IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 начина да се справим с тъмните кръгове под очите

16 май 2021 18 00

Спете повече и използвайте краставици

Снимка: iStock

Тъмните кръгове под очите се появяват, когато кожата изглежда затъмнена. Има много фактори, които могат да причинят това, като хубавата новина е, че този проблем може да бъде разрешен и чрез домашни средства. Разбира се, ако кръговете са по-упорити, ще трябва да се консултирате с дерматолог, който да препоръча медицинска интервенция.

Тъмните кръгове обикновено са резултат от липса на сън, пушене, алергии, увреждане от слънцето или остаряване. Независимо какво точно ги причинява, те са неприятни за гледане и често могат да ни попречат да излезем навън или да се срещаме с хора. Може да ни се струва трудно да се отървем от кръговете под очите, но всъщност има няколко лесни начина, които си заслужава да опитате.

Ето 9 начина за справяне с тъмните кръгове под очите

1. Спете повече

Проучване от 2017 година изследва ефектите от липсата на сън върху външния вид и установява, че хората, които спят четири часа, имат по-видими тъмни кръгове под очите в сравнение с тези, които спят два пъти повече. „Липсата на сън може да допринесе за по-тъмни кръвоносни съдове, както и за натрупване на течности под очите, което води до тъмна сянка“, казва естетичката Карли О'Кийф.

сън, будилник,

Снимка: Pixabay

Недоспиването също може да увеличи стреса, което може да изостри тъмните кръгове. Стремете се към най-малко седем до осем часа сън на нощ, за да намалите появата на тези неприятни сенки.

2. Опитайте студен компрес

Студеният компрес може да помогне за намаляване на подуването и свиването на разширените кръвоносни съдове, което може да намали появата на тъмни кръгове. За да опитате това у дома, увийте няколко кубчета лед в чиста кърпа и след това я поставете върху очите си за три до пет минути. Може също така да намокрите кърпа със студена вода и да я поставите върху кожата под очите като леко натискате в продължение на 20 минути. Може също да използвате маски за около очите, които да оставите във фризера преди да ги употребите. Оставете ги да подействат върху кожата за 10 минути.

3. Повдигнете главата си докато спите

Ако се събудите с тъмни кръгове, опитайте да повдигнете главата си преди лягане следващата нощ. Това ще предотврати събиране на течност под очите, което ще ви предпази от подуване, възпаление и подпухналост на следващата сутрин. Подпухналите и възпалени очи могат да създадат сенки под долния ви клепач, придавайки вид на тъмни кръгове.

спане, маска

Снимка: iStock

Бърз съвет: Опитайте се да удвоите възглавниците си, за да повдигнете главата докато спите.

4. Поставете чаени торбички

Студената торбичка за чай също може да помогне при възпаление. Това е така, защото чаят съдържа кофеин и антиоксиданти, които помагат за свиване на кръвоносните съдове, стимулират кръвообращението и намаляват подпухналостта. За да използвате този метод, поставете употребените торбички за чай в хладилника за около 10 минути и след това ги сложете върху очите си за 30 минути. Експерти съветват да използвате зелен чай, тъй като съдържанието му на кофеин свива капилярите и кръвоносните съдове под очите, което стяга кожата.

5. Опитайте с краставици

Краставиците съдържат витамин К, благодарение на което могат да намалят тъмните кръгове под очите чрез укрепване на стените на кръвоносните съдове, като ги направят по-малко видими под тънката кожа. Въпреки че те вероятно няма да ви отърват напълно от тъмните кръгове, краставиците могат да помогнат за намаляване на яркостта им.

краставици, лице,

Снимка: iStock

За да опитате този метод у дома, нарежете прясна краставица на средни до дебели филийки и ги охладете за 30 минути. След това ги поставете върху очите си за 10-15 минути два пъти на ден. Може да правите това упражнение няколко пъти седмично. Хладните краставици действат и като студен компрес.

6. Лекарство против алергии

Сърбящите червени очи, свързани с алергии, могат да допринесат за тъмните кръгове. Това е така, защото когато разтривате очите си, те стават раздразнени, подпухнали и създават сенки. Приемът на антихистамин може да помогне за намаляване на симптомите на алергия, които могат да изострят наличието на тъмни кръгове. Лекарството обаче е ефективно само ако алергиите са причина за този проблем. Не се препоръчва да приемате антихистамин, ако не страдате от алергии.

7. Лазерна терапия

Лазерната терапия може да помогне при тъмни кръгове, ако причината за появата им е прекомерно производство на меланин или излагането на слънце. Тя включва прилагане на ниски нива на светлинни лъчи върху кожата, за да се подобри производството на колаген в кожните клетки и да се намали пигментацията.

лазерна операция

Снимка: iStock

Процедурата трябва да се направи в медицински спа център след консултация с дерматолог. Страничните ефекти включват подуване или дразнене в продължение на няколко дни след лечението.

8. Попитайте за филъри

Филърите придават обем под очите, за да намалят появата на сенки или изпъкналост. Процесът включва малки инжекции течност – обикновено хиалуронова киселина – под очите, за да се повдигне повърхността на кожата. Това поставя пространство между кожата и подлежащите кръвоносни съдове, за да се намали появата на тъмни кръгове. Това също се прави в медицински център с местна упойка.

9. Избелващи средства за кожата

Избелващите средства за кожата без рецепта, които могат да бъдат закупени под формата на серум, гел или крем, могат да премахнат потъмняването и да увеличат блясъка. Изберете продукти, които съдържат витамин С или ниацинамид, които могат да подобрят появата на тъмни кръгове, причинени от прекомерното производство на меланин. Те могат да се прилагат два пъти на ден – сутрин и вечер.

Други избелващи средства за кожата, като ретиноиди или витамин А, не се препоръчва да се използват директно под окото, тъй като може да доведат до дразнене.

тъмни кръгове

Снимка: iStock

Важно: Ако все пак използвате средство за избелване на кожата, не забравяйте да нанесете и слънцезащитен продукт всеки ден с фактор не по-малък от 30. Това се налага, защото избелващите продукти увеличават клетъчния оборот, създавайки нови клетки, които са по-чувствителни към UV увреждане.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари