Киноа е една от най-популярните суперхрани през последните няколко години. Много хора казват: „Да бе, баба ми само киноа е яла, за да бъде здрава“ и подминават пакета с дребните семенца в магазина, но това се променя в момента, в който разберат колко вкусна и полезна е за тялото.
В 100 грама сурова киноа има 35% желязо,14% протеини, 65% фосфор, 55% магнезий и 7% диетични фибри. Консумацията на подобната на зърно култура, която е нискокалорична, засища и подобрява работата на метаболитната система.
Ако искате да опитате нещо по-различно за обяд през уикенда и същевременно желаете то да стане бързо и да е здравословно, то може да разгледате днешната ни рецепта. Кюфтенцата с киноа и маслини не са като на баба, не съдържат кайма, но пък са адски вкусни. И те се топят в устата.
Вижте какви продукти са ви необходими за тях:
– 150 г киноа (ако искате повече, може да увеличите количеството); – 50 г краве сирене; – 100 г черни маслини; – 2 супени лъжици галета; – 1 яйце; – връзка копър; – 1 глава кромид лук; – чесън на вкус; – щипка риган; – зехтин; – сол и червен пипер на вкус.
Pixabay
Как да приготвите кюфтета с киноа?
Взимате киноата и я варите за около 15 минути. Напълнете повече вода, защото културата се разварява доста подобно на овесените ядки.
След като киноата е добре сварена, я отцеждате и оставяте настрани, за да се охлади.
Нарязвате на ситно лука, чесъна и после стръкчетата копър.
После натрошете добре сиренето и нарежете маслините на шайби (за предпочитане е да купите такива без костилки).
Смесете киноата с нарязаните съставки и чукнете яйцето. Овкусете с подправките и накрая сипете галетата.
След като разбъркате добре, оформете с ръце топчета, които може да разположите в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре сложете по малко зехтин.
Излизат около 15-18 кюфтета, които е добре да изпечете за около 20 минути – на фурна на 200 градуса, с включен вентилатор.
Опитайте, да ви е сладко!