IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измиване на косата със студена вода – помага ли за здравето ѝ

30 април 2024 15 00

Дали популярната тенденция си заслужава

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Завършването на душ със студено измиване на косата е основната част от много процедури за красота от десетилетия насам. Тази практика, предавана от поколения, е обичана заради многобройните си предполагаеми ползи за косата, включително допълнителен блясък и подобрена здравина. Но човек не може да не се запита – науката наистина ли подкрепя тези твърдения?

За да разберем дали има нещо полезно в това студено изплакване, а не е просто леден душ, се гмурнахме надълбоко и разровихме доказателствата на дерматолози и трихолози. Присъединете се към нас, докато разкриваме истинските ефекти от студените изплаквания на косата и скалпа и дали си струва да добавите тази потенциално полезна стъпка към вашата рутинна грижа.

Има ли истинска полза от студеното изплакване?

Накратко, да. Има известна истина в ползите от студената вода, що се отнася до косата. Изплакването със студена вода може да е от полза за здравето и външния вид на кичурите. По-ниската температура също така помага за затваряне на кутикулите на косъма, като улавя влагата и хранителните вещества, като същевременно предпазва от мръсотия и бактерии. Това води до по-мека, гладка и блестяща коса, която е по-малко склонна към накъсване или накъдряне. За хората с боядисана коса студеното изплакване също може да е от полза за удължаване на жизнеността на боята.

коса, душ,

Снимка: iStock

Студените изплаквания също могат да подобрят цялостното здраве на косата ви, като насърчават доставянето на кислород чрез кръвообращението в скалпа. Крайният резултат е не само по-здрав косъм, но и коса, която е по-управляема и по-лесна за оформяне в дългосрочен план. Това са все релевантни причини, поради които намаляването на температурата в края на къпането може да си заслужава напълно.

Как студеното изплакване може да повлияе на скалпа?

По отношение на скалпа, студената вода може да намали възпалението, раздразнението и сърбежа. Освен това балансира нивото на pH на скалпа, предотвратява проблеми като пърхот и инфекции и успокоява скалпа от въздействието на топлина, химикали и стилизиращи продукти. Студената вода също помага за регулиране на производството на себум, което може да е добра новина за ушите ви, ако сте склонни към омазняване.

студен душ

Снимка: iStock

Въпреки че все още няма достатъчно изследвания в подкрепа на това, дерматолози също така отбелязват, че студената вода помага за стимулиране на притока на кръв към скалпа, което води до подхранване на фоликулите и растеж на косата. Тази концепция е слабо свързана с ритуалите за студени вани след тренировка, извършвани от спортисти. В тези ситуации се използва студена вода за подобряване на еластичността на кръвоносните съдове.

Как студената вода помага за ефективността на продуктите?

Това обикновено изплакване може също така да помогне за запечатване на полезните свойства на вашите продукти, като гарантира, че овлажняващите и подхранващите съставки от вашите балсами и козметични продукти без отмиване са дълбоко навлезли в косъма, вместо да бъдат отмити. Студената вода може дори да помогне за запазването на активните съставки на продуктите за лечение без измиване, като антиоксиданти, протеини или витамини. Това може да направи косата по-здрава и по-устойчива.

Как да използвате розова вода в грижата за коса

Трикове за по-плътна коса – прическата, която да си направите

Негативи от измиването със студена вода

Най-големият недостатък на изплакванията със студена вода може да е фактът, че е неприятно за някои – особено през по-студените сезони, или за тези, които са чувствителни към ниски температури като цяло. Ако видите, че треперите по време на измиването, помислете дали неудобството наистина си струва.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Освен това, дерматолози отбелязват, че студената вода може също да причини временно свиване на капилярите на скалпа, намалявайки притока на кръв и доставянето на кислород. За да избегнете това, използвайте хладка вместо ледена вода и ограничете продължителността и честотата на студените изплаквания.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари