IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 неща, които трябва да премахнете от дома си, за да го направите по-уютен

2 март 2024 10 30

Интериорни дизайнери споделят няколко съвета

Снимка: Pexels

Понякога животът става непоносим и тогава имаме нужда от място, където да избягаме и да забравим за всички тревоги. Най-често това е домът ни, в който всичко ни е познато и притежава сантиментална стойност. Има моменти обаче, когато и той ни задушава, а причината за това се крие в неговото обзавеждане.

Вместо да се превърне в зона за релакс, къщата или апартаментът добавят още повече тежест към ежедневието ни. Затова трябва да се отървем от някои неща, за които никога не сме подозирали, че претрупват пейзажа. Тъй като в момента имаме много свободно време, което прекарваме у дома, добре е да подредим дома си, за да го направим по-уютен.

Ето няколко съвета, с които да си помогнете.

Не слагайте много снимки

Знаем, че снимките казват повече от 1000 думи, но все пак не трябва да прекалявате с тях. Не затрупвайте секциите или скрина си със спомени от пътувания, рождени дни или събирания с приятели. Ако искате да си гледате постоянно тези вълнуващи моменти, по-добре си отделете една цяла стена, където да закачите снимките, вместо да ги слагате в рамки, които да трупате една след друга.

снимки pexels

Снимка: Pexels

Според интериорния дизайнер Бо Кийлерс, това ще освободи много място на шкафовете, секцията и скрина за по-важни неща. Тя добавя, че по този начин ще създадете и по-релаксираща обстановка у дома. Експертът съветва да замените снимките с нощни лампи, свещи или книги. 

По-малко декоративни възглавници

Кийлерс споделя, че трябва да не претрупвате дивана и леглото си с декоративни възглавници, защото това ще наруши хармонията у дома. „Твърде многото възглавници на дивана създават усещането за дискомфорт и разхвърляност, тъй като те постоянно падат на земята“, казва тя пред Insider.

диван, декоративни

Снимка: Pixabay

Дизайнерката съветва да се придържате до максимум три възглавници на всеки ъгъл от дивана. Най-добре е да имате само по една във всеки край, за да създадете завършеност и уют, но да избегнете претрупването. 

Не забравяйте за пощата си

Колко често ви се случва да вземете списание или писмо от пощенската си кутия и да го оставите, без да го прочетете? Следва още едно и още едно, докато не се събере голяма купчина, която започва да пада на земята. Спокойно, не сте единствените, които го правите, но е добре да забравите за този вреден навик.

писма Pexels

Снимка: Pexels

Най-добрият начин да се справите с проблема е като измислите система, по която да действате всеки ден. Намерете време, което да отделяте само за преглеждане на пощата и изхвърляне на ненужните писма. Също така е добре да си обособите място, на което да слагате писмата и списанията, които ще прегледате по-късно.

Премахнете празните закачалки

Също като писмата, празните закачалки могат да причинят визуален дискомфорт и трябва да бъдат премахнати от дома ви. Бо Кийлерс казва, че е най-добре да използвате всичко налично в гардероба си, за да запазите дрехите си изгладени. Ако все пак имате повече закачалки отколкото тоалети, то е добре да изхвърлите тези, които не използвате. 

Освободете плота в банята и кухнята

Най-добрият начин да постигнете хармония у дома е като освободите плотовете в кухнята и банята. Експертите съветват да намерите място на всички тигани, тенджери и купи, които оставяте навън. Ако не използвате нещо, измийте го и след като изсъхне веднага го приберете. Не го оставяйте да стои с дни на сушилника. 

Забравете за големите пердета

„Слоевете и пластовете плат бяха популярна тенденция в интериорния дизайн преди“, казва Кийлерс пред Insider. Сега обаче тежката драперия прави стаята по-малка и мрачна. Подобни пердета не позволяват и на слънчевата светлина да навлезе в дома ви. 

перде Pexels

Снимка: Pexels

Кийлерс съветва да заложите на по-нежни пердета, които ще придадат красота на дома ви, но и ще позволят достатъчно светлина да навлиза през прозорците. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари