IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота - правилният антиоксидант според типа кожа

7 август 2022 16 30

Как да изберете нещо, което ще ви помогне с проблемите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Извън слънцезащитните продукти вероятно няма категория съставки, по-обичана от дерматолозите от антиоксидантите. Със способността си да предпазват кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, антиоксидантите са универсално допълнение към всеки режим на грижа за кожата. 

Когато става въпрос за включване на такъв във вашата рутина, има разнообразна гама от антиоксиданти, от които да избирате. Въпреки че всички те могат технически да изпълняват една и съща функция за защита на кожата от оксидативен стрес, смесването им с други съставки може да е от още по-голяма полза. Всичко е свързано с намирането на този, който работи най-добре с вашия тип кожа и проблеми. 

Как работят антиоксидантите?

За да разберете защо антиоксидантите са толкова важни за вашата кожа, трябва да знаете как работят. По същество, единствената им цел е да предпазват вашите клетки от свободните радикали, като се отказват от част от своите електрони, действайки като естествен разбивач на свободните радикали. 

маска за

Снимка: iStock

Кожата ви постоянно е бомбардирана от агресори от околната среда - като замърсяването на въздуха и синята светлина от екрана на компютъра ви - които могат да причинят оксидативен стрес всеки ден. Тези щети се увеличават с времето. Оксидативният стрес може да доведе до преждевременни бръчки, загуба на еластин, намалена влага, повишена пигментация и намаляване на силата на кожната бариера. 

Ако искате да се предпазите от увреждане от свободните радикали, всеки антиоксидант може да свърши работата. Въпреки това, всяка една от шестте по-долу съставки има различни мощни ползи за кожата. 

Витамин С

Витамин С (аскорбинова киселина) е обичан заради защитните си сили срещу оксидативния стрес и способността му да взаимодейства добре с други борци срещу свободните радикали, за да увеличи максимално ефикаността. Известно е, че витамин С коригира често срещани проблеми с тена, като неравномерно оцветяване на кожата, груба текстура, фини линии, белези от акне и изтощение

масло за

Снимка: iStock

Витмин С работи най-добре с други антиоксиданти като витамин Е и ферулинова киселина - органично съединение, намиращо се в клетъчните стени на растения като овес, кафяв ориз и ябълки. Той също така е чудесно допълнение към ежедневния ви слънцезащитен режим. Докато слънцезащитния крем ви предпазва от UV лъчите, той не предпазва от свободните радикали. Съчетаването му с антиоксидант като витамин С, ще направи кожата ви напълно защитена. 

Витамин Е

Ако сухата кожа е вашият проблем, витамин Е трябва да бъде вашият антиоксидант по избор, тъй като осигурява овлажняващи и противовъзпалителни ползи. Той е добре известен със своите способности да заздравява рани, което го прави отличен вариант за тези, които страдат от чувствителност и раздразнение. Често ще го намерите в списъка със съставки под името токоферол. Витамин Е се съчетава най-добре а антиоксиданти като витамин С и ресвератрол. 

Ниацинамид

Ниацинамидът е една от двете основни форми на витамин В3. Често се използва за справяне с акне, розацея, проблеми с пигментацията и бръчки. Той може също така да помогне за укрепване на кожната бариера и да подобри дългосрочното здраве на кожата. Неговите противовъзпалителни свойства също го правят полезна съставка за хора, склонни към петна и черни точки. 

Ретинол

Ретинолът, известен още като витамин А, е една от любимите съставки на дерматолозите. Това е един от най-мощните антиоксиданти, хвалещ се с обширни клинични изследвания и доказани ползи за кожата. Помага за обновяването на клетките, стимулира колагена, ускорява регенерирането на клетки и възстановява увредена ДНК.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Може да бъде малко агресивен за хората с чувствителна кожа, така че е най-добре да започнете с малки дози и постепенно да увеличавате силата и честотата на продуктите. Освен това, ретинолът може да направи кожата ви по-чувствителна, така че не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с поне 30 фактор. Ако изберете продукт с по-висока концентрация на ретинол, опитайте да го включите само във вечерната си рутина. 

Полифеноли

Разнообразна група от органични съединения, открита в растенията и плодовете, полифенолите са едни от най-мощните антиоксиданти. Те са чудесни за възстановяването на увредената от слънцето кожа. Имат също така противовъзпалителни и успокояващи кожата свойства, което ги прави идеален вариант за лесно раздразнителни кожи. Едни от най-известните полифеноли са ресвератрол, зелен и черен чай. 

Хиалуронова киселина

Когато хората чуят хиалуронова киселина, първата им мисъл обикновено е насочена към нейните хидратиращи качества. В края на краищата тя може да задържи 1000 пъти повече от теглото си във вода, привличайки повече влага към кожата. Въпреки това, хиалуроновата киселина също е и ефективен антиоксидант, който улавя свободните радикали и поддържа кожата във върховно здраве, позволявайки й да се защитава по-добре от агресорите на околната среда. 

хиалурон, хиалуронова

Снимка: iStock

Хиалуроновата киселина помага за предотвратяване на увреждане от свободните радикали и също така стимулира заздравяването на рани. Помага за намаляване на видимостта на фините линии и бръчки, като същевременно задържа влагата в кожата, създавайки по-плътен ефект. Често, когато кожата е защитена и хидратирана, ще се получи повишено производство на кожни клетки, което води до по-мека, гладка и по-млада кожа. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари