IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белези от акне – как да ги премахнете веднъж завинаги

30 април 2024 10 50

Насладете се на красива кожа по всяко време

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нека бъдем честни – единственото нещо по-лошо от пъпката, е остатъчен белег от предишна пъпка. Докато кожата може да се излекува от акнето, постоянното напомняне за това, че то някога е съществувало, е достатъчно, за да ни накара да си планираме час за посещение при специалист. За щастие, има начини, по които да се справите с белезите от акне с лекота, което означава, че постигането на чиста кожа е по-лесно от всякога.

От разбирането на различните видове белези до разглеждането на домашните средства и професионалните процедури, ние свършихме по-тежката работа вместо вас, за да открием най-добрите лечения за белези от акне по всеки тип кожа. Независимо дали се сблъсквате с плитки вдлъбнатини, проблеми с пигментацията или нещо средно между тях, продължавайте да четете, за да разберете експертните съвети за това как да излекувате веднъж завинаги белезите от акне. 

Как да се спасите от белезите от акне?

Да, най-лесният начин да предотвратите появата на белези от акне е като предотвратите самото акне. Но това е почти невъзможно, защото рано или късно всеки от нас се сблъсква с този досаден проблем. Затова е по-добре да се насочите към лечението на белези, което всъщност не е чак толкова трудно.

бузи, акне,

Снимка: iStock

За да предотвратите белезите от акне, започнете с качествен почистващ препарат, съдържащ салицилова или гликолова киселина. Тези съставки разтварят сместа от себум и мъртви кожни клетки, запушващи порите, освобождавайки пътя за по-здрава кожа. Те също така помагат за премахване на мръсотия, грим и други нечистотии.

Какво да правите, ако използвате добър продукт, но имате акне?

Пъпките са неизбежни. Но ключът към поддържането на чиста кожа – и предотвратяването на белези от акне – е да избягвате изкушението да се чоплите, изстисквате или пукате пъпките. Всичко това може да причини възпаление, да наруши процеса на оздравяване и определено да увеличи вероятността от поява на белези. Вместо това опитайте точково лечение или лепенки за акне, които позволяват на петната да заздравеят по естествен път.

Кои съставки са най-ефективни?

Когато става въпрос за избледняване на белези от акне, има няколко определени съставки в грижата за кожата, които са си спечелили репутация със сериозната си ефикасност. Ключовите съставки са ретинол и ретиналдехид, които ускоряват обмяната на клетките, извеждайки свежи, здрави клетки на повърхността. Третионоидът с рецепта, както и ретинолът и адапаленът без рецепта са чудесен избор, когато става дума за включване на ретиноиди в рутинната грижа за кожата. Тези съставки не само се насочват към съществуващите белези, но също така помагат за предотвратяване на образуването на нови.

чело, акне,

Снимка: iStock

В допълнение към ретиноидите, алфа-хидрокси киселините са ефективни решения за избледняване на белезите от акне. Гликоловата и млечната киселина, които са част от алфа-хидрокси киселините, действат като нежно ексфолират повърхността на кожата, премахват мъртвите кожни клетки и насърчават клетъчния обмен. Това ексфолиращо действие помага за намаляване на появата на белези и хиперпигментация, разкривайки по-свежа и чиста кожа.

Най-добрата част е, че алфа-хидрокси киселините могат да бъдат намерени в различни продукти за грижа за кожата, включително тонери, серуми и химически пилинги. 

Какви професионални лечения да търсите?

Ако домашните лечения не помагат, помислете за професионални такива, които ще послужат за минимизирането на белезите от акне. За упорити белези, микронидлингът е много ефективен. Той създава контролирани микроувреждания, за да стимулира производството на колаген и да подобри текстурата на кожата. За по-дълбоки белези консултацията с пластичен хирург за опции за лазерно лечение може да осигури целеви ефекти.

пъпки, акне,

Снимка: iStock

По отношение на възможностите за лазерно лечение, то използва фокусирани лъчи светлина за насочване към специфични области с белези, докато фракционните лазерни лечения действат чрез създаване на микронаранявания в кожата, подтиквайки производството на колаген за подобряване на появата на белези. Плюс това, терапията с интензивна импулсна светлина може да се насочи към пигментираните белези, намалявайки зачервяването и обезцветяването.

Досадно акне – храните, които да ядете при поява на пъпки

Акне по скалпа – какво го причинява и как да го лекувате?

Хормонално vs бактериално акне – от какво страдате и как да го лекувате?

Как да лекувате дълбоките белези от акне?

Ако се борите с плитки вдлъбнатини и дълбоки белези от акне, не се страхувайте, защото има начини да ги поправите. Най-ефективният от тях е чрез професионално лечение като фракционна лазерна терапия, микронидлинг или химически пилинг. Тези лечения стигат направо до същността, като се насочват към белезите от акне и работят, за да подобрят производството на колаген в засегнатите области.

микронидлинг istock

Снимка: iStock

Що се отнася до професионален съвет, не забравяйте винаги да включвате слънцезащита в ежедневната си грижа за кожата, тъй като излагането на UV радиация може да влоши появата на белези от акне и да попречи на лечебния процес. Слънцезащитните продукти не подлежат на обсъждане.

Най-добрите продукти за лечение на белези от акне

Справянето с белезите от акне често може да се почувства като дълга битка, но с правилния арсенал от продукти за грижа за кожата, постигането на чиста кожа с равномерен тон е постижимо. От серуми и ексфолианти до формули, богати на антиоксиданти, има страхотни опции – в допълнение към тези, които споменахме по-рано – които работят за избледняване на белезите от акне. Независимо дали се справяте с хиперпигментация, текстурни неравности или упорити следи, оставени от минали пробиви, тези продукти предлагат целенасочени решения, подкрепени от науката и професионалистите в грижата за кожата.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари