IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преборим паник атаките в офиса?

31 август 2019 13 00

Лесни начини за справяне със ситуацията

Снимка: iStock

Натовареният начин на живот и опитите ни да балансираме личното и професионалното сериозно се отразява върху нервите и психическото ни състояние. Според екперти, изпитването на нервност пред важно събитие като преглед при лекаря или интервю е напълно нормално. Това може дори да накара човек да се стегне и да даде всичко от себе си, което да рефлектира върху крайната му оценка.

Но, когато тази нервност се увеличава повече от обикновеното, това се превръща в проблем. Той може да навреди на ежедневието ви и да доведе до появата на сериозни паник атаки. Симптомите на такъв вид състояние са страх, сърцебиене, трудности при дишането и изпотяване на дланите. При някои хора ситуацията толкова се влошава, че единствено медицинска намеса може да помогне с възстановяването. 

Паник атака

За съжаление, паник атаките може да се случат по всяко време, навсякъде. Причините са различни, а все по-често се наблюадават паник атаки по време на работа. Експерите обясняват това с натовареността в офиса, с която хората трябва да се справят всеки ден. Има обаче няколко начина, които могат да ви помогнат да превъзмогнете такъв вид атаки. 

Фокусирайте се върху дишането

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да се фокусирате върху дишането. Един от най-честите симптоми на паник атаката е учестено дишане, което кара човек да се мисли, че се задушава. Оттам се получава и страха от смърт, което още повече повишава нивата на паника.

Паник атакa

В такива моменти опитайте да се дишате дълбоко и да се концентриате върху всяко вдишване. По този начин тялото и умът ви се успокояват, което автоматично намалява и нервността. Пулсът ви се нормализира и организмът ви започва да работи правилно.

Обърнете внимание на мислите си

По време на паник атаките, мозъкът на човек се пълни само с негативни мисли. Начинът, по който може да ги предотвратите, е като започнете да ги записвате на един лсит. Много хора сами започват паник атаките си, когато си мислят за катастрофални събития, които може би никога няма да се случат. 

Паник атака

Изразяването на лист хартия помага на човек да премахне тези мисли от главата си. Още повече, така ще разберете как мозъкът ви работи по време на атаката. Написването и прочитането на тези мисли ще ви помогне да осъзнаете, че такива неща рядко може да ви се случат и това не са истински заплахи за вас или вашите близки. 

Не напускайте работното си място

Най-голямата грешка е да действате прибързано и да излетите от офиса. Първата мисъл на човек, който преживява паник атака е да се отдели от обществото и да се затвори в комфортната си зона. Затова той често напуска работното си място в желанието да остане сам и да си отиде вкъщи.

Паник атака

Това действие е не само глупаво, но може да се окаже и доста опасно. Възможно е паник атаката ви да се усили по време на пътуването към дома, когато около вас няма човек, който да ви помогне. Затова, колкото и трудно да изглежда, опитайте се да останете на работното си място, заобиколени от хора, които познавате.

Потърсете помощ от колега

Хубаво е да информирате колега за паник атаките, които получавате. Много хора често бъркат симптомите си с тези на инфаркт. Това още повече ще засили чувството на паника и ще влоши положението. Не се притеснявайте да се обърнете към колега в работата. Така винаги ще имате човек, който ще е наясно със състоянието ви и ще е готов да помогне в такава ситуация.

Паник атака  - 3

Ако паник атаките зачестят, експертите съветват да се обърнете към личния си лекар, за да може той да ви помогне с лекуването им. 

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари