IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога е най-правилно да консумирате протеинов шейк

10 ноември 2019 16 00

Дефинирайте целта си и пийте шейк спрямо нея

Снимка: Pexels

Ако отскоро сте се запалили по фитнеса, вероятно сте започнали да пиете и протеинови шейкове, които да ви помогнат бързо да влезете във форма и да оформите мускулите си. Качествените шейкове съдържат полезни хранителни съставки, също така засищат.

Как да разберете кога да пиете своя протеинов шейк?

Първо трябва да дефинирате ясно каква е целта ви – да отслабнете, да изградите мускули или да ги уголемите.

Ако искате да отслабнете, най-доброто време да консумирате протеинов шейк е няколко часа преди тренировка – рано сутрин или в ранния следобед. Причината е, че напитката ви засища и спомага за удължаване на процеса на горене на мазнини. Протеинът съдържа няколко редуциращи апетита хормона като глюкагон пептид-1 (GLP-1), пептид YY (PYY) и холецистокинин (CCK), които дават усещане за ситост.

По-малко калории за деня

Изследвания показват, че консумирането на протеинови шейкове през деня помага за поемане на по-малко количество калории, тъй като не изпитвате често глад.

Искате по-големи мускули

В случай, че разчитате на протеиновите шейкове да ви помогнат да изградите мускули, най-доброто време за консумация е 35-40 мин след тренировка. Тогава тялото отчаяно се нуждае от протеини, за да се възстанови и да подкрепи мускулите.
Освен това протеинът, приеман с вода, помага за хидратацията и за добър метаболизъм.

Съвет

Без значение колко прехвалени и полезни са някои протеинови шейкове, не разчитайте само на тях в хранителния си режим. За да постигнете добри и трайни резултати, трябва да заложите на зеленчуците, немазните меса, млечните продукти; да пиете много вода; да почивате достатъчно и да приемате допълнително витамини.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари