IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сухо четкане – ежедневната рутина за постигане на безупречна кожа

30 април 2024 11 00

Как да извършвате метода по правилния начин

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сухото четкане включва използване на суха четка с твърд косъм върху кожата като форма на механична стимулация. Датираща от древни времена в аюрведическата и традиционната китайска медицина, за тази масажна техника се предполага, че предлага различни ползи за здравето на кожата, включително ексфолиране и потенциално намаляване на целулита. Откриването и вземането на решение дали да включите тази практика в рутинната си грижа за кожата може да си струва.

Ползи от сухото четкане 

Няма директни научни доказателства за ползите от сухото четкане. Въпреки това, някои изследвания предполагат възможни предимства.

Ексфолиация

Ексфолирането е процес на премахване на натрупаната мъртва кожа и стимулиране на клетъчния обмен. Сухото четкане служи като механична форма на ексфолиране, като косъмчетата на четката физически премахват мъртвите кожни клетки, като същевременно подобряват текстурата и тонуса на кожата.

Подобрен лимфен дренаж

Сухото четкане е практика, наподобяваща лимфодренажен масаж. Моделът на движение при четкане през кожата включва кръгови движения. Повърхностните движения разтягат кожата и засилват лимфния поток.

Повишен приток на кръв

Точките на механичен натиск по време на масажната терапия насърчават увеличаването на кръвния поток. Проучване от 2020 година разкрива, че масажната терапия не само увеличава притока на кръв в третираната област, но и в околните на нея. По същия начин сухото четкане, като механичен агент, стимулира кожата и може също да подобри притока на кръв.

Може ли сухото четкане да пребори целулита?

Друго предимство се върти около идеята, че сухото четкане може да се справи с целулита. Въпреки че тази потенциална полза няма научна подкрепа, практиката може временно да помогне за запълването на кожата поради своите масажиращи техники.

сухо четкане

Снимка: iStock

Изследванията показват, че дълбоките масажи разграждат мастните клетки, подобряват лимфния дренаж и засилват производството на колаген, което води до по-дебел кожен слой и намаляване на появата на целулит. В едно проучване учените разделят 60 жени на три групи, за да ги третират с неинвазивни методи за масаж за справяне с целулита. Те установяват, че всички групи показват подобрение в намаляването на подкожните мазнини след лечението.

Избор на правилна четка

Преди да започнете със сухото четкане, първата стъпка е да изберете четка. Като цяло ще ви трябва такава с твърд косъм от естествени влакна. Избягвайте да избирате пластмасови или синтетични четки. Можете също така да заложите на четка за сухо четкане около лицето, но се уверете, че косъмчетата са съставени от меки естествени влакна, които са достатъчно нежни за кожата на лицето.

Стъпки за сухо четкане на тялото

Приложете лек натиск върху тънка кожа и умерен натиск върху по-дебела кожа. Извършвайте кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, като започнете от краката и другите части на тялото нагоре. Фокусирайте се върху всяка област за 30 секунди.

Стъпка 1 – Започнете със стъпалата си и се придвижете нагоре по краката и задните части с кръгови движения.

Стъпка 2 – Продължете с кръгови движения около корема и гърба.

Стъпка 3 – Продължете около гърдите. Избягвайте чувствителни зони като гърдите и зърната.

Стъпка 4 – Завършете с кръгови движения нагоре, като се фокусирате върху ръцете и раменете.

След като приключите с четкането на тялото, вземете хладен душ, за да почистите кожата си. Избягвайте да използвате гореща вода, тъй като тя може да изсуши кожата ви. Нанесете лосион в края.

Може ли да използвате сухо четкане върху лицето?

Можете да използвате сухо четкане на лицето си. Въпреки това, въпреки че е ефективен като метод за ексфолиране, неговите допълнителни предимства все още не са научно подкрепени.

халат, баня,

Снимка: iStock

Винаги използвайте техниката върху чиста и суха кожа, преди да нанесете масла или лосиони. Най-добре е да започнете от горната част на челото и да се придвижите надолу към сърцето.

Стъпка 1 – Започнете от челото, като движите четката с кръгови движения.

Стъпка 2 – Плъзнете четката надолу по бузите към брадичката, като продължавате да извършвате кръгови движения.

Стъпка 3 – Изчеткайте под брадичката, за да насочите течността надолу по врата към ключицата.

След края измийте лицето с хладка вода. Последвайте с овлажнител и слънцезащитен крем. Избягвайте използването на агресивни съставки, тъй като те могат да раздразнят кожата.

Масло за тяло или лосион – кое да изберем за сияйна кожа

6 съвета за суха кожа, които ще помогнат с хидратацията

Масло за тяло – защо трябва да го включите в грижата за кожата

Важни съвети за сухото четкане

Ето някои допълнителни съвети, които да ви насочат, когато започнете със сухо четкане и го включите в рутинната си грижа за кожата:

Най-доброто време за сухо четкане е преди душ – може да го правите във ваната, за да избегнете падането на лющеща се кожа по пода на банята.

Сухото четкане може да отнеме 2-5 минути – колко често ще ексфолирате ще зависи от вашия тип кожа. Тъй като сухото четкане може да бъде грубо за кожата, трябва да го правите веднъж или два пъти седмично.

Почистете четката си, за да намалите шансовете за инфекция – следвайте инструкциите на производителя как да почистите кожата си. Ако инструкциите не са налични, след като сте използвали четката си, измийте я с нежен сапун, изплакнете я и я оставете да изсъхне. Избягвайте да я оставяте във влажни помещения.

Резултатите варират от човек на човек – трудно е да се гарантира кога ще видите резултати от сухото четкане, тъй като липсват научни доказателства. Въпреки това, ако останете последователни в рутината си и посветите няколко дни в седмицата, може да забележите промени след две седмици.

Странични ефекти и рискове при сухото четкане

Сухото четкане е по-силна форма на механично ексфолиране, така че потенциалните странични ефекти могат да включват поява на акне, лющеща се и сърбяща кожа или зачервяване и дразнене.

Освен това сухото четкане не е подходящо за всички типове кожа. Хората със суха, чувствителна или склонна към акне кожа може да намерят използването на механичен ексфолиант за твърде дразнещо. Това внимание се отнася и за тези с възпалителни кожни заболявания като розацея, екзема или псориазис, които трябва да се консултират с лекаря си, преди да опитат сухо четкане

сухо четкане

Снимка: iStock

Освен това хора с по-тъмен тон на кожата или които са склонни към хиперпигментация могат да рискуват да развият повече тъмни петна от сухо четкане. Избягвайте сухо четкане на участъци от кожата с рани, отворени рани и обриви.

В крайна сметка решението да интегрирате сухото четкане в рутинната си грижа за кожата е лично, повлияно от вашия тип кожа и предпочитания. Докато сухото четкане няма директни научни доказателства в подкрепа на ползите от него, то остава достъпна, ефикасна и релаксираща практика, която може да насърчи здравето на кожата.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook  

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари