IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супермоделите, които властваха през 80-те години

27 декември 2023 10 30

Вижте кои топ 10 красавици са икони и до днес

Роберто Кавали и Карол Алт; Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Всички сме чували за супермоделите на 90-те и можем да ги назовем по имена – Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, достатъчно е само да се сетим за видеото на Джордж Майкъл към хита Freedom.

За супермоделите на 80-те обаче рядко се говори, въпреки че и те са властвали цяло едно десетилетие в модата. Тези красавици наложиха една по-смела визия – дръзка красота, широки рамене, драматични прически и любов към всичко искрящо. 80-те бяха олицетворение на диско блясъка. Този период, воден от мантрата „повече е по-добре“, прегърна изобилието в най-голяма степен, като именно тогава изгряха и легенди в дизайна като Карл Лагерфелд, Кристиан Лакроа и Ив Сен Лоран.

Дрехите обаче бяха само половината от историята. Супермоделите от 80-те бяха жените, които надхвърлиха идеята, че моделът просто трябва да показва дрехите. Те бяха живото въплъщение на епохата. И докато супермоделите от 90-те често претендират, че са златната ера на славата на красавиците от модния подиум, то моделите от 80-те наистина им проправиха път. Нямаше да има и Кейт Мос, Клаудия Шифър, Карла Бруни или Хелена Кристенсен без легендите от 80-те.

И така, нека предприемем пътешествие по пътя на спомените и да видим кои бяха 10-те най-популярни супермодели от 80-те:

1. Иман

Иман и

Иман и Дейвид Бауи; Снимка: Getty Images

Открита в Найроби от фотографа Питър Биърд през 1975 г., възходът на Иман в света на модата беше бърз, преодолявайки бариерите като един от малкото видни чернокожи модели от онази епоха. Уважавана в модната индустрия, Иман беше муза за емблематични дизайнери като Ив Сен Лоран и Тиери Мюглер, като дефилираше и за дизайнери като Бил Блас, Калвин Клайн и Оскар де ла Рента. Нейните уникални предизвикателства в намирането на грим за тена на кожата ѝ я накараха да създаде Iman Cosmetics, специално за цветнокожи жени. Личният ѝ живот също привлече вниманието, особено бракът ѝ през 1992 г. с рок легендата Дейвид Боуи.

2. Брук Шийлдс

Брук Шийлдс;

 Брук Шийлдс; Снимка: Getty Images

До 80-те години Брук Шийлдс вече е създала забележителна кариера. Започвайки пътешествието си като модел едва на 11 месеца, тя прекарва годините си преди тийнейджърството, участвайки във филми като Pretty Baby и Endless Love. Надграждайки тези ранни роли, тя изгради забележителна кариера на модел със своите смели вежди и завладяващо присъствие, което я направи много търсено лице в света на модата. Тя е запомнена най-добре с противоречивата си реклама за дънки на Calvin Klein, където младата Шийлдс се шегува: „Искате ли да знаете какво стои между мен и моите Calvins? Нищо.“ През цялото десетилетие тя краси множество корици на модни списания и статии.

3. Джери Хол

Джери Хол;

Джери Хол; Снимка: Getty Images

През 80-те години на миналия век кариерата на модел на Джери Хол рязко се издига. Надграждайки инерцията си от края на 70-те, тя се превърна в определяща фигура на модния блясък на 80-те. С характерните си златисти кичури и тексаски чар, Хол често красеше кориците на лъскави списания, особено френския Vogue. Тя редовно присъстваше на модните подиуми, особено за Chanel. Отвъд моделството, връзката ѝ с Мик Джагър от „Ролинг Стоунс“ добави още към нейния емблематичен статус, сливайки световете на рокендрола и висшата мода.

4. Ел Макферсън

Започвайки кариерата си на модел, за да финансира обучението си по право в университета в Сидни, пътешествието на Ел Макферсън претърпя неочакван обрат, когато се премести в Ню Йорк. До средата на 80-те тя украсява големите модни списания и печели желаната корица на Sports Illustrated Swimsuit 5 различни пъти, което ѝ спечелва прозвището „The Body“ - Тялото. Отвъд банските костюми, Ел доминира на модните подиуми и в луксозните реклами.

5. Паулина Порижкова

Полина Порижкова;

Полина Порижкова; Снимка: Getty Images

Възходът на Паулина Порижкова до славата на супермодел през 80-те години на миналия век не беше нищо друго освен метеорит. Открита в Швеция на 13, тя бързо се изкачи в модните редици, ослепявайки зрителите на безбройните парижки писти. До 18-годишна възраст Порижкова вече е била двукратна звезда на корицата на изданието Sports Illustrated Swimsuit, следвайки наследството на Кристи Бринкли от последователни корици. Нейната вездесъщност през 80-те години обхваща кампании от Chanel до Christian Dior, но през 1988 г. нейният забележителен договор на стойност 6 млн. долара с Estée Lauder наистина я отличава от всички. 

6. Карол Алт

Карол Алт (на основната снимка), родом от Ню Йорк, беше един от най-известните модели през 80-те години. Алт хваща окото на моден фотограф на ежедневната си работа като сервитьорка и веднага получава предложение за договор от основателя на Elite Model Management, Джон Казабланкас. Тя си осигури значителни договори през цялото десетилетие, особено с големи марки като CoverGirl. Наречена „Лицето“ от списание Life, етапите на кариерата на Алт през 80-те години не са нищо друго освен впечатляващи. Тя красеше кориците на безброй списания, включително престижното издание на Sports Illustrated Swimsuit, и се появяваше в множество модни кампании. Дизайнерите търсеха нейното присъствие на своите ревюта и тя се превърна в основен елемент в шоутата на модни икони като Versace, Calvin Klein и Ralph Lauren.

7. Кристи Бринкли

През 80-те години Кристи Бринкли се очертава като един от най-емблематичните супермодели на епохата, синоним на изцяло американската естетика за красота. Със своята лъчезарна усмивка, целуната от слънцето руса коса и величествена фигура, Бринкли се превърна в известно име и лице. Важен момент в кариерата на Бринкли през 80-те години е нейният несравним успех с изданието за бански костюми Sports Illustrated. Тя красеше корицата му в продължение на три последователни години, от 1979 до 1981 г. Тази печеливша серия отвори врати за множество одобрения, като CoverGirl беше най-забележителното. Нейният договор с емблематичната козметична марка е за 25 години, което го прави един от най-дългите в историята на моделската индустрия. Отвъд печатните издания, Бринкли е известна като вдъхновението зад бившия си съпруг – Uptown Girl на Били Джоел и звездата в музикалния видеоклип към него.

8. Джанис Дикинсън

Джанис Дикинсън безспорно остави своя отпечатък в света на модата. Дикинсън започва кариерата си в края на 70-те, но достига статус на супермодел през 80-те. Нейната уникална визия красеше кориците на елитни списания като Vogue и Harper's Bazaar и тя дефилираше по подиумите на гиганти като Versace и Calvin Klein. Докато тя смело твърди, че е „първият супермодел“, няма съмнение относно нейното господство от 80-те. Тя не само се превърна в топмодел на времето, но и направи заглавия за смелия си стил и още по-смели изявления. Джанис доби допълнителна популярност и покрай връзката си със Силвестър Сталоун.

9. Татяна Патиц

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by emmepiero (@marzaropiero)

В началото на 80-те, само на 17 години, Татяна Патиц си осигурява трето място в състезанието Elite Model Look, триумф, който ѝ печели договор с модната агенция. През цялото десетилетие тя краси кориците на множество международни издания на Vogue и други престижни модни списания. Тя беше един от петте супермодела, включени в емблематичния музикален видеоклип на Джордж Майкъл Freedom, заедно с други супермодели от 90-те като Наоми Кембъл и Синди Крауфорд. Тя затвърди репутацията ѝ на едно от най-емблематичните лица на епохата. Много уважавани дизайнери предпочитаха Патиц и тя често дефилираше по подиумите на емблематични модни къщи. Нейните поразителни черти и подобна на хамелеон адаптивност пред камерата затвърдиха статуса на Патиц като определящ модел на 80-те години. За съжаление тя почина неотдавна от рак на гърдата.

10.  Кели Леброк

Британско-американската красавица Кели ЛеБрок започва кариерата си на модел само на 16 години с огромна публикация от 24 страници във Vogue. Този ранен успех бързо доведе до договор с Christian Dior, издигайки статута ѝ в индустрията. Докато тя красеше безброй корици на списания, нейната емблематична реклама за шампоан Pantene, в която тя прочуто каза: „Не ме мразете, защото съм красива“, наистина циментира мястото ѝ в историята на модата. Отвъд света на модата, Леброк демонстрира своята гъвкавост във филми като „Странна наука“ и „Жената в червено“. Като един от открояващите се модели на Айлийн Форд, тя остава емблематична фигура на своята епоха. Тя беше  и съпруга на екшън героя Стивън Сийгъл.

За още новини от света на звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

КоментариКоментари