IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна грижа за кожата – хидратиращата съставка, за която трябва да знаете

4 юли 2022 12 30

Защо скваленът е любим на дерматолозите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В света на съставките за грижа за кожата, скваланът бързо се изкачи до челните позиции. Прославя се със своята лечебна, овлажняваща магия и се споменава в разговорите за чиста красота. Но какво точно е скваланът? И какво трябва да знаете, за да използвате най-добре неговия хидратиращ потенциал върху собствената си кожа, коса и тяло?

Ключови експерти – от биохимици до международни специалисти по съставките за грижа за кожата, както и дерматолози и естетици – разкриват повече за новия „герой“ в красотата.

Какво е сквален?

За да разберете истинската същност на сквалана, първо трябва да разберете какво всъщност е скваленът.

Скваленът е молекула, с която се раждаме в изобилие, но подобно на молекулата на хиалуроновата киселина, количествата сквален намаляват с напредването на възрастта. Той е основен компонент в себума – мазната, восъчна субстанция, произведена от мастните жлези на тялото, която овлажнява и защитава кожата ни. Себумът е от съществено значение за защитата на кожната бариера, помага за предотвратяване на загубата на вода и може също да осигури противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни ползи.

„Това е нещо като първият овлажнител за всеки от нас“, казва Мими Лу пред Harper's Bazaar. Тя е ученият зад марката за чиста красота на Роузи Хънтингтън-Уайтли, която използва сквален във всеки продукт – от ексфолиращия почистващ препарат с нар до пълната гама от грим. Според Лу, виждаме ползите от сквалена от раждането чак до старостта. С напредването на възрастта обаче, неговото количество започва да намалява.

сквален istock

Снимка: iStock

Ето тук идва скваланът, с А в името си. Той е по-стабилната версия на този естествен омекотител. Биомиметичен е, което означава, че имитира функцията на естествено вещество, в този случай – себум. „Ако търсите емолиенти в овлажнителите, това вероятно е един от най-добрите, които можете да използвате в грижата за кожата, защото тя вече го познава и знае какво да прави с него“, казва химикът Рамия Вишванатан. Според Вишванатан, това сериозно подхранва кожата и запълва липсите в нея.

Скваланът в момента се „наслаждава“ на огромна слава, той е дори по-популярен, отколкото си мислите. Използва се широко в редица марки, но сега става по-популярен, защото хората започват все повече да разбират за неговите предимства. Според Вишванатан, никой досега не е говорил толкова за скваланът, но много марки го използват заради полезното му действие върху кожата.

Откъде идва скваленът?

Скваленът и скваланът могат да се получат по няколко начина. В исторически план, скваленът се извлича от черния дроб на акули. Те са уникални с това, че естествено имат допълнителни мазнини в черния си дроб, за да поддържат плаваемост в дълбоки води. Основната съставка в този им орган е именно скваленът. В момента приблизително шест милиона акули се убиват годишно заради черния им дроб, като около 3000 от тях са необходими за производството на един тон сквален. Този метод има последици за биоразнообразието и очевидно не е за предпочитане.

За щастие има и други, растителни, начини за производство на сквалан. Някои марки извличат съставката от ферментацията на захарна тръстика в Бразилия, отглеждана далеч от тропическите гори на Амазония, така че няма риск от обезлесяване. Тази замяна спасява живота на два милиона акули годишно. Да не говорим, че съставката е също толкова ефективна.

лице, кожа,

Снимка: iStock

„Това е молекулярно съвпадение с влагата в нашата кожа и се абсорбира 10 пъти по-бързо от други растителни масла, като се съчетава добре и с други съставки“, казва Катрин Гор. Според нея, това е идеалното средство при формулирането на козметични продукти, защото всъщност помага на другите съставки да работят по-добре и да проникнат по-дълбоко в кожата.

Скваланът, получен от захарна тръстика, е особено стабилна форма на растителен сквалан. Може да се получи и от зехтин, семена от амарант, оризови трици, пшеничен зародиш, финикова палма и дори някои видове гъби.

За да си осигурите „етичен“ източник, потърсете етикет, който определя, че в продукта се съдържа 100% растителен сквалан. Също така си струва да се отбележи, че някои методи на растително производство са по-устойчиви от други, като добавите културите, трудовите практики, напояването с вода, местоположението и други елементи.

Какви са ползите от сквалана?

Както споменахме, скваланът имитира химическата структура на собствения сквален на тялото и има множество предимства. Най-важното от тях е хидратацията, но също така и успокояването на кожата и защитаването на кожната бариера.

Поради своите хидратиращи свойства, съставката е особено подходяща за хора със суха кожа. Но също така има лека и немазна текстура, което прави сквалана чудесен вариант и за мазна или склонна към акне кожа. Според експерти, няма възрастово ограничение за използването на съставката, като тя е чудесна както за младите, така и за по-възрастните. Също така може да помогне за успокояване на състояния като екзема и псориазис и успокояване на кожата след излагане на слънце.

грижа за

Снимка: iStock

„Хората със суха кожа определено могат да се възползват от използването на сквалан в режима си за красота, тъй като той имитира масло, естествено намиращо се в кожата ни“, казва Морган Ракли. Тя използва съставката върху клиенти, които имат суха, на петна или възпалена кожа. Според нея, това помага за възстановяването на естествената кожна бариера.

Според дерматолога Гита Ядав, скваланът не е чудодейно лекарство за суха кожа. Хората, които изпитва прекомерна сухота, ще се нуждаят от повече количество, за да възстановят кожната бариера.

Много е важно да си направите тест за търпимост преди да преминете към използването на продукти със сквалан. Нанесете малко количество върху кожата и вижте каква ще бъде реакцията. Ако всичко е наред, може да преминете към по-силна употреба.

грижа за

Снимка: iStock

Разбира се, винаги е важно да говорите с дерматолог преди всяко едно решение, свързано със здравето и красотата на кожата ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари