IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глина бентонит – чудотворната съставка в грижата за кожата

10 май 2024 11 00

Защо присъствието ѝ е задължително в рутината ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

От алое вера и масло от чаено дърво до масло от жожоба и хамамелис, природата осигурява изобилие от съставки, които служат като мощни сили в нашата рутинна грижа за кожата. Едно от тези чудеса е глината бентонит. Често възхвалявана в социалните мрежи и използвана в редица домашни рецепти за маски за лице, тази съставка действа като гъба, абсорбирайки излишната мазнина и себум от кожата ви, като същевременно изтегля черните точки. Независимо дали се борите с акне, зачервяване или запушени пори, бентонитовата глина може да се окаже безценно допълнение към вашата рутинна грижа.

Същност на бентонитовата глина

Глината бентонит е богат на минерали детоксикиращ агент, образуван от изветряла вулканична пепел, който има дълга история. Използва се от векове като традиционно лекарство за детоксикация, тъй като съдържа минерали като калций, магнезий и желязо. Обикновено се поглъща, за да абсорбира и пречиства тялото от токсини и се употребява в грижата за кожата за същите ползи.

глина бентонит

Снимка: iStock

Докато първоначалният източник на бентонитова глина е регионът Монморийон във Франция, където тя е била използвана върху кожата от векове, терминът „бентонит“ се отнася до най-големия източник на глина днес – Форт Бентън, Уаймониг, САЩ.

Как действа глината

Тъй като изсъхва, след като се комбинира с течност, бентонитовата глина създава леко издърпващо усещане, което помага при ексфолирането и отстраняването на мъртвите кожни клетки. Способността ѝ да балансира нивата на pH поддържа здрава кожна бариера, докато защитата ѝ срещу бактерии я прави ефективно решение за справяне с акне и успокояване на раздразнената кожа. Богата на магнезий и калций, глината осигурява невероятно подхранване на кожата.

Ползи от бентонитовата глина

Визитната картичка на бентонитовата глина наистина са нейните детоксикиращи свойства, но ползите от нея не свършват дотук. Ето какво още може да направи мощната съставка за вашата кожа:

Абсорбира излишната мазнина – способността на глината да абсорбира излишните мазнини я прави идеална за хората с кожа, склонна към акне.

► Намалява порите – абсорбиращите свойства също означават, че глината има временен ефект на стягане на кожата и помага да се сведе до минимум разширяването на порите.

► Противовъзпалителни свойства – друга полза за хората, които се борят с досадни пъпки, бентонитовата глина е естествено противовъзпалително средство и може да помогне за успокояване на възпалителното акне. Понякога се използва и за успокояване на дерматит и дори обрив от пелени.

► Ефекти против стареене – всъщност това не е най-разпространената функция на бентонитовата глина. Въпреки това, минералите, открити в нея, могат да помогнат за защитата на кожата от UV-индуцирани свободни радикали, които допринасят за състарения вид. Според проучване, глината може да помогне за увеличаване на производството на колаген. Това може да доведе до някои ефекти против стареене.

► Матира кожата – ако искате да намалите омазняването на кожата, особено преди гримиране, използването на продукт от бентонитова глина, като маска за лице, е особено полезно. Така ще абсорбирате маслото и може да придадете на кожата матов вид.

Потенциални странични ефекти

глина бентонит

Снимка: iStock

Винаги е възможна появата на чувствителност или алергична реакция, но що се отнася до страничните ефекти, локалното използване на бентонитова глина е много по-малко вероятно да причини проблеми с безопасността, отколкото поглъщането на съставката. За да проверите дали сте чувствителни към нея, направете тест върху малък участък от кожата, например вътрешната част на предмишницата, преди да нанесете върху цялото си лице. Ако усетите дразнене или видите зачервяване, прекратете употребата.

Кой може да използва глината

Най-общо казано, бентонитовата глина е най-полезна за хора с мазна кожа, тъй като може да се окаже твърде изсушаваща за всеки с по-сух тен. Ако вече се борите с проблеми като лющеща се кожа, екзема или псориазис, препоръчително е да избягвате съставката.

Как се използва

Има много продукти, като маски за лице, които съдържат бентонитова глина, като се има предвид, че тя работи добре с набор от различни съставки. Можете също така лесно да я закупите на прах и да си направите домашни рецепти. Все пак е важно да обърнете внимание на това, което купувате. Направете проучване, за да разберете откъде се добива глината и нейната чистота.

глина, маска

Снимка: iStock

За да използвате бентонитовата глина за почистване на кожата от замърсявания, помислете за маска у дома. Вземете си глина на прах, която да добавите към пречистена вода. Така ще съставите паста, която може да нанесете върху лицето си. Тя ще носи лек електрически заряд, който ще привлече токсините, намиращи се дълбоко в кожата ви. Оставете глината да изсъхне, обикновено за около 10 минути. Отстранете внимателно с помощта на мокра кърпа.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари