IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен чай – ефикасно средство за лечение на акне

3 март 2021 18 00

Ето как помага за възстановяване на кожата

IStockphoto

Много изследвания показват, че зеленият чай е ефикасно средство за намаляване на килограмите и прочистване на организма. Кофеинът в него пък действа ободряващо подобно на кафето. Но ползите му не спират дотук! Пакетчетата с него могат да се използват за намаляване торбичките и подпухналостта на очите, освен това помагат и при акне.

Зеленият чай е богат на полифеноли, които могат да помогнат за подобряване състоянието на кожата при леко до умерено акне. Макар да не е ефикасно при кистозно, то намалява възпалението при по-малки пъпки и действа оздравяващо.

Смята се, че е най-полезен при така нареченото акне вулгарис, което е съпътствано с болка, зачервяване и чувствителност на кожата. То протича най-често с отворени или затворени невъзпалителни комедони и възпалителни папули или възли. Освен лицето, засяга кожата на гърдите, гърба, а понякога и горната част на ръцете.

Кои са предимствата на зеления чай при акне?

зелен чай,

IStock

1. Намалява възпалението

Освен полифеноли, в зеления чай има и катехина пигалокатехин-3-галат. Той се използва за лечение на акне и розацея, защото намалява възпалението, което води до пъпки.

Приложението на лосион, в който има поне 2% зелен чай, намалява възпалителното акне, показва информация на Stylecraze.

Въпросното вещество е и мощен антиоксидант, който има имуномодулиращи и фотозащитни свойства. Също така намалява растежа на нови кръвоносни съдове, необходими за растежа на акнето.

2. Понижава производството на себум

Понякога, заради различни фактори, кожата произвежда повече себум, което причинява омазняване и запушване на порите – предпоставка за наличието на акне. Локалното приложение на зеления чай – дали чрез поставяне на торбичките с него или чрез напоен памучен тампон или козметика, може да премахне излишните мазнини.

Според изследване, включващо 22 здрави мъже, които не пушат, екстрактът от зелен чай (5%) действа положително при пъпки и възпалена кожа на лицето. Екипът установява значително намаляване на секрецията на себум след използването му в продължение на 60 дни.

зелен чай,

Pixabay

Пиенето на чая също има известен ефект за намаляване на производството на себум и контрола върху акнето.

3. Пъпките намаляват

Полифенолите на зеления чай са мощни антиоксиданти, които прочистват токсините, попаднали в кожата. Клинично проучване, резултатите от което са публикувани в здравния журнал Ncbi, изследва ефекта на лосион с 2% екстракт от зелен чай върху 47 пациенти с леко до умерено акне. След две седмици се наблюдава подобрение при някои лезии по кожата.

акне, грижа

IStock

4. Елиминира бактериите, причиняващи акне

Друго проучване, продължило 8 седмици, установява, че катехините в зеления чай спомагат за постепенното намаляване на акнето, защото инхибират растежа на бактериите P. acnes, пише Sciencedirect. Разбира се, по тази тема са необходими допълнителни изследвания, за да се определи ефикасността. Иначе, при кистозно или хормонално акне, той не може да има същото действие и там е необходимо по-сериозно лечение, консултирано с дерматолог.

Ако обаче имате леко до умерено акне, можете да пробвате как приемът на чай ще се отрази върху кожата. Третирането с памучен тампон преди лягане също помага в някои случай.

зелен чай,

Две рецепти със зелен чай, които да изпробвате:

1. Мед и зелен чай

Медът има антимикробни и лечебни свойства. Той се бори с растежа на вредните бактерии, причиняващи акне.

Необходими продукти:

- 1 зелен чай на пакетче;
- 1 супена лъжица чист пчелен мед;
- малко топла вода;
- почистващ продукт за лице;
- хавлиена кърпа.

Потопете торбичка зелен чай в гореща вода и я оставете за около 3-4 минути. Извадете я след това и оставете чая да се охлади, докато я разрязвате и изваждате билката. Към нея добавете меда и разбъркайте.

Почистете добре лицето с продукта, който използвате обичайно, измийте го и подсушете добре. След това с пръсти нанесете от сместа със зеления чай. След около 20 минути изплакнете с хладка вода и попийте с кърпата.

Може да правите въпросната маска 3-4 пъти седмично при акне.

2. Ябълков оцет и зелен чай

Смята се, че активните съставки в зеления чай тонизират кожата и балансират нивата на pH в нея. Добавяйки към него натурален ябълков оцет, може да почиствате лицето си при първи пъпки.

Необходими продукти:

- ¼ чаша ябълков оцет;
- ¾ чаша зелен чай;
- некомедогенен овлажнител за лице;
- почистващ продукт за лице;
- памучен тампон;
- хавлиена кърпа
- стъклен буркан.

Пригответе малко зелен чай и го оставете да се охлади. След това добавете към него ябълковия оцет (за предпочитане домашен) и разбъркайте хубаво. Изсипете сместа в стъклен буркан с плътна капачка, като го поставете за съхранение в хладилника.

Измийте лицето си с почистващ препарат за лице и го подсушете с кърпа. Потопете памучния тампон в сместа и намажете лицето с потупващи движения. Оставете да изсъхне. След което нанесете овлажняващ крем.

зелен чай,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари