IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини за драстичното окапване на мигли

26 септември 2021 12 00

Какво казват експертите

Снимка: iStock

Не е необичайно от време на време да откривате паднала мигла на бузата си и да си пожелаете нещо, нали? Но ако това събитие се случва по-често от обичайно, може да се окаже, че имате придружаващ проблем, който изисква повече внимание. 

Подобно на коса ни, малките косъмчета над очите преминават през различни фази на растеж, почивка и окапване. Но когаго падането на миглите стане по-изразено, това може да бъде много обезпокоително, особено ако не сте сигурни защо се случва. "Липсата на мигли може да е признак на вътрешни или външни състояния като автоимунно заболяване или травма", казва дерматологът Хайди Пратер пред Allure. Допълва, че този проблем трябва да бъде консултиран с професионалист, за да се намери истинската причина. 

За лечими причини има няколко възможности, включително лекарства с рецепта, които подпомагат естествения цикъл на растеж на миглите и удължават фазата на растежа на косъма и живота му преди да падне. Според дерматолози обаче трябва да бъдем търпеливи към резултатите, тъй като лечението може да отнеме няколко месеца. Търпението и ежедневната употреба са важни. 

Но преди да започнете лечението за загуба на мигли, трябва да знаете причината. Затова експертите посочват пет причини за драстичното окапване на мигли. 

1. Стрес или травма

Дерматологът Мраз Робинсън казва, че е съвсем нормално да наблюдаваме прекомерно падане на косата, когато изпитваме високи нива на стрес. Понякога това може да се пренесе и върху миглите. Дерматологът споделя, че този тип косопад се нарича телогенов ефлувий, често свързан със стресово събитие като болест, операция или емоционален стрес. 

стрес, главоболие

Снимка: iStock

Друг начин, по който стресът може да повлияе на изтъняването на косъма, е поведението ни. Според Мраз, сме много по-склонни да търкаме лицето и очите си, когато сме стресирани или дори да дърпаме миглите си. 

2. Медицинско заболяване

Въпреки че Пратер казва, че травмата е най-честата причина за загуба на мигли, понякога този проблем може да бъде свързан с медицинско състояние. "Ако забележите липсващи зони по миглите, това може да е знак за автоимунно състояние, наречено алопеция ареата, което може да причини възпаление в космения фоликул, което може да доведе до загуба на коса или мигли", казва тя пред Allure. 

мигли istock

Снимка: iStock

Според Мраз Робинсън хормоните също могат да играят роля. "Ако изтъняването ви не е свързано със стрес или поведение и е постоянно, трябва да говорите с Вашия лекар за други причини за алопеция, които могат да се дължат на хормонални и/или ендокринни промени", казва тя. Лекарят може да изключи състояния като лупус или лишей планусупиларис, които са други автоимунни заболявания. 

3. Възпаление, инфеция или дразнене

Инфекциите на линията на миглите често могат да доведат до значително възпаление, което може да доведе до загуба на мигли. Пратер призовава всички с признаци на инфекция, като чувствителност и подуване да се свържат с лекар възможно най-скоро. 

очи istock

Снимка: iStock

Това обаче не е единствената причина за възпаление. В допълнение към алопеция ареата, то може да бъде резултат от продукти като грим за очи или почистващи препарати. "Очната област е изключително чувствителна, така че дори и да не сте склонни към реакции другаде по тялото, отново може да имате инфекции", казва Мраз Робинсън. 

4. Грешни екстеншъни или лепило за мигли

Говорейки за дразнене, лепилата са една от най-честите причини за контактна алергия и дразнене по кожата. Въпреки това, самите удължения на миглите може също да са големият виновник. Когато избирате удължаване на миглите, по-малките и по-фини удължения са по-малко травматични за миглите. По-фините мигли позволяват по-деликатно отстраняване и предотвратява падане на естествените ви мигли.

5. Миете се по грешен начин

Ако сте склонни да измивате лицето си доста енергично, трябва да помислите за тонизиране около очите, за да оставите естествените ви мигли да доживеят възможно най-дълго. Мраз Робинсън препоръчва да не търкате очите, а внимателно да ги измивате, след което да подсушавате с леко потупване. 

миене на

Снимка: iStock

Пратер казва, че е важно да използвате почистващи препарати на маслена основа, за да премахнете грима си. "Кокосовото масло или бебешкото масло могат да се използват като лесен домашен метод за разхлабване на лепилото за мигли. Започнете с леко потупване на маслотов върху линията на миглите и масажирането й", казва Пратер. След това използвайте топли компреси, за да потупвате зоната с вода и повтаряйте докато лепилото се разхлаби. 

Комбинацията от маасло и нежна топлина да разгради лепилото без да травмира миглите или очите ви. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари