IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата при розацея – 6 стъпки за по-спокойно лице

2 май 2024 15 00

Какво да направите, ако се борите с неприятния проблем

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако наскоро сте забелязали, че кожата на лицето ви продължава да се зачервява и е много чувствителна, има вероятност да се борите с възпалително състояние, наречено розацея. Ако е така, не се тревожете – това състояние е често срещано и въпреки че не можете да го излекувате напълно, можете да го държите под контрол, като избягвате неща, които дразнят кожата ви, приемате лекарства, когато е необходимо, и коригирате рутинната си грижа за кожата.

За да ви запознаем по-добре с рутинната грижа за кожата при поява на розацея, ние споделяме шестте най-важни съображения при изграждането на благоприятен цикъл.

Симптоми на розацея

Чудите се дали розацеята е нещо, което може да изпитвате? Когато някой страда от това често срещано състояние, може да има симптоми като:

► Чувствителна кожа

► Сух нос и бузи

► Зачервяване или изчервяване

► Червенина по лицето

► Горяща кожа

► Акне

► Видими кръвоносни съдове по повърхността на кожата

Разбира се, много от тези симптоми може да се дължат на други причини, така че най-добрият начин да разберете дали вие страдате от розацея, е да потърсите консултация с вашия дерматолог. Все пак, много от най-добрите съвети за грижа за кожата в този случай включват нежен, щадящ подход, така че обикновено е безопасно да ги опитате, независимо дали имате диагноза или не.

Най-добрите съвети за грижа за кожата при розацея

1. Разберете какво задейства заболяването

За да създадете рутинна грижа за кожата, която няма да влоши допълнително предразположената към розацея кожа, започнете с разбиране на вашите причинители или факторите, които могат да обострят симптомите ви. Те могат да варират от човек на човек, но някои от най-често срещаните включват стрес, топлина, студ, вятър, алкохол, замърсяване, слънчева светлина, избрани продукти за грижа за кожата и косата, както и храни като млечни продукти, шоколад и пикантна храна. При излагане на тези фактори кожата ви може да стане раздразнена и възпалена, така че ако знаете какво обикновено причинява обострянето на вашата розацея, ще искате да направите всичко възможно, за да ги избегнете.

розацея istock

Снимка: iStock

Въпреки че избягването на тези фактори може да бъде полезно, имайте предвид, че този метод не е съвсем безпогрешен. За някои хора контролирането на розацеята е възможно чрез усърдното избягване на тези причинители, но други може да открият, че това само по себе си не е достатъчно, за да се управлява тяхното състояние.

2. Практикувайте внимателно почистване

Когато се борите с розацея, нежното почистване не подлежи на обсъждане – главно защото кожата ви е възпалена и не искате да правите нещо, с което да я раздразните още повече. Прекомерното почистване може да доведе до раздразнение. Често става въпрос за премахване на повече козметични продукти, нанесени върху кожата, отколкото справяне с присъщата нужда от почистване.

почистване на

Снимка: iStock

Дерматологът Първиша Пател предлага почистване два пъти на ден с хладка вода и нежен почистващ продукт, като подчертава, че хората с розацея трябва да избягват търкане. Това колко често почиствате кожата си може да варира в зависимост от нейния тип и симптомите на заболяването ви, така че не забравяйте да се консултирате с вашия дерматолог и редовно да оценявате как се чувства кожата ви. Розацеята се различава по вид и тежест сред отделните индивиди и толерантността на човек към прочистване може да се промени с течение на времето. По-долу са някои съвети за избора на нежен почистващ препарат:

► Изберете нежна формула – потърсете почистващи продукти и сапуни, които са нежни и подходящи за чувствителна кожа.

► Потърсете ниацинамид – почистващи средства, които съдържат ниацинамид, могат да бъдат полезни за някои хора с розацея. Тази съставка има потенциала да намали възпалението и да предпази кожата от стресовите фактори на околната среда.

► Помислете за някои синтетични съставки – почистващите продукти, направени от синтетичен детергент, а не от сапун, могат да бъдат полезни за намаляване на симптомите на розацея за някои, тъй като те могат да бъдат по-малко дразнещи. Това може да звучи контраинтуитивно, но киселинното pH на тези козметики може да съответства по-добре на естествената киселинност на кожата.

3. Фокусирайте се върху хидратацията и кожната бариера

Овлажняването е наистина важно за хората с розацея, тъй като има няколко потенциални ползи, включително възстановяване на бариерата, поддържане на микробиома на кожата и запазване на pH баланса. То помага за намаляване на възпалението и може да помогне със сърбежа и дискомфорта от розацея. Също така възстановява бариерата, така че нервите да не са изложени на въздух. Ако търсите овлажнител, който е безопасен за вашата предразположена към розацея кожа, трябва да опитате продукт, който не е комедогенен, pH-балансиран е и съдържа серамиди, които помагат за защитата и възстановяването на кожата. Продукти с хиалуронова киселина или азелаинова киселина също могат да бъдат полезни.

4. Използвайте добър слънцезащитен крем

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

Въпреки че слънцезащитата е абсолютно необходима за всеки, това важи особено за тези с розацея, тъй като ултравиолетовата светлина може да бъде отключващ фактор и да влоши дразненето и възпалението. Чрез прилагане на слънцезащитни продукти можете да избегнете възпаление на розацеята. Докато търсите благоприятен за розацея SPF – особено ако това е една от известните ви причини за състоянието – имаме няколко съвета:

Потърсете продукт, който съдържа SPF 30 или по-висок – за да избегнете дразнене от слънчева светлина, ще ви е необходима адекватна защита. Най-добре е да изберете формули с SPF 30 или по-висок, плюс не забравяйте да нанасяте отново през целия ден.

► Изберете минерални формули - опитайте се да използвате физически слънцезащитен крем, който съдържа титанов или цинков оксид. Често е по-малко вероятно те да допринесат за възпаление, отколкото химическите слънцезащитни продукти.

Двойно почистване на лицето – заслужава ли си

Бакучиол – алтернативата на ретинол, която ще помогне на кожата ви

5. Избягвайте дразнещи продукти

Когато имате розацея, кожната ви бариера може да бъде нарушена, а козметиката и продуктите за грижа за кожата, които съдържат агресивни съставки, могат лесно да я раздразнят и възпалят. Например хората с розацея, екзема или медицинско състояние на кожата не трябва да използват медицински продукти за грижа за кожата или ексфолиращи тоници, тъй като те могат да влошат състоянието. Вместо това се препоръчва да търсите следните съставки:

► Масло от морски зърнастец – това може да бъде полезно при заздравяване на възпалена кожа.

► Ниацинамид – както споменахме, тази съставка съдържа успокояващи и антибактериални/антимикробни свойства, които могат да бъдат много полезни за хора с розацея или друго раздразнително състояние.

► Хиалуронова киселина – този хидрататор може да помогне за възстановяване на влагата, без да запушва порите.

6. Говорете с дерматолог

Точно както когато се сблъсквате с всяко друго кожно заболяване – особено ако все още не сте диагностицирани – важно е да посетите сертифициран дерматолог за всякакви въпроси и притеснения относно розацеята. Те могат да оценят вашите симптоми и да използват своя опит, за да изготвят план за лечение, специално пригоден за вас. Тази стъпка е особено важна, защото най-доброто лечение на розацея няма да бъде еднакво за всички.

дерматолог istock

Снимка: iStock

Разбира се, също така е важно да посетите лекар, за да сте сигурни, че състоянието, което подозирате, всъщност е розацея. От съществено значение е да се признае, че не всяко зачервяване на лицето е розацея. Ако лечението е неефективно, това може да означава необходимост от преоценка на диагнозата.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари