IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата по празниците – 6 стъпки, които да следвате

23 декември 2020 17 40

Експерти със съвети как да избегнете обриви и възпаление

IStockphoto

Краят на годината е тук, а с това ставаме все по-стресирани. Поне за повечето от нас е така – дойдат ли празници, имаме да свършим безброй задачи преди отпуска, храним се на крак, обикаляме из магазините за подаръци и нямаме достатъчно време за почивка. Казваме си: „Ще се наспя на Коледа“, но така и не успяваме да спазим обещанието си. Отделно покрай пандемията сме доста притеснени. Всичко това се отразява на организма и едно от местата, по което това проличава, е нашата кожа. Тя става по-чувствителна и суха.

Независимо дали ще ядете вредни храни преди празниците или ще смените обстановката, прекалявайки с традиционните ястия, всяка една такава промяна рефлектира върху вас. Затова не се учудвайте, ако усетите сърбеж, зачервяване или ви излязат ситни пъпчици по лицето. Според дерматолози, това е нормална реакция, която може да бъде предотвратена, ако се направят някои корекции в режима. Те посочват пред Mbg.com за какво трябва да внимавате в грижата за кожата:

1. Последователност в грижата

Когато отивате някъде другаде за празниците, не е нужно да взимате с вас целия козметичен несесер, но все пак си направете списък и не забравяйте продуктите, които използвате най-често. Така например трябва задължително да ползвате същия лосион за почистване на грим или крем. В случай, че го забравите, си купете онова, от което сте доволни на момента, вместо да слагате на кожата козметика, която вашите близки ви дават или препоръчват. Това ще ви спести раздразнение и обриви.

Ако продължите да поддържате същата рутина, ще намалите риска от „стресиране“ на кожата. Мийте и хидратирайте лицето си както обикновено, като не добавяте нови продукти със съставки, които до момента не сте опитвали.

В случай, че искате да се поглезите по празниците и да използвате почивните дни за маски за лице, пилинг на цяло тяло или някакъв уред за подмладяване, бъдете внимателни и се опитайте да поддържате влагата в кожата. В противен случай може да получите обриви и зачервяване точно за Коледа или празника за посрещането на новата година.

жена, тъга,

Pixabay

2. Хидратация една идея повече

Хидратацията през зимата е изключително важна за всеки отделен тип кожа, от мазна до суха и чувствителна. По-ниските температури по това време на годината, в комбинация с отоплението в помещенията и сухият въздух, водят до изсушаване, сърбеж и зачервяване. Според дерматолозите, тези фактори водят до трансепидермална загуба на влага или казано по-просто – водата веднага се изпарява от кожата.

„Вятърът, ниската влажност и ниските температури увреждат кожната бариера“, обяснява д-р Хадли Кинг. По думите му, това намалява способността на кожата да се предпазва, което води до лилаво-червени петна, сърбеж и люспене на кожата на лицето и ръцете, която е изложена най-много на атмосферното влияние навън. Специалистът посочва още, че освен това по празниците ние често ядем доста вредни храни и пием алкохол, което само повишава дехидратацията на организма.

Освен хидратиращи кремове, за да сте сигурни, че ще имате хубава и мека кожа, пийте достатъчно вода – поне по 1,5 – 2 литра на ден. Това ще подобри плътността на дермата и ще увеличи влагата в клетките.

маска за

IStock

3. Ползване на чисти калъфки

Ако сменяте местонахождението си по празниците, домакините със сигурност ще ви осигурят чисти чаршафи. Все пак, ако прекалите с алкохола, когато лягате, се уверете, че сте на вашата калъфка. Дори и да изберете тази на половинката, рискувате да замърсите кожата си.

Дерматолозите напомнят, че при чувствителна кожа, хората е добре да си носят собствена калъфка, където отиват. За предпочитане е тя да е от хипоалергенна и антимикробна материя.

спане, маска

IStock

4. Качествен сън

Сънят е толкова важен – той има огромно значение за цялостното здраве, като разбира се, ако той не е достатъчен, това си личи по кожата. Дори и да празнувате по Бъдни вечер, Коледа и на Нова година, не прекалявайте и гледайте да спите поне 6-7 часа през нощта, а когато почивате, може да си позволите и следобедна дрямка.

Процесът на регенерация на кожните клетки е до три пъти по-бърз през нощта, в сравнение с деня. Най-забележителното е, че кожата може да отчете скока на човешкия растежен хормон точно по време на нощния цикъл на съня. Именно неговото освобождаване спомага за възстановяване на телесните тъкани и стимулира производството на клетки, за да замести клетките, които са били повредени през целия ден. Освен това, недоспиването повишава количеството на кортизол в тялото – хормонът на стреса.

„Когато качеството или количеството на съня ви се променя, особено с течение на времето и особено ако това е повече от една нощ, това се регистрира от тялото и мозъка като стрес“, казва д-р Уитни Боу. Лекарят посочва пред Mbg.com, че повишеният кортизол в продължение на няколко дни причинява разграждане на колагена, възпаление и дори пъпки.

жена, закуска,

IStock

5. Ограничаване на храни, причиняващи възпаление

Храната, която поглъщаме всеки ден е основният виновник за възпалението на кожата, водещо до сърбеж, сухота и най-вече досадните пъпки. В тази връзка дерматологът д-р Кийра Бар, отбелязва, че всички ние очакваме празниците и трябва да се насладим на храната, приготвена с много труд и любов. Но тези, които са предразположени към акне, например, трябва да имат предвид, че консумирайки повече меса и млечни продукти, със сигурност няма да са с перфектната кожа на другия ден.

За да имате по-хубава кожа и да насърчите детоксикацията на организма по празниците, приемайте пребиотици, пробиотици, антиоксиданти и храносмилателни ензими допълнително. Това може да помогне за насърчаване на чревната флора и намаляване на възпалението.

спално бельо

IStock

6. Повече време за релакс

Най-доброто, което ще направите за вас и кожата ви, е да си дадете малко почивка и да се избавите от стреса и напрежението, които сте натрупали преди празниците. Освен да се наспите и да похапнете любимите си гозби, е хубаво да отделите време за релакс. Но това не означава да стоите само пред телевизора с купа пуканки в ръка. Слушайте хубава музика, направете си някаква спа процедура у дома или си вземете масажор, с който да отпуснете мускулите.

Едно проучване установява, че масажът на скалпа два пъти седмично има ефект върху хормоните на стреса, кръвното налягане и сърдечната честота. А какво ще кажете за масаж на цяло тяло? Затова се отпуснете и поне за малко забравете за проблемите, което ще подейства положително и на вашата кожа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари