъка, която отговаря за паник атаките и безпокойството.

Участниците в опита са били 21 като всички от тях се борят с различна степен на паника, учестено дишане и безпокойство. Учените са анализирали нивата на хранителни вещества в кръвта като са ги съпоставили с нивата на други 20 души, които са заявили, че не страдат от такъв вид психически заболявания.

Резултатите показали, че първата група има ниски нива на желязо и витамин B6. Според учените, това се дължи на липсата на баланс в мозъка и липсата на серотонин, който е известен като „хормон на щастието“ и е отговорен за центъра на удоволствие в мозъка.

Серотонинът се синтезира от аминокиселината триптофан. Желязото и витамин B6 играят огромна роля при процеса. Затова липсата им може да понижи нивата на серотонин в организма. Всъщност, голяма част от антидепресантите се стремят да го увеличат в кръвта на човек.

Според учените, това е лек пробив в борбата с паник атаките и следващи изследвания може да стъпват на тази база, за да се разбере причината, която стои зад това състояние.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари