IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парфюми за есента – отново на мода са тези без алкохол

29 октомври 2022 13 30

Те предотвратяват алергии

IStockphoto

IStockphoto

Парфюми, които в съдържанието си нямат алкохол, се предлагат на пазара у нас отдавна. Но тази есен ще бъдат доста популярни. Предлагайки по-фини аромати, те са подходящи и за хора с доста по-чувствителна кожа.

Парфюмите на водна основа са без спирт. Може да се каже, че те са неразредени парфюмни композиции. И за разлика от тези с алкохол, притежават по-гъста консистенция. Според парфюмериста Кристофър Брозиус, вместо продукт, пълен със синтетика, може да ползваме смесица между вода и етерични масла, за да получим прекрасен и по-естествен аромат.

Много хора предпочитат парфюми с алкохол. Именно той кара парфюмните масла да се изпаряват и да се усещат по-силно от околните. Но някои видове алкохол например могат да променят по-нежните аромати. Да вземем етиловия, който влиза в състава на много марки. Той може да причини дразнене и алергия. От друга страна изсушава кожата, ако се ползва по-често. Доказано е, че оказва отрицателно влияние върху клетките и отнема влагата в тях. Ето защо е по-добре да ползваме парфюми без спирт.

парфюм, аромат,

IStock

Кожа като глазирана поничка – новата мания в красотата

Есенни прически – 7 стила, които ще са на мода

Анди Макдауъл: Със сиви коси съм по-щастлива

Ето защо парфюми без алкохол са за предпочитане

Смята се, че традиционните парфюми имат отличителен аромат, на който му трябва известно време, за да се появи след напръскване. От друга страна тези на водна основа, пълни с ароматни масла, притежават по-различна миризма. И по-лесно може да усетим нотките на жасмин, лавандула, пачули и други. Те са по-слаби, но пък усещането е друго, защото разчитат на топлината на кожата, за да се изпарят.

Според Кристофър Брозиус, парфюми без алкохол е по-добре да не са под формата на спрей. Най-добрият вариант е да са с ролонче, с което да се маже кожата. Или да нанасяме по няколко капки от тях на различни места по кожата еднократно.

парфюм, аромат,

IStock

Тъй като водата и маслата трудно се смесват, създаването на аромати на водна основа изисква специални емулсионни техники. Често прясно набрани цветове се дестилират на пара. Така се получава лек естествен аромат, съдържащ много малко количество от етеричните масла, добити от цветята. В процеса не се използват никакви синтетични емулгатори.

Много марки разчитат на така наречената наноемулсионна техника, при която вода и етерични масла се смесват под изключително високо налягане. Резултатът е мека мъгла, която нежно се утаява върху кожата.

Парфюми без алкохол – по-щадящи за кожата

Най-голямото предимство на парфюмите без алкохол е, че в техния състав могат да влязат повече нотки. Разбира се, флоралните и плодовите са най-популярни. От друга страна, те са идеални за хора със чувствителна кожа. Просто техният състав е възможно най-натурален, което не причинява дразнене, сърбеж или зачервяване.

Ароматът на всички парфюми без алкохол е лек, но това не означава, че не са дълготрайни. Те са по-малко летливи от алкохола, попадайки върху кожата. И именно това ги прави по-трайни.

За още новини от света на звездите, модата и красотата следвайте и профила на Tialoto в Instagram и страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари