IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Короната“ показва най-трудните моменти на кралското семейство

21 октомври 2022 17 40

Първият трейлър за новия сезон излезе

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Настанете се удобно и се пригответе да станете свидетели на най-трудните събития в живота на британското кралско семейство.

От Netflix пуснаха първия официален трейлър на пети сезон на „Короната“, който ще разказва за началото на 90-те години във Великобритания. Това е периодът на истински предизвикателства за кралица Елизабет II, която по това време губи майка си и сестра си, три от четирите ѝ деца се разделят с половинките си, а замъкът Уиндзор претърпява пожар. 1992 година е обявена за „Annus Horribilis“ или иначе казано „ужасна година“.

И макар голяма част от зрителите на „Короната“ да не са били родени по това време, те сега ще станат свидетели на всичко лошо, което се случва в кралския двор. Благодарение на Netflix, ще видим разпада на брака между Чарлз и Даяна, бунтът на принцесата на Уелс, раждането на принцовете Уилям и Хари, както и прословутото интервю на Даяна пред Би Би Си.

В официалния трейлър, който беше пуснат на 20 октомври, се виждат всички нови актьори, влизащи в емблематичните роли. Принцеса Даяна е изиграна от Елизабет Дебики, Доминик Уест е принц Чарлз, Имелда Стонтън е кралица Елизабет, Джонатан Прайс е принц Филип, Лесли Манвил е принцеса Маргарет, а истинският син на Уест – Шеймъс – ще влезе в ролята на младия принц Уилям.

Видеото започва с опустошителните сцени от пожара в Уиндзор, като включва и гласът на кралицата зад кадър, която прави резюме на най-ужасната си година. Виждаме как се развива извънбрачната връзка между Чарлз и Камила, на фона на която Даяна продължава да тъне в агония у дома. Рано или късно обаче принцесата решава, че е време да вземе нещата в свои ръце, организирайки интервю в „Панорама“, където изрича едни от най-известните си думи – „В този брак сме трима“.

„Няма да си отида кротко. Ще се боря докрай“, казва Елизабет Дебики като Даяна. Описана е от журналиста Мартин Башир (изигран от Прасанна Пуванаражда) като заплаха за семейството, а принц Филип се опитва да я укроти, обяснявайки ѝ, че фамилията не е само кръвни връзки, но и институция, която трябва да се опази.

На фона на катаклизмите водещият на британските новини Тревър Макдоналд пита от екрана „Навредиха ли кралските скандали на репутацията на страната?“. В остра забележка към Чарлз, кралицата казва, че не нейното поведение вреди на имиджа на семейството, намеквайки за продължаващата му изневяра с Камила. От своя страна, принцът на Уелс крещи от ярост „Какво, по дяволите, прави тя?“, най-вероятно заради Даяна.

В други сцени Камила Паркър-Боулс получава скъп подарък от любимия си, принцеса Маргарет присъства на парти в пълния си блясък, а Даяна е видяна за първи път с Мохамед Ал Файед, чийто син Доди ще се превърне в нейния последен любовник. Зрителите също така ще забележат и известната черна рокля на принцесата, получила името „роклята на отмъщението“, която тя носи през юни 1994 година, след като Чарлз признава публично за извънбрачната си връзка.

Новият сезон ще бъде предпоследен за „Короната“. Според резюмето му, епизодите ще покажат как британското кралско семейство се справя с най-голямото си предизвикателство досега. Говорейки пред Entertainment Weekly, създателят Питър Морган споделя какво може да си помисли крал Чарлз за сериала, който нагледно ще покаже разпада на брака му с Даяна.

„Мисля, че всички трябва да приемем, че 90-те години на миналия век бяха труден период за кралското семейство и крал Чарлз почти сигурно ще има някои болезнени спомени от този период. Но това не означава, че ако погледнем назад, историята ще бъде неблагосклонна към него или монархията. Сериалът със сигурност не е. Имам огромна симпатия към човек в неговото положение, а и хората са много по-разбиращи и състрадателни, отколкото си мислим“, казва той.

Само няколко дни преди премиерата дейм Джуди Денч, която е близка приятелка на Камила, критикува сериала за това, че не показва истинската история. Според нея, част от фактите са преекспонирани, за да се получи повече драматизъм.

Една от сцените, за които Денч говори, е разговор между Чарлз и бившия премиер Джон Мейджър, в който принцът го моли да говори с кралица Елизабет II и да я убеди да абдикира. По думите на легендарната актриса, това не само не е вярно, но е и жестоко както към истинските лица, така и към самата институция.

„Никой не е повече вярващ в свободата на изкуството от мен, но това не може да продължава“, категорична е Денч. Тя поиска от Netflix да добавят описание преди всеки епизод, че събитията вътре са плод на измислица и нямат общо с реалността.

Дали от платформата ще послушат съвета на Денч, ще видим на 9 ноември, когато сезон пет на „Короната“ излиза на екран.

Последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари