IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чистенето - досадно, но полезно. Удължава живота

27 август 2019 12 30

Затова пък седенето по 9 часа на ден скъсява дните ни

Чистенето - досадно, но полезно. Удължава живота

Колкото и досадни да са чистенето и готвенето, се оказва, че те могат да са и полезни. Поне това твърдят норвежки учени, които установили връзка между домашните задължения и риска от ранна смърт.

Според експертите, всекидневното поддържане на дома е добро начинание, не само за да ни е приятно в мястото, което обитаваме, а и защото по този начин се снабдяваме с достатъчно движения за деня, което именно и ни предпазва от ранна смърт, пише Daily Mail.

Учени от Норвежкото училище по спортни науки в Осло стигнали до извода, че дори само 25 минути умерена активност на ден ни помага поне за следващите шест години. Като примери са физическа активност у дома са включени чистене с прахосмукачка и бързото ходене. Един час лека физическа активност - като готвене или миене на чинии, също намалява риска от ранна смърт.

Твърденията на норвежките учени идват след анализ на резултати от осем изследвания, в които се включили общо 36 000 участници на възраст над 40 години. Резултатите показват, че всяка физическа активност намалява риска от смърт по каквито и да е причини. При най-активните той намалява със 73 процента.
Изследването показа също, че седенето девет и половина часа дневно удвоява риска от ранна смърт. Затова и съветът на специалистите е седенето на работното място да се прекъсва по-често и ако може да се редува с някаква лека физическа активност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари