IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маникюр за начинаещи - как да изберете един от седемте вида

24 май 2023 15 00

Ето какво трябва да знаете за всеки един дизайн

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Едно време имаше само един начин да оформите ноктите си - с обикновен лак. В днешно време обаче възможностите за маникюр се умножиха, въвеждайки техники за всяка цел за нокти, която можете да си представите. Търсите дълготрайни, често блестящи нокти? Мекият гел е правилният начин. Надявате се да изгладите ноктите си, като същевременно им придадете допълнителна здравина? Твърдият гел е солидна опция. Жадувате малко повече дължина? Изваяните нокти заслужават внимание. И това са само някои от най-популярните видове маникюр.

Ако тепърва навлизате в света на маникюра, разбираме болката ви. Социалните мрежи като TikTok и Instagram могат да бъдат полезни, но в същото време и доста объкрващи, когато става въпрос за вдъхновение за ноктите. Дизайните, формите и цветовете са милиони, а търсенето на подходящите за вас става все по-трудно. 

Ключът към успешния краен резултат е разбирането на всеки един от седемте основни вида маникюр - какво съдържа, как се прави и за кого е полезен. Така ще имате възможност да изберете правилния за вас въз основа на информирано мнение и достоверна информация, а не само чрез гледане на снимки. 

Има седем вида маникюр, как да изберете правилния?

1. Обикновен лак

Мислете за обикновения лак като за ежедневното си лакиране у дома или в салона. Той се прави с помощта на обикновен лак, като при маникюрист ще се възползвате и от професионално почистване на кожичките, пилене и оформяне на нокътя. След това ще ви се нанесе основен слой два до три пъти, а накрая се поставя и топ лак. Освен плътния слой, може да използвате и цветни лакове, с които да нарисувате различни дизайни върху нокътя, но ще трябва да изчакате около 20 до 30 минути, за да може основният лак да изсъхне. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mikkel (@mikkelz_nails)

Обикновеният лак е чудесен за всеки, който обича да си прави маникюра у дома, иска бързо и по-евтино посещение в салона и/или предпочита по-лесно премахване на лака вкъщи. Добре е да знаете, че този лак може да издържи до две седмици, а премахването му може да стане чрез памук, напоен с ацетон.

2. Мек гел

Ако при мисълта за отчупване на дори минимално парченце от лака ви кара да се мръщите, тогава насочете вниманието си към маникюр с мек гел. Това е класическият метод, който повечето салони използват, а именно Shellac. След като го нанесете с четка - основно покритие, цвят и горно покритие - трябва да го втърдите под лампа

Ноктите с мек гел са идеални за хората, които търсят бързо изсъхване на лака и дълготраен маникюр, който остава лъскав и без напукване поне две седмици. Въпреки това, ако търсите допълнителна трайност и издъжливост, мекият гелн е за вас. Той добавя само цвят, но не и издръжливост.

Мекият гел издържа около две седмици в зависимост от дейността с ръцете ви. Не е хубаво да го премахвате сами, но, ако все пак имате такова желание, се запасете с ацетон и алуминиево фолио. Напоете памук с ацетон, поставете го върху нокътя и увийте с фолио. Оставете така за няколко минути, след което отстранете лак с нокът или дървена пръчка. Ако усетите болка или ви е прекалено трудно, отидете при професионалист.

3. Изкуствени нокти

Красиви, дълги нокти, които са чудесни за постигане на по-ангажирани тенденции в изкуството на ноктите. В момента множество марки се насочват към изкуствените нокти с мек гел лак, които веднага могат да бъдат поставени върху естествените и да заприличат на истински. Те са направени от пластмаса и се залепват към нокътя с повече гел, така че той се разпростира дори до кутикулата, а не само в края. 

Въпреки че меките гел върхове са чудесен вариант за всеки, те са особено полезни за онези, които искат да изпробват някои от най-модерните ноктопластики за сезона, тъй като добавят дължина, което предоставя повече пространство за дизайни. Идват в по-плоски форми или по-извити, ако някой има по-висок или по-нисък връх. Така те могат да се слеят с визията на ноктите ви.

Изкуствените нокти обикновено издържат около три седмици, след което могат да бъдат премахнати или запълнени. Последното се прави чрез мек гел, след което ноктите просто израстват и издържат още повече.

Тъй като изкуствените нокти с гел са направени с мек гел, те могат да бъдат отстранени по същия начин като мекия гел - с ацетон и фолио. Въпреки това, тъй като се използват слоеве и слоеве мек гел за създаване на върха, най-добре е първо да ги изпилите възможно най-тънко. Тъй като пиленето твърде далеч може да повреди нокътя ви, трябва да потърсите помощта на професионалист за отстраняване.

4. Твърд гел

Твърдият гел е много по-дебел от мекия гел. Или е прозрачен, или обикновено има нюд или розов цвят, за да наподобява цвета на нокътя ви. Подобно на мекия гел, той използва основно покритие, цвят и горно покритие, всички от които се втвърдяват под UV или LED светлина.

Твърдият гел, благодарение на това, че е значително по-дебел, е чудесен за всеки, който иска да укрепи ноктите си или да запълни ръбове за по-гладка крайна визия.

Твърдите гел нокти издържат по-дълго от меките гел нокти. Средно можете да очаквате да продължат най-малко три седмици, но понякога до един месец. Разбира се, с естествен растеж вероятно бихте искали да ги преработите в този момент.

Тъй като твърдият гел не е порест, той трябва да се изпили. Това звучи страшно, но направено в ръцете на професионалист всичко ще е наред. Маникюристите знаят много добре кога да спрат пиленето, за да не наранят естествения нокът.

5. Акрил

Акрилът е комбинация от течност (мономер) и прах (полимер), които се смесват и когато се нанесе върху нокътя, формулата се втвърдява сама, за да оформи маникюра. Докато крайният резултат прилича на твърд гел, акрилът е много различен. Гелът е различна молекула, която се нуждае от ултравиолетова светлина, за да се изпече, така че можете да си играете с гела завинаги и завинаги, докато не влезе светлина, за да се втърди. Акрилът, от друга страна, ще започне да се втвърдява веднага и ще втвърдява 9%за три минути и след това ще достигне 100% за 24 часа.

Акрилът е най-подходящ за тези, които харесват наистина твърди нокти. Това е издръжливо подобрение, страхотно за постигане на дължина, така че е добър вариант за тези, които харесват драматични нокти и/или ноктопластика с по-обемни дизайни.

Акрилните нокти издържат две до три седмици и трябва да се ретушират през това време. Най-добрият начин да премахнете акрилните нокти е като ги накиснете в ацетон. Отнема значително повече време от накисването на мекия гел, но това е най-безопасният начин да гарантирате, че естественият ви нокът остава непокътнат. Ако искате да им помогнете за по-бързо премахване, може да използвате група пила с песъчинки, за да премахнете по-голямата част от продукта и след това завършете с фина пила докато стигнете до естествения нокът.

Пролетен маникюр – облачни нокти за мечтатели

6. Пудра

Пудрата за потапяне е вид акрил, но често се смята за отделна категория. Пудрените нокти са дизай, при който имате акрилен прах и смола, а пръстът или се потапя, или се поръсва с готовия продукт. Наслоява се върху нокътя със слоеве смола и след това се изпиля и изглажда. 

Пудреният дизайн е идеален за хора с по-къси нокти, тъй като не цели да добави дължина. Той е издръжлив и дълготраен, така че е особено чудесен избор за хора, които използват често ръцете си по време на работа.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marla Kris (@marlakris_dips)

Този маникюр може да издържи до месец, което го прави особено популярен сред хората, които са твърде заети за чести посещения в салона. Подобно на ноктите с гел, най-добре е да изпилите горния слой тук, след което да накиснете нокътя в ацетон и да изчакате цвета лесно да се отстрани.

7. Изваяни нокти

Изваяните нокти, които са форма на удължаване с гел, изграждат вашия естествен нокът с помощта на скулптурна форма. Удълженията с гел се правят с помощта на изграждащ гел, който е олигомер, което означава, че мономерът и полимерът вече са смесени. Така че вместо да смесва продукти, той е в бутилка, която се нанася лесно и се самонивелира, което означава, че маникюристът няма да трябва да изпилява горната част, за да я оформи добре, и не е лепкава или хаотична. За да го залепите към естествения си нокът, ще трябва да го втърдите като гел с помощта на LED или UV лампа. След като изсъхне, формата ще бъде отстранена и ще бъде нанесен друг слой, за да се извае нокътят.

Лесно е да персонализирате дължината с тях и има уникално позициониране на ролите, което се адаптира към извивката на нокътя, така че да изглежда много естествено. Въпреки че се носи като твърд гел, той все още е гъвкав като истински нокът, което означава, че не е предразположен към повредени счупвания, чупливост или напукване.

 
 
 
 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари