IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консумация на яйца и други храни носи дискомфорт

12 април 2019 11 50

Внимавайте с комбинациите по Великден

Източник: Istockphoto

Източник: Istockphoto

Увлечени по „боренето“ с яйца по Великден, много хора прекаляват с консумацията им. Едно за закуска, после на обяд, ако обелите няколко за зелената салата за вечеря, стават повече от три. А колкото и да са вкусни и полезни, те могат да предизвикат някои неприятни странични ефекти.

Болка, подуване на корема, спазми и тежест. Това са първите симптоми, които ще усетите, ако похапнете повече яйца – било то сварени или приготвени под друга форма. После се появява запекът, който може да продължи с дни.

Освен тези проблеми, смесването на яйцата заедно с други храни и напитки може да бъде „стресиращо“ за храносмилателната ви система. Например:

Кафе, мляко и яйца

Могат да причинят стомашно разстройство. Трябва да внимавате – първо изпийте кафето си, за предпочитане без прясно мляко, след това закусете с яйце. Между тях трябва да има поне 30-40 минути, за да избегнете разстройство.

При някои хора млечните продукти причиняват дискомфорт в корема, особено ако имат непоносимост към лактоза. Попадайки в корема, яйцето дразни допълнително.

Колко яйца да ядем на ден?

Храни с ниско съдържание на фибри и яйца

Те водят до запек. Сигурно сте чели колко е полезно да се ядат диетични фибри. Те подпомагат придвижването на храната към отделителната система. Въпреки това, ако заедно с тях ядете сварени яйца, например, ще имате проблеми с ходенето до тоалетна по голяма нужда. Това се дължи на високото съдържание на протеини. Ето защо е по-добре да ядете яйца в умерени количества. Комбинирайте ги със спанак или пълнозърнест хляб, например.

Наситени мазнини с яйца

Яденето на много наситени мазнини също ще доведе до запек. За щастие едно голямо яйце съдържа около 2 г мононенаситени мазнини и 0,7 г полиненаситени. Ако ядете по 1 на закуска, не е проблем, но по Великден някои стигат до 3-4, че и повече на ден, което е прекалено.

Въпреки това, имайте предвид, че всеки организъм е различен. При някои възрастни и особено деца, може да се появи и алергия, но при други всичко да е наред. За да нямате главоболия по празниците, яжте умерено яйца и внимавайте с какво ги комбинирате.

Отслабни през пролетта: Помагат ли варените яйца?

Преди Великден: Опасни ли са съставките на боите?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари