IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кожна бариера – какво представлява и как да я опазите?

4 май 2021 16 30

В последно време все повече козметици ѝ обръщат внимание

Снимка: Pexels

През последната година все повече чуваме за кожна бариера и нейното опазване и възстановяване. Терминът се появява и върху много козметични продукти, независимо дали става дума за овлажнител или тонер.

Въпреки че популярността на кожната бариера тепърва започва да расте, тя винаги е била изключително важна стъпка в рутинната грижа за кожата. Това не е модерна дума от индустрията за красота като „биопродукт“ или модерна съставка като ниацинамид. Това е ключова съставка от структурата на кожата, най-външният слой, който я предпазва от външни фактори като замърсяване и предотвратява дехидратацията.

Какво е кожна бариера?

Кожата се състои от различни слоеве, всеки с различна, важна функция.

„Кожната бариера е защитният слой на кожата, който служи като преграда срещу множеството стресори върху кожата чрез регулиране на водния баланс, защита от външния свят, намалява ефектите от увреждането на ултравиолетовото лъчение, както и свежда до минимум ефектите от оксидативните стресови фактори“, казва д-р Мелиса Левин пред InStyle.

Дерматоложката отбелязва, че кожната бариера предпазва от физически агресори, подпомагайки клетъчния обмен и еластичността.

Какво се случва при нарушена кожна бариера?

Част от задачата на кожната бариера е да запазва водата в кожата. Това означава, че ако тя е нарушена, може да изпитате сухота или напукване, както и да усещате стягане или болка. Често прекалената употреба на сурови продукти, като например химически ексфолианти, може да доведе до компрометирана кожна бариера.

овлажнител, жена,

Снимка: iStock

„Като цяло неправилната грижа за кожата, която включва излагане на всякакви дразнители или алергени, може да компрометира кожната бариера“, казва д-р Левин. Според нея, прекомерното ексфолиране, увреждането от слънцето и възпалителните състояния на кожата като контактен дерматит, атопичен дерматит, розацея и акне, също могат да доведат до нарушена кожна бариера.

Какви са симптомите и как да лекуваме нарушена кожна бариера?

Симптомите като зачервяване, болка, стегнатост и напукване са признаци за увредена кожна бариера. Д-р Левин обаче подчертава, че всеки човек има различен тип кожа и затова може да изпита различни симптоми. „Както при всяко медицинско състояние, така и при кожно заболяване, един лек не върши работа за всеки“, допълва тя. Съветва да потърсите помощ от дерматолог, за да може да ви се постави правилна диагноза и съответно лечение.

лице, огледало,

Снимка: iStock

Д-р Левин казва, че преминаването към нежни, недразнещи продукти, включително почистващи средства и овлажнител, е най-доброто решение. Потърсете продукти, които съдържат оклузивни съставки като ланолин и вазелин, за да заключите влагата, както и такива като глицерин и хиалуронова киселина, за да намалите дехидратацията.

Що се отнася до продуктите за възстановяване на кожната бариера, те обикновено съдържат съставки, намиращи се в кожата. Това са керамиди, които са незаменими мастни киселини.

Как да предотвратим нарушаване на кожната бариера?

Тук отговорът е доста лесен: Просто бъдете по-нежни към кожата си.

Д-р Левин съветва да избягвате прекомерното ексфолиране или използването на прекалено много продукти. Когато се съмнявате какво точно да си купите, свържете се с дерматолог, който ще ви даде най-правилния съвет.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари