IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходете на кино – полезно е за здравето

14 януари 2020 08 30

Според учени, филмите имат полза за сърцето и мозъка

Снимка: iStock

Ако ви трябва причина, поради която да отидете на кино, то учените от Университета в Лондон са готови да ви я дадат. Според тях, седенето в залата подобрява функцията на мозъка и сърцето и дори се счита за лека кардио тренировка.

Според вестник „Times“, в проучването са участвали 51 киномани, които са гледали филма на Дисни „Аладин“, който излезе миналата година. Лентата е дълга 2 часа, като през това време учените са сравнявали групата от 26 човека, които по това време четели.

кино

Снимка: iStock

Показателите, които били следени, са сърдечен ритъм, телесна температура и реакция на кожата. Според резултатите, кинаджиите са прекарали около 45 минути в т.нар. „сърдечна здравословна зона“, където сърцето ви бие с 40 до 80 на сто от максималната му скорост. Същият ефект се постига с лека кардио тренировка.

Освен че е полезно за сърцето, ходенето на кино се свързва и с подобрения във функцията на мозъка. Според д-р Джоузеф Девлин, подобни културни преживявания карат мозъка ни да се фокусира върху нещо определено за продължителен период от време.

„В киното няма какво друго да правиш, освен да се потопиш във филма“, казва той.

кино

Снимка: iStock

Д-р Девлин добавя, че способността ни да поддържаме фокуса и вниманието си играе решаваща роля за подобряването на концентрацията ни, както и повишава продуктивността ни. „В свят, в който все по-трудно се отдалечаваме от телефоните, това ниво на постоянен фокус е много добро за нас“.

Ходенето на кино е много по-добро отколкото гледането на филм вкъщи, тъй като у дома по-лесно се разсейваме от другите електронни устройства около нас. Затова учените съветват поне два пъти в месеца да гледате фил на голям екран.

За първия филм се плащало по 1 франк

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари