IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есенен маникюр: Лакиране в стил батик

18 октомври 2020 15 00

Ето 4 идеи, които да изпробвате (Видео)

IStockphoto

През изминалото лято много звезди носеха дрехи, обувки и аксесоари, които сякаш са боядисали сами у дома. Популярният стил батик, който идва от Шри Ланка, се използва от много модни марки за новите им колекции. Според най-новите тенденции, той ще продължава да се търси през сезон есен/зима 2020, като ще го виждаме и в маникюра. 

Батик е изкуство, при което се променя цветът на даден текстил – чрез восък и различни багрила. Мястото, по което има восък, не се оцветява, като се получават уникални комбинации, стига да се поставят няколко цвята. Освен за дрехи, техниката се ползва за дизайна на мебели, завеси, покривки, както и някои дребни аксесоари. Така с течение на времето се ражда и специалният принт батик. 

За да съчетаят своя аутфит с ноктите, много известни личности отиват в салона, за да си поръчат лакиране на ноктите в стил батик. Така древната техника за боядисване става популярна и сред маникюристите. 

Ето едно видео, от което ще разберете как да се лакирате по този начин у дома: 

Вижте и няколко различни маникюра в стил батик, които да пробвате да си направите сами вкъщи: 

1. Батик на половин нокът

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от ORLY (@orly) на

Онова, което трябва да знаете е, че за тази идея ви трябват поне 4-5 лака в различни цветове. Те може да са с електриков оттенък или обикновени. 

За основа поставяте безцветен лак и още докато не е изсъхнал, нанасяте по малка лента от всеки нюанс на половината от 5 нокътя. След това с върха на игла или тънък апликатор разнасяте настрани 3-4 пъти, за да се получи ефектът батик. 

Може да направите обърнат френски маникюр, като лакирате левия или десния ъгъл на нокътя или пък просто оцветите основата или върха. 

2. Нестандартен френски маникюр

Тук френският маникюр не е перфектен. Линиите му са по-нестандартни, направени чрез потупване с малка гъбичка, на която сте сложили 2-3 различни цвята. 

Получава се едно наслагване или преливане на цветовете, което виждаме при техниката батик. 

3. Акварелна „рисунка“

Тази идея е доста лесна. Може да ви се струва обикновена мацаница, но това е истинско изкуство, приличащо на акварелните рисунки. 

Хубаво е да имате по-дълги нокти. След като ги оформите с пилата, поставяте бежова матова основа или безцветен лак. Отгоре веднага капвате по малко от поне 4-5 различни цвята. 

Тук батик се получава като с тънка игла или апликатор размажете и слеете отделните цветове, сякаш рисувате с боичка, четка и вода на хартията. 

4. Батик на петна

Тук преливането на цветовете е по целия нокът. Получава се като първо ноктите се лакират с по-светла основа – с бяло, бледорозово или бежово. Отгоре с помощта на малки гъбички, напоени в отделните нюанси, се „отпечатват“ петната. 

Колкото по-безформени са петната, толкова по-добре, защото и при самата техника батик се експериментира с цветове и форми. 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари