IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публично извинение – кога го правят кралските особи?

23 октомври 2020 18 00

Някои обясниха защо не носят маски

БГНЕС

Това лято белгийският крал Филип изпрати писмо до президента на Конго. Освен че честити 60-годишнината от обявяване независимостта на африканската държава, той поднесе своите извинения, при това за нещо, което не е направил. Посочвайки, че съжалява дълбоко за престъпленията, извършени по времето, когато страната е била белгийска колония, той си спечели симпатиите на много хора. 

Филип е първият представител на белгийското кралско семейство, който говори за колониалното минало на Конго. 

Ако се върнем в годините назад, ще видим, че кралските особи трудно прощават, а в още по-редки случаи се извиняват публично, но в наши дни това вече се е променило. 

Ето няколко интересни публични извинения на членове на кралски семейства по света

кралско семейство

1. Принц Хари

Разбира се, няма как да не започнем с британското кралско семейство, около което винаги има скандали. Докато бе по-млад, принц Хари създаваше доста проблеми на своя баща и на баба си, които официалната им пресслужба се чудеше как да замаже. 

Преди да се омъжи за Меган Маркъл, Хари често ходеше на шумни партита с приятели и неведнъж бе заснет от папараците как се забавлява. На един от купоните през 2005 г. той носеше нацистка униформа. Снимката бе публикувана на първа страница на вестник Sun и донесе доста главоболия на роднините му. 

Макар и да не излезе публично, Хари се извини с избора си на костюм и от пресцентъра на кралския двор разпространиха съобщение, че той много съжалява за постъпката си. Години по-късно, по време на виртуалните награди „Даяна“, той говори за расизма и спомена, че го е срам за грешките, които е направил в миналото. 

2. Сара Фъргюсън, херцогиня на Йорк

Сара Фъргюсън,

БГНЕС

През 2011 г. херцогиня Сара, която е майка на принцесите Беатрис и Юджийн, както и бивша съпруга на принц Андрю, трябваше да се извини публично на британски граждани. Поводът бе това, че е получила известна сума пари от осъден за сексуален тормоз, за да плати дълговете си. 

„Лично аз дълбоко съжалявам, че Джефри Епщайн бе замесен с мен по такъв начин. Отвращавам се от педофилия и всякакви сексуални злоупотреби с деца и знам, че това беше огромна грешка в преценката ми“, заяви тогава тя пред The Evening Standard и изтъкна, че искрено се разкайва за случилото се. 

3. Крал Вилем-Александър и кралица Максима от Холандия

Може да ви се струва абсурдно, но някои кралски особи се извиняват дори за това, че не са носили маски на публично място или не са били достатъчно предпазливи по време на пандемията. Така например това лято кралят и кралицата на Холандия се върнаха от своята почивка в Гърция по-рано от планираното и веднага дадоха пресконференция. 

Вместо да разкажат на близките си как са изкарали, крал Вилем-Александър и кралица Максима решиха да се извинят за това, че не са спазили правилата за социално дистанциране, почивайки си през август. Това доказва снимка на гръцки ресторантьор, който позира до тях, а те са без защитни средства на лицата си. 

белгийско кралско

БГНЕС

„В медиите се появи снимка, на която се държим на твърде малко разстояние. В момент на спонтанност не обърнахме особено внимание на това. Разбира се, че трябва да го направим. Защото спазването на правилата по време на почивка е от съществено значение за овладяване на вируса“, обясняват те в свое видеообръщение. 

3. Кейт Мидълтън, херцогиня на Кеймбридж

Кейт Мидълтън

БГНЕС

Съпругата на принц Уилям е една от най-харесваните жени в британското кралско семейство, особено след появата на Меган Маркъл и отделянето ѝ с Хари. Но тя също греши и британците знаят, че никога не би го скрила. 

През септември 2014 г. херцогинята на Кеймбридж трябваше да отложи своето самостоятелно пътуване до Малта, където да присъства на тържествата по случай Деня на независимостта. Разбира се, за това си има и конкретна причина. Тогава Кейт бе бременна с принцеса Шарлот и имаше ужасно сутрешно гадене, заради което така и не излетя. 

За да излезе от неудобната ситуация, принц Уилям се извини от името на съпругата си. А и по кралския протокол, когато има проблеми с бременността на жената, те се обявяват публично.  

„Катрин ме помоли да кажа колко много съжалява, че не би могла да предаде поздравите на кралицата на всички вас. Тя се радваше да дойде тук и знам, че се надява, че ще ви посети в бъдеще“, обясни той, пристигайки вместо нея в Малта.

Друг случай с Мидълтън само показва колко земна е тя. По време на посещение в Южен Уелс, херцогинята е заобиколена от хора, които искат да я пипнат или да поговорят с нея. Тогава малко момиченце си проправя път през тълпата и на всеослушание казва, че винаги е мечтаело да види истинска принцеса. На тези думи Кейт ѝ отговаря, че много съжалява, че е по-обикновена и не е с по-красива рокля, за да изглежда като Пепеляшка.  

4. Принцеса Мери от Дания

принцеса Мери

БГНЕС

Съпругата на принц Фредерик се извини, че е нарушила насоките на Датския национален съвет по здравеопазване, след като се е ръкувала с един от домакините си. Заради това свое действие по време на посещението ѝ в морския аквариум Grena, тя получи безброй критики. Според медиите, като кралска особа, тя не дава добър пример на гражданите за това как трябва да общуват по време на пандемия. 

„Вчера бях в Грена за първото си официално посещение след летните ваканции. В морето и във въздуха всичко вървеше добре, но на сушата направих грешка – за съжаление се ръкувах. Това ми напомни колко е важно да си помагаме взаимно и да спазваме препоръките. Бъдете в безопасност и се грижете един за друг“, написа тя в Instagram. 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари