IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс на скалпа – признаци, че ви е нужен, и как да си го направите

28 март 2024 17 50

Стъпка по стъпка за по-спокоен скалп

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако чувствате сърбеж или сухота по скалпа, или пък косата ви не изглежда по най-добрия начин напоследък, може би е време да си направите детокс

Детоксикацията на скалпа е много на мода в момента. Но какво точно представлява тя и наистина ли имате нужда от нея? Продължете да четете, за да научите всичко, което трябва да знаете. 

Какво е детоксикация на скалпа?

Детоксикацията на скалпа е подобна на ексфолирането на кожата ви. Обикновено включва прилагане на дълбоко почистващи съставки върху скалпа, за да помогне за премахването на примеси, мръсотия, мъртви кожни клетки и натрупвания. Този процес има за цел да подмлади скалпа и да върне блясъка на косата ви. 

Признаци, че имате нужда от детоксикация на скалпа

суха коса,

Снимка: iStock

Ако забележите някой от тези признаци, посочени по-долу, може би е време да помислите за детоксикация на скалпа у дома

Сърбеж – сърбежът е доста често срещан проблем на скалпа и има много причини, поради които може да се появи. Той може да бъде причинен от сухота или по-сериозни състояния като псориазис или дерматит. 

Натрупване – натрупването на продукти може да запуши порите на скалпа. За да ги премахнете, е важно да детоксикирате и да използвате съставки, които почистват, но не изсушават косата. 

Лющене – сухият скалп и пърхотът често причиняват лющене. Това е доста често срещан проблем и може да е знак, че имате нужда от добра детоксикация. 

Лоша миризма на косата – това може да изглежда очевидно, но здравият скалп и чистата коса никога не трябва да миришат лошо. Ако забележите неприятна миризма, идваща от върха на главата ви, това може да е натрупана пот, която трябва да бъде премахната чрез хубаво дълбоко почистване на скалпа.

Как да детоксикирате скалпа

Има няколко различни варианта за това как да детоксикирате скалпа си. Опитайте някои от тях и вижте кое работи най-добре за вашия скалп и коса.

1. Измийте косата си

Първата стъпка в дълбокото почистване на скалпа е измиването на косата. Изберете нежен шампоан, който не съдържа парабени и сулфати, тъй като тези агресивни химикали обикновено лишават косата ви от естествените ѝ мазнини. Можете също така да изберете стимулиращ шампоан, ако се борите с пърхот или сух скалп.

2. Ексфолирайте скалпа

Скрабът за скалп обикновено съдържа ексфолиращи съставки и целта е да се приближи възможно най-близо до скалпа. Можете да си купите такъв или да си направите захарен скраб у дома. Масажирайте скраба в скалпа си и не бързайте. Оставете да действа 20 минути или както е указано от производителя, ако използвате продукт от магазина, след което го измийте с нежен шампоан.

3. Използвайте четка за скалп

масажор за

Снимка: iStock

Четката за скалп е страхотен инструмент, който може да помогне за отстраняването на мъртвите кожни клетки. Можете да направите това преди или по време на душа. Внимателно разтрийте скалпа с четката, като ексфолирате повърхността. От съществено значение е да прилагате лек натиск тук, защото се опитвате внимателно да отстраните натрупването, а не да предизвикате повече дразнене.

4. Опитайте маска за скалп

Маските за скалп са подобни на ексфолиращите маски, но са съобразени с кожата на скалпа. Маската за скалпа ще действа по-усилено от обичайния ви шампоан, за да премахне натрупването. За да си направите маска у дома, смесете равни части разреден ябълков оцет, бентонитова глина на прах и пресен гел от алое вера. След това нанесете сместа върху цялата коса. Поставете шапка за душ и я оставете за 30 минути, след което изплакнете добре с нежен шампоан.

5. Изплакнете с ябълков оцет

Изплакванията с ябълков оцет са невероятни за премахване на натрупванията и излишните мазнини. Просто трябва да се уверите, че сте го разредили добре, защото е много концентриран – една чаша ябълков оцет към две чаши вода. Напръскайте скалпа си с това и го оставете за около 20 минути, след което го измийте с топла вода.

Колко често да правите детокса?

В зависимост от продуктите, които използвате, можете да правите детоксикация на скалпа у дома веднъж или два пъти всеки месец. Като алтернатива, ако се сблъсквате със състояние на скалпа като сърбеж и пърхот, консултирайте се с дерматолог. Той може да направи по-конкретни препоръки за честотата, както и какви продукти да използвате.

По-красива коса – експертите съветват да пропуснете шампоана за сметка на балсама

Грижа за косата – методът, с който ще си спестите няколко измивания

Как да използвате розова вода в грижата за коса

Какви съставки са най-добри за детоксикация на скалпа? 

Ето някои от най-добрите съставки, които да потърсите за детоксикация на скалпа:

Ябълков оцет – този тип оцет съдържа компоненти, като витамини С и А, които са любими на косата. Той също така има противогъбични свойства, които могат да помогнат за намаляване на растежа на инфекции по скалпа, свързани с пърхот.

Джинджифил – джинджифилът е обичайна хранителна подправка, която е известна с лечебните си свойства от десетилетия. Може да помогне за подобряване на циркулацията на кръв в скалпа, като същевременно стимулира космения фоликул. Джинджифилът също така съдържа антиоксиданти и минерали, които може да са полезни за кожата.

Масло от чаено дърво – прилагането на масло от чаено дърво може да помогне за укрепване на косата и премахване на остатъците от скалпа. Може също да помогне за облекчаване на сърбежа. Никога обаче не нанасяйте чисто масло от чаено дърво, без първо да го разредите. Вместо това се уверете, че го смесвате с носещо масло като кокосово масло.

Алое вера – това е добра съставка за косата и кожата. Ензимите в прясното алое вера могат да помогнат за разграждането на мъртвите кожни клетки и да насърчат заздравяването. Освен това има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при сърбящ скалп.

Бентонитова глина – заредена с минерали, пречистващи порите, тази желана глина е идеална за избистряне на скалпа. Обикновено се свързва със себума и замърсяванията, така че те могат лесно да се изплакнат.

Какви са ползите от детоксикацията?

Има множество ползи от получаването на детоксикация на скалпа. На първо място, детоксикацията на скалпа може да насърчи растежа на косата. Масажирането на скалпа може да помогне за стимулиране на притока на кръв, осигурявайки по-дебели кичури още от корена.

Освен това, детоксикацията на скалпа може ефективно да елиминира натрупването на продукти за коса, подобрявайки блясъка на косата и цялостния ѝ външен вид.

скалп istock

Снимка: iStock

В крайна сметка детоксикацията на скалпа служи като нежен начин за отпушване на порите. Детоксът нежно почиства космените фоликули, премахва мъртвите кожни клетки и оставя скалпа да се чувства свеж и подмладен.

Съвети за поддържане на здрав скалп

Поддържането на балансиран и чист скалп е важно за здравата коса. Ето съвети за поддържане на здрав скалп.

► Придържайте се към здравословна диета, която е богата на плодове и зеленчуци, омега-3 и висококачествени протеини. 

► Избягвайте агресивните химикали като парабени и сулфати, които са много дразнещи за скалпа. Вместо това заложете на нежни продукти за грижа за косата.

► Защитете скалпа си от ултравиолетовите лъчи, защото те могат да причинят дразнене.

► Масажирайте нежно шампоана, вместо да търкате. Това може да увеличи кръвообращението и да предотврати ожулвания по скалпа. 

► Кондиционирайте косата си веднага след измиване с шампоан. Това може да помогне за предотвратяване на сухота. 

► Избягвайте прекомерното използване на топлинни инструменти, тъй като те могат да изсушат скалпа и да причинят сърбеж или дразнене. 

Като цяло, детоксикацията на скалпа ви трябва да бъде част от вашата рутина. Ако забележите, че скалпът ви сърби, лющи се или е сух, това може да е знак да си направите детоксикация на скалпа. Други съвети, които могат да ви помогнат да поддържате здрав скалп, включват пиене на много вода, здравословно хранене, използване на нежни продукти, добро поддържане на косата и защита на косата от слънцето. Опитайте тези съвети, за да видите какво правят за косата и здравето на скалпа ви. Ако проблемите със скалпа продължават, консултирайте се с медицински специалист.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

pipinana1 ( преди 4 седмици )