IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота - Skin Cycling е новият любим метод на дерматолозите

16 август 2023 08 30

Практиката с интересно име предотвратява дразненето

Снимка: iStock

Снимка: iStock

През последните години социалните мрежи избухнаха със съвети за грижа за кожата - някои добри, някои много лоши. Въпреки че е утешително да знаем, че повечето от нас са само на няколко клипа разстояние от това да получат така необходимите насоки за всичко - от най-добрите почистващи продукти за специфичен тип кожа до това как да включите киселините в рутинната си грижа за кожата - не всички съвети са добри и понякога грешната информация може да ни накара да използваме определени продукти неправилно, което води до раздразнение и потенциални щети. 

Имайки предвид това, има една по-нова тенденция, наречена Skin Cycling или буквално преведено "циклизиране на кожата", която буквално превзема социалните мрежи и насърчава здравето на кожата и предотвратява раздразнението, като ограничава употребата на активни съставки и ексфолианти само до две нощи седмично, преди да даде на кожата ви някоко дни за възстановяване. 

Какво е Skin Cycling? 

Skin Cycling е целенасочен и стратегически начин да изведете своята нощна грижа за кожата на следващото ниво. Д-р Уитни Боу измисля практиката в опит да изясни объркването около наслояването на съставките и колко често трябва да използваме активни вещества - като салицилова киселина, ретинол и витамин С - в нашите процедури за грижа за кожата. 

@the.olivia.sage 1st day of skin cycling on sensitive skin ahhh! SO excited to see the results ? have you tried skin cycling before? Would love to hear how its going for you! #skincycling #skincyclingroutine #skincyclingnight1 #healthyskinjourney #glowingskin #nighttimeroutine #nighttimeskincare ♬ original sound - Venus <3

По същество това е цикъл от четири нощи, който включва една нощ на ексфолиране, една нощ на използване на ретиноид и две последователни нощи на възстановяване, за да дадете на кожата си почивка, преди да повторите процеса отново. По този начин кожата ви действително може да се възползва от предимствата на химическото ексфолиране и използването на активни вещства, без да прекалявате и да причинявате потенциални щети или раздразнения. 

"Повечето хора смятат, че използването на много продукти е по-полезно за кожата, когато става дума за активни съставки. Това обаче понякога може да създаде раздразнение и да предизвика повече проблеми, отколкото позитиви", казва д-р Боу.

Как да извършите Skin Cycling?

За да създадете тази рутина, следвайте три важни стъпки:

Първа вечер: Ексфолиация

Д-р Боу препоръчва да следвате обичайния си почистващ продукт с химически ексфолиант. Този тип ексфолиация, по нейни думи, придава на кожата ви незабавен блясък, но също така ви подготвя да извлечете максимума от втората вечер. След ексфолиране трябва да нанесете овлажнител без аромат, който се фокусира върху възстановяването на кожната бариера. Само внимавайте да не използвате нещо твърде тежко или мазно, тъй като това може да изтласка ексфолианта по-навътре в кожата и да причини дразнене. 

ексфолиране istock

Снимка: iStock

Никога не натрупвайте продукти във вечерта на ексфолиране, тъй като някои от тях могат да бъдат оклузивни и подобрят проникването на киселините, правейки ги по-дразнещи, отколкото би трябвало да бъдат. По същата причина се опитайте да избягвате много оклузивни масла, като кокосово, през вечерта на ексфолиация.

Втора вечер: Ретинол 

На втората вечер от важния цикъл трябва да нанесете малко количество ретинол след почистване. Той ще задейства производството на колаген и еластин, като ускорява обновяването на клетките, за да подобри проблемите с текстурата, хиперпигментацията и акнето.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Ако имате чувствителна кожа, д-р Боу казва, че може първо да нанесете овлажнител в чувствителните зони около очите, ъглите на носа и устата, както и върху шията, преди да използвате ретинол. Това действа като буфер, позволявайки на кожата ви да се адаптира към ниската концентрация на вашия ретиноид. След като свикнете с него, можете да обърнете реда - първо ретиноид, след това овлажнител.

Ако никога преди не сте използвали ретинол, просто имайте предвид, че той може да бъде дразнещ и да отнеме известно време, за да свикнете с него, така че използването му веднъж на няколко дни е добър старт тук.

Трета и четвърта вечер: Почивка

Вечерта за почивка е точно това, което си мислите - въздържате се от употреба на ексфолианти и активни вещества, за да дадете на кожата си шанс да се възстанови и отдъхне от предишните две вечери. Тук е добре да се съсредоточите върху подхранването на микробиома на кожата и възстановяването на кожната бариера. Това означава да използвате хидратиращи и овлажняващи продукти след почистване, като хиалуронова киселина и сквалан. 

суха кожа,

Снимка: iStock

Според д-р Боу, ако следвате тези стъпки, трябва да започнете да виждате резултати след осем дни или иначе казано - два цикъла. 

"Кожата трябва да изглежда и да се чувства по-хидратирана и по-мека на допир. Ако сте изпитвали парене или сте имали петнисти червени петна преди Skin Cycling, тези опасения трябва да се подобрят значително само след два цикъла", казва тя. Може също да започнете да виждате намаляване на появата на фини линии и тъмни петна.

Красота и здраве – как да премахнете акнето

Черни точки – как да ги премахнете по безопасен начин

Ексфолиация – как да постигнете най-здравата и блестяща кожа

За кого е подходяща практиката?

По принцип хората с всички типове кожа могат да се възползват от Skin Cycling , но в зависимост от това какви са вашите общи грижи, може да сте в състояние да персонализирате циклите си, за да отговарят на вашите нужди.

@yousha.eg #skincareroutine #skincyclingroutine #روتين_العنايه_بالبشره #روتين_البشرة_الزجاجي #glassskin #glassskinroutine #retinolskincare #paulaschoice #vitaminc #niacinamide #larocheposay #ceraveskincare #citaphil #vichy #snailmucin #keihles #beautyofjoseon #riyadh #saudiarabia ♬ A hopelessly romantic all the time - Wap643a

Ако имате склонна към акне или мазна кожа, може да премахнете една от вечерите за възстановяване, така че практиката ви да се състои от три вечери - ексфолиране, ретиноид, възстановяване и повторение. Можете също така да увеличите силата на вашия ретиноид и да използвате продукти с рецепта. Ако имате екзема или розацея, можете да коригирате процеса, като добавите допълнителна нощ за възстановяване.

Този текст е само с информативен характер и не замества консултацията с дерматолог!

За още тенденции за красота и грижата за кожата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари