IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критиците победиха и накараха Netflix да промени „Короната“

25 октомври 2022 10 40

Джуди Денч и бившият премиер Джон Мейджър не бяха доволни от сериала

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Колкото и да не ни се вярва, критиците на „Короната“ победиха и получиха своето.

Преди седмица Джуди Денч излезе с отворено писмо до Netflix, в което поиска преди началото на всеки епизод на кралската драма да бъде изписвано предупреждението, че събитията в сериала са плод на въображението. Реакцията ѝ бе провокирана от новия сезон на „Короната“, в който са включени най-тежките събития за кралското семейство, включително разпада на брака между Даяна и Чарлз, пожара в замъка Уиндзор и провалянето на връзките на още две от общо четирите деца на кралицата.

Но не тези драматични събития притесниха дейм Денч, а по-скоро една определена сцена, в която принц Чарлз разговаря с бившия британски министър Джон Мейджър. По време на дискусията им, синът на кралицата иска от премиера да говори с Елизабет и да я убеди да абдикира, за да може на нейно място да седне именно той. Според Денч и самия Мейджър, такъв разговор не се е състоял и това е лъжливо представяне на събитията.

Искането на актрисата и премиера беше отправено директно към Netflix и създателите на „Короната“. Те пожелаха преди всеки епизод да бъде изписвано, че събитията в него са плод на въображението на сценариста.

В началото от филмовата платформа не бяха много съгласни с предложението, но дни по-късно решиха да уважат молбата. В описанието на сериала в Netflix и Youtube вече е добавено пояснение, с което да се задоволят исканията на всички критици. „Вдъхновена от истински събития, тази измислена драма разказва историята на кралица Елизабет II и политическите и лични събития, които оформят нейното царуване“, се казва в описанието.

Трейлърът на сезон пет беше пуснат в края на миналата седмица, само 14 дни преди премиерата на новите епизоди. Предпоследната глава от „Короната“ ще разказва за най-драматичното десетилетие от историята на кралското семейство, в което са включени не само разпада на връзките на три от четирите деца на кралицата и пожара в Уиндзор, но също така и ескалацията на отношенията между Камила и Чарлз, началото на последната връзка на Даяна с Доди ал Файед, както и интервюто на принцесата в „Панорама“ по Би Би Си.

Не, това не е принцеса Даяна, Елизабет Дебики е!

Докато Джуди Денч и Джон Мейджър бяха на мнение, че „Короната“ трябва да информира своите зрители, че всичко е измислица, водещата Джой Бехар мисли по съвсем друг начин. Според нея, сериалът не трябва да се извинява за нищо, защото е артистичен проект, в който винаги има доза измислица и това е ясно на всеки.

„Тази дама не се съгласява с дейм Джуди Денч, защото ви е казано, че това не е документален филм и ако имаш мозък, можеш да разбереш, че сценаристите само са се базирали на историята. Ако беше документална история, щяхме да ѝ повярваме, но няма да повярваме на разговор в спалнята между Даяна и принц Филип. Никой друг не е бил там, освен тях двамата, така че не вярваме на тази част. Но на историческата част, там вече вярваме“, категорична бе Бехар.

Колежката ѝ Съни Хостин обаче застана в ъгъла на Денч, казвайки че от Netflix трябва да добавят предупреждение, защото този сезон ще покрива доста деликатни теми, като се очаква да се включи и смъртта на принцеса Даяна.

Упи Голдбърг се включи с мнението, че ситуацията се променя значително, когато забавлението е вдъхновено от истински събития и хора. „Когато правиш историческа измислица, трябва да бъдеш внимателен. Трябва да обърнеш внимание на това, което създаваш“, каза носителката на ЕГОТ.

Сезон пет на „Короната“ ще бъде пуснат на 9 ноември в Netflix.

За да научавате още новини от света на киното и телевизията, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари