IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – 6 грешки, които да избягвате при оформянето на вълниста коса

18 септември 2023 14 30

За какво да внимавате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хората с екзотични и стегнати къдрици са от единия край на спектъра за красота, докато срещу тях седят тези с елегантни и лъскави кичури. И двете страни имат прекрасен външен вид, който изисква строго определена рутинна грижа със специално насочени продукти за всеки тип, за да се получи безупречна прическа.

Но къде остава вълнообразната коса? Тя е не точно права, но не е и съвсем къдрава. Попада някъде по средата и винаги се стремим да намерим правилния баланс на прическа, която да отговаря на типа ѝ. От фини, леко вълнисти кичури до вълнисти с малко по-дефинирана S-форма и вълнообразна коса с добре дефинирани S-образни вълни, оформянето на прическа с този тип кичури може да бъде предизвикателство.

В стремежа си да постигнат красиви вълни, мнозина търсят съвети за оформяне на естествено вълниста коса. И въпреки това мнозинството често допускат грешки при прическата и съсипват естествените си вълни, вместо да ги подчертават. Избирането например на грешен продукт за коса или изборът да третирате вълните си като прави или като къдрави, каквито не са, са често срещани грешки, които оставят кичурите да изглеждат скучни.

6 грешки при оформянето на вълниста коса

1. Избирането на грешен продукт

Подобно на телата ни, косата също се нуждае от подходящо подхранване. Не можете да очаквате вашите вълни да изглеждат здрави, ако използвате продукти, които не са подходящи за тях. Не трябва да използвате шампоани, предназначени за къдрава коса или балсами, насочени към правите кичури. Въпреки че може да бъде примамливо да изберете евтини шампоани от супермаркета, тези продукти съдържат сурови съставки, като сулфати, които отнемат естествената влага на косата, което я прави податлива на накъсване и увреждане от сухота.

Най-добрите шампоани за вълниста коса съдържат агенти за намаляване на къдренето и не съдържат сулфати. Ако не сте сигурни дали вашият шампоан съдържа сулфати, проверете колко пяна създава – тези без сулфати не се пенят. Съветът ни е да потърсите продукти, които съдържат естествени съставки за дълбоко хидратиране на кичурите ви. Глицеринът например, маслата и различните олиа са отлични за поддържане на косата с нормални нива на хидратация.

балсам за

Снимка: iStock

Маслото от ший, аргановото масло, маслото от жожоба и кокосовото масло ще подхранят вълнистите ви кичури и ще ги запазят да изглеждат блестящи и лъскави. Ако търсите естествени продукти за разплитане, маслата от семена са леки и ароматни, лесно се абсорбират и перфектно запечатват влагата около вашите кичури. Страхотният избор включва масло от абисинско семе и масло от черен кимион. Когато избирате балсам, изберете такъв, който е лек и няма да утежнява косата ви.

2. Използвате обикновена кърпа

Използването на обикновена кърпа за изсушаване на косата е грешка, която много от нас допускат. Не се замисляме, след като изскочим изпод душа и взимаме някаква кърпа, която да увием около косата си, за да я изсушим. Мислите си, че няма нищо лошо в това? Всъщност, има. Използването на обикновена кърпа вместо такава от микрофибър може да доведе до накъдряне и увреждане на кичурите. Микрофибърните кърпи са по-нежни към косата, така че я предпазват от накъсване.

халат, мокра

Снимка: Pixabay

Според фризьорката Сара Клайн, микрофибърните кърпи абсорбират повече вода, без да причиняват прекомерна сухота. Не заплитат и не захващат косата, което като цяло причинява по-малко накъсване. Мократа коса е по-крехка от сухата, така че грубата текстура на памучната кърпа и търкането на материята в кичурите, за да се изсушим, може да увреди кутикулите на косата. Микрофибърните кърпи са страхотни за всеки тип коса, но особено за вълнообразната, защото по-нежното изсушаване позволява на вълните да придобият естествения си гладък завършек.

3. Решете косата си, докато е суха, и използвате грешна калъфка

Разресването на косата ви, докато е суха, може да развали естествените вълни на косата ви и да ви остави „пенливи“, непокорни кичури. Сухото четкане причинява триене и води до накъсване и увредени краища. Вместо това, изчеткайте косата си, докато е мокра, след като нанесете балсам без измиване, като използвате мокра четка или гребен с широки зъби.

Понякога хората с вълниста коса чувстват, че разресването на косата им суха е неизбежно, особено когато се събудят сутрин с хвърчащи кичури. Ако някога сте преживявали този кошмар, може да се наложи да преразгледате избора си на калъфка за възглавница. Да, изглежда като нещо маловажно, но всъщност е от съществена роля за здравата коса. Памучните калъфки са отчасти отговорни за накъдрянето на косата.

гребен, сешоар,

Снимка: iStock

Професионалният фризьор Кристин Фицпатрик казва, че памучната калъфка създава триене с всички влакна. Това причинява увреждане и косата ви може да се сдобие с възли и хвърчащи краища. Тя обяснява, че памучните влакна понякога наистина могат да абсорбират продуктите ви за коса, оставяйки я нетретирана.

От друга страна, копринените калъфки са меки за косата и не причиняват триене. Те правят чудеса за всички видове коса и текстури, тъй като запазват кутикулния слой на косъма непокътнат и не причиняват триенето, което правят традиционните калъфки за възглавници.

4. Прибягване към топлинно оформяне

Дебатът за топлината срещу липсата на топлина изглежда е стар като времето. С развитието на света на красотата, продуктите за топлинно оформяне са по-нежни към косата, защитават я и предлагат блестящ краен резултат. Истината обаче е, че прибягването до топлинно оформяне многократно води до някаква форма на повреда и счупване. И така, какво точно прави топлината с косата ни?

Топлината променя водородните връзки в косата ни, като временно ги разкъсва и по този начин променя естествената форма на косата ни – така че можете да преминете от къдрава към вълниста към права. Разбира се, нашите кичури ще възобновят естествената си форма след известно време, тъй като топлинното оформяне въздейства на водородните връзки, но не и на дисулфидните връзки (които могат да бъдат прекъснати само с помощта на химикали, какъвто е случаят с техниките за химическо изправяне).

сушене, сешоар

Снимка: Pixabay

Какво ще кажете за сушенето със сешоар? Е, това също може да увреди косата ни, ако не сме внимателни. Сушенето със сешоар с висока температура може да причини щети поради бързото изпаряване на влагата. Липсата на влага води до къдрене, което прави косата ни да изглежда увредена, суха и чуплива. Ако трябва да използвате сешоар, изберете дифузер, настроен на ниска температура.

Масло от авокадо – тайната съставка за красива коса

Коса, гладка като коприна – 9 съвета за постигането ѝ

Къдрава коса – 6 съвета, с които да я поддържате жива

5. Грешно използване на продукт за коса

И така, вашите продукти за коса са внимателно подбрани според вашия тип вълни. Избирате продукти с ниско съдържание на сулфат, като се пазите от тежки балсами, които утежняват косата ви. Не купувате евтин шампоан и усърдно следвате съветите на вашия фризьор за най-добрите продукти за грижа за вълниста коса. Това означава, че сте готови, нали? Е, не точно, защото дори и с перфектните продукти за коса, може да сте виновни за неравномерното разпределяне на продукта за коса.

Защо неравномерното разпределение на продукта за коса е проблем? Ако някои от вашите кичури получат много продукт, а други не, вълните ви няма да имат постоянен вид, след като изсъхнат. Някои ще изглеждат по-гладки, а други ще изглеждат накъдрени. Така че, за да сте сигурни, че всичките ви кичури са красиво дефинирани и вашите s-образни вълни са пищни и за завиждане, трябва внимателно да нанесете продукта.

сухи краища,

Снимка: iStock

За да постигнете равномерно разпределение, изчеткайте косата си докато е мокра, и разделете кичурите си. След това поставете малко количество от продукта върху върховете на пръстите си и внимателно го нанесете върху един от избраните кичури. Повторете процеса, докато цялата ви коса получи еднакво количество продукт, било то масло или гел.

6. Забравяте да намачкате косата

Как прилагате продуктите за грижа за косата е също толкова важно, колкото и продуктите, които използвате. Дори и да употребявате първокласни продукти, ако забравите да намачкате косата си в края, няма да дадете на вълните си необходимия тласък, за да изсъхнат в идеално дефинирана форма. Не забравяйте, че трябва да нанесете продукта върху леко влажна коса, за да позволите максимално усвояване и да разделите косата на кичури, за да осигурите равномерно нанасяне. След това, след като всеки кичур е покрит с продукт, трябва да го намачкате!

Сресването помага на косата ви да приеме естествената си форма и намалява накъдрянето. Просто нанесете малко количество пяна върху дланите си и нанесете пяната върху вълните си, докато ги търкате към скалпа. Като алтернатива можете да опитате метода за оформяне с главата надолу и да намачкате косата, като държите главата си наведена.

Ако бързате и нямате търпение косата ви да изсъхне естествено, може да обмислите използването на приставка за дифузер на сешоара. Дифузерът нежно разпръсква въздушния поток, като помага да се запази целостта на вашите вълни, без да причинява прекомерно къдрене. Не забравяйте обаче, че топлината не е приятел на вашите вълни, така че дръжте температурата ниска, за да избегнете увреждане от топлина.

За още съвети за красота – последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари