IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е студено пресована козметика и струва ли си инвестицията?

22 януари 2022 10 30

Ето какво казват дерматолозите за новата тенденция в грижа за кожата

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Някога, когато чувахме термина „студено пресован“, можеше да се предположи, че темата на разговора е висококачествен сок. В днешно време обаче техниката за запазване на витамини и хранителни вещества си проправи път към грижата за кожата.

Но регламентирани ли са студено пресованите съставки за грижа за кожата? И по-добри ли са от други видове съставки? Петима дерматолози отговарят на тези и още въпроси.

Какво е студено пресована козметика?

Според сертифицирания дерматолог Трейси Евънс, терминът „студено пресовано“ показва техника за извличане на съставки без използване на големи количества топлина.

Но защо температурата на екстракция има значение? „Тя може да денатурира или разгради ключови витамини, хранителни вещества и важни мазнини в маслата“, обяснява Трейси пред InStyle, отбелязвайки, че на теория студено пресованите съставки за грижа за кожата са по-мощни и в крайна сметка по-ефективни от техните нагрети алтернативи.

козметика istock

Снимка: iStock

Най-често студено пресованите съставки за грижа за кожата се отнасят до масла. Това е така, защото, според сертифицирания дерматолог д-р Мариса Гаршик, студеното пресоване помага да се запазят ключови мастни киселини, като омега 6, омега 9 и антиоксидантни ползи. Тя препоръчва да се насочим към 100% студено пресовани масла за тяло, които да ни предоставят всички тези полезни съставки.

Какви са ползите от студено пресованите съставки?

Всичко се свежда до силата. „Изследванията показват, че студено пресованите съставки задържат повече антиоксиданти, поради което продуктите, използващи този метод, са ефективни за осигуряване на полезни резултати за грижа за кожата“, обяснява пред InStyle дерматологът д-р Мишел Грийн.

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Що се отнася до конкретните резултати, д-р Гаршик казва, че техниката за извличане чрез студено пресоване помага на съставките да запазят пълните си предимства, което в случая на много масла е да овлажняват, защитават и успокояват кожата. Тя използва продукт от студено пресовано масло от конопено семе, което помага за запазване на антиоксидантните ползи и осигурява защита срещу увреждането на свободните радикали.

Всичко това струва ли си парите и инвестицията?

Докато много дерматолози приветстват ефикасността на студено пресованите продукти, дерматологът д-р Антъни Роси казва, че съставките в тях не трябва непременно да се поставят на пиедестал.

„Студено пресованият сок може да е вашата любима напитка, но ползите, които виждаме от използването на хидравлична сила за извличане на сок от плодове и зеленчуци, може да не е толкова подходяща за грижа за кожата“, казва той пред InStyle. Освен това дерматологът посочва, че други качествени съставки за грижа за кожата не се извличат чрез чак толкова голяма топлина.

избор на

Снимка: iStock

Въпреки това д-р Роси признава, че някои съставки трябва да се затоплят. „За да ги направите разтворими или подходящи една за друга, трябва да нагреете определени частици“, обяснява той. Някои пептиди и ретиноли, които са под формата на прах, ще трябва да бъдат течни във водна основа.

Освен това, дори ако маслото премине през полезния процес на извличане чрез студено пресоване, д-р Роси казва, че то все още може да се сблъска с топлина, която да намали съдържанието на витамини и хранителни вещества. „Помислете за доставката на тези продукти. Те ще преминат през климат, който е доста горещ – независимо от студеното им пресоване“, казва той.

Студено пресованият сок трябва да бъде охладен и използван в рамките на няколко дни, но студено пресованата грижа за кожата все още съдържа консерванти в продуктите и не се изпраща в студени контейнери.

Какво е финалното решение за студено пресованата козметика?

Имайки това предвид, д-р Роси вярва, че естеството на студено пресованата грижа за кожата е по-скоро мода, отколкото действителна полза.

Друг начин да го погледнете е като го сравните с чиста и зелена красота. Подобно на тези категории, дерматологът д-р Денди Енгелман посочва, че методите за студено пресоване не са регулирани все още от експертите, така че няма 100% гаранция, че продуктите ще работят, както се твърди.

шампоан, жена

Снимка: iStock

В крайна сметка обаче всичко се свежда до предпочитания. Така че, ако продуктите ви понасят добре, значи те са подходящи за вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари