IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които да направите с косата си докато сте вкъщи

10 април 2020 12 30

Пълноценната храна подобрява здравината ѝ

IStockphoto

Стоенето вкъщи има своите предимства и недостатъци. Заради коронавируса много фирми трябваше да затворят врати. От една страна това е лошо, защото доста хора остават с по-ниски доходи, от друга – ще имат повече свободно време, за да помислят за себе си и семейството. От друга – един, два, пет дни, влияят зле на психиката. А заради призивите за по-добра хигиена, при много хора ще се появят проблеми с кожата и косата.

След като ви дадохме някои съвети за това как да се грижите за кожата по време на изолация, решихме да ви дадем насоки какво да правите с косата си, за да бъде тя здрава и лъскава в началото на пролетта.

Дори и да работите от вкъщи, със сигурност сте по-свободни, отколкото в офиса. Може да стоите по цял ден с пижама, да не си решете косата и просто да я вържете на опашка или кок. Защо не?! Все пак, не се занемарявайте и не я оставяйте да се омазнява твърде много преди да я измиете. Смешно и напълно излишно ще е да станете, да се гримирате и изправите косата, като отидете в хола „на работа“. Но все пак, добре е да помислите за грижите, които полагате, докато сте у дома.

Редакторите на Tialoto.bg ви предлагат 5 неща, с които ще се грижите за косата си по време на изолацията:

шампоан, взимане

IStock

Поддържайте я чиста

Едва ли сте от онези, които не си мият косата в продължение на седмица и не им пука, че тя е мазна и мирише. Но понякога една ситуация като оставането вкъщи заради коронавируса може да депресира много мъже и жени. Стане ли така, мнозина започват да подценяват хигиената – косата им е рошава и мръсна, стоят с едни и същи дрехи дълго време, не се къпят редовно.

Ако сте си у вас, а не на мръсния въздух отвън, косата ви може и да стои по-чиста и хубава повече от два дни, но ще дойде момент, в който ще трябва да вземете душ. Също както избягвате докосването на лицето, го направете и с косата. При това, докато готвите, а това ще се случва често, си слагайте някакъв памучен шал на главата, за да не се омирисва косата.

Старайте се да миете косата на всеки два дни, не повече, защото в противен случай скалпът ще се изсуши. При това, трябва да отбележим, че за да бъде чиста тя, това не означава да използвате по-голямо количество шампоан. В случай, че разполагате с балсам, не пропускайте нанасянето му.

проблемна коса

IStock

Миене с по-хладка вода

Не само е важно да миете косата с вода и шампоан, а и да следите температурата. Както кожата се изсушава от по-честото къпане с по-гореща вода, така и косата.

По-топлата вода може да наруши структурата на корените и да доведе до сух и сърбящ скалп. Това е предпоставка за свръхпроизводство на мазнини в кожата.

коса, опашка

IStock

Не я дръжте само на опашка

За мъжете е ясно – те могат да сложат един гребен за деня, но жените или ще я държат спусната, или ще си сложат фибички, шноли, диадеми. Но най-често, докато са си вкъщи, представителките на слабия пол връзват косата си на опашка. Това си има своите предимства – работят по-лесно, защото косата не им влиза в очите, също така е по-удобно при готвене, но ластикът може да увреди косъма.

Ако се вържете, не стягайте твърде много с ластика. За предпочитане е да е по-хлабав, за да не се накъса косата в частта, където минава той. Също така, не я въртете прекалено много и не я усуквайте силно на кок. В случай, че 1-2 дни сте били на опашка, на следващия си приберете косата по друг начин – чрез щипка или обикновена диадема.

Направете си подхранваща маска

По време на пандемия едва ли разполагате с много козметика за коса. Ако сте от по-предвидливите, които си купуват най-различни продукти всеки месец, добре, сега ще ги използвате, но в противен случай, разчитайте на домашните средства.

В края на зимата и началото на пролетта, независимо от разпространението на коронавируса, косата има нужда от подхранване. За целта си направете домашна маска – с яйчен жълтък, зехтин, алое, арганово или кокосово масло (ако ги имате в шкафа). Постойте с нея около 20-30 минути, след това отмийте с хладка вода и по-добре не ползвайте сешоар.

изправяне на

IStock

Забравете за пресите, внимавайте с мократа кърпа

Стоенето у дома е идеалния момент да дадете почивка на косата от преси, маши и други уреди за стилизиране. Ако до момента сте я изправяли или къдрели почти всеки ден, тя има нужда от регенерация и освежаване.

След като измиете косата си, внимавайте с кърпата, която поставяте на главата след излизане от банята. Избягвайте търкане и усукване на кичурите с нея, защото това води до цъфтене и начупване на косъма. Ако косата ви е по-гъста, вземете сешоара, но не я сушете напълно, останалата влага бързо ще изчезне.

Бонус

Ако искате да имате хубава коса, наблегнете на пълноценното и здравословно хранене. Консумирайте повече свежи плодове и зеленчуци. Протеините в месото и яйцата, например, не само, че ще ви предпазят от разболяване, но и ще подобрят здравината на косъма.

Останете отговорни вкъщи!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари