IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалява ли - Тейлър Суифт се обяви за „функциониращ алкохолик“

29 април 2024 10 50

И изобщо има ли такова нещо като „функциониращ алкохолик“?

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Песента на Тейлър Суифт Fortnight привлече много внимание заради текста, който включва репликата „Бях функциониращ (работещ) алкохолик“.

Суифт, която е съавтор на парчето, не каза дали пее за себе си в първия сингъл от новия си албум, The Tortured Poets Department. Но през последните месеци тя говори няколко пъти за това, че е отказала алкохола.

Тейлър Суифт

Снимка: Getty Images

Попзвездата сподели в интервю, че е спряла спиртните напитки, докато се е готвила да влезе във форма за суперуспешното си турне Eras Tour, за да може да се справи с физическите изисквания на 3-часовите концерти и тежката хореография. Тя каза пред списание Time през декември 2023 г. следното: „Няма как да правя това шоу с махмурлук. Не мога“.

В същото време в последните няколко месеца Суифт беше снимана от папараците да държи чаши с видимо алкохолни напитки и то на няколко пъти.

Но какво представлява терминът „функциониращ или функционален алкохолик“ и има ли такова нещо?

Няма такъв медицински термин и думата „алкохолик“ вече не се използва в медицината – правилният термин е някой, който страда от разстройство, свързано с употребата на алкохол или пристрастяване към алкохола, казва д-р Луис Нелсън, изтъкнат сътрудник на Американското дружество по пристрастяване.

Неформално казано, „функциониращ алкохолик“ е човек, който пие много, може би дори небезопасно, но може да функционира в ежедневието си и да ходи на работа.

„Този тип хора могат да имат работа, могат да имат приятели, могат да имат семейство и в същото време да пият спиртни напитки в нездравословно голямо количество,“ казва Нелсън, професор и председател на катедрата по спешна медицина в Медицинското училище в Рутгерс Ню Джърси, за TODAY.com.

„Това е път надолу. Можеш да изглеждаш нормален за външния свят. Да се самоубеждаваш, че си „нормален“, но в крайна сметка зависимостта ти ще те настигне“, добавя той.

„Хората, които пият много спиртни напитки ежедневно, могат да се научат как да „носят“ на алкохол и развивайки толерантност към него те прикриват добре обема на консумацията си от другите, но на някакво ниво дори това ще бъде надминато“, казва Нелсън.

Професорът продължава: „Докато се спускат спираловидно надолу, те може да получат нараняване, да се появят на работа в нетрезво състояние или да се скарат с член на семейството, което ще бъде непоправимо.“

В други случаи човек може да мисли, че все още работи качествено в службата си, че си изпълнява задълженията и поддържа добри социални връзки, но другите да усещат, че има проблем с него.

Около 20% от хората с алкохолна зависимост се считат за „функционални“, установи проучване от 2007 г., направено от Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм. Те обикновено са на средна възраст, добре образовани и имат стабилни работни места и семейства.

Но „функционален или функциониращ алкохолик“ е погрешно название, тъй като предполага, че някой, който живее с разстройство, свързано с употребата на алкохол, функционира добре, докато пие прекомерно.

„Този човек може да функционира – да работи и никой да не забелязва никакви очевидни проблеми, но неговите близки започват да виждат, че не всичко е наред и отношенията постепенно започват да се провалят. В нашия свят или имате разстройство, свързано с употребата на алкохол, или не. Вашата функционалност е нещо относително“, добавя Нелсън.

Прекомерната употреба на алкохол носи сериозни рискове за здравето, особено за жените.

Какви са симптомите на алкохолизма?

Пристрастяването означава натрапчиво използване въпреки вредата. Почти 30 милиона американци имат разстройства, свързани с употребата на алкохол, според последното Национално проучване за употребата на наркотици и здравето.

Това обхваща състояния, наричани злоупотреба с алкохол, алкохолна зависимост и алкохолизъм. Разстройството може да бъде леко, умерено или тежко и включва жажда за алкохол, загуба на контрол, когато става въпрос за пиене и чувство на безпокойство, когато не се пие.

За да прецени симптомите, лекарят може да зададе въпроси като:

Искало ли ви се е питие толкова силно, че не можете да измислите нищо друго?
Прекарвате ли много време в пиене, прилошаване или преодоляване на последствията?
Откривали ли сте, че когато ефектът от алкохола изчезне, сте имали симптоми на абстиненция, като проблеми със съня, треперене, безпокойство, гадене, изпотяване, учестен пулс или неразположение?
Чувствате ли нужда да намалите пиенето си?
Чувствате ли се раздразнен от критиките за вашето пиене?
Имате ли чувство за вина за пиенето?

Той препоръчва да задавате други въпроси, включително: Използвате ли храната като извинение да пийнете? Чувствате ли, че трябва да изпиете нещо в края на деня, за да успокоите нервите си? Връзките ви страдат ли?

Не е нужно да пиете алкохол всеки ден, за да бъдете класифицирани като имащи проблем – прекомерното пиене няколко пъти седмично може да попречи на живота ви точно толкова, колкото ежедневното пиене.

Необходима е много интроспекция, за да можете да разпознаете това за себе си“, отбелязва Нелсън. Много хора започват като „функционални“, когато за първи път започнат да пият и се убеждават, че могат да продължат да правят това, но след време пиенето започва да нарушава щастието и здравето им.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари