IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 неща, които да НЕ правите, докато сте болни от грип

30 октомври 2020 12 30

Или пък докато се борите с настинка

Istock

Ако сте настинали – имате болки в тялото, запушен нос, червено гърло и т. н., но искате бързо да се справите с тези неприятни симптоми, то трябва да внимавате за някои неща. Ако искате да оздравеете по-бързо, има 8 неща, които трябва да избягвате да правите, докато не се чувствате добре (в противен случай можете да се влошите).

Ето и кои са те:

1. Да спортувате прекалено много

Не трябва да спортувате докато сте болни. Леките упражнения могат да ви накарат да се почувствате по-добре и да подобрят тонуса ви, но все пак си пестете енергията, докато не се почувствате по-добре. Дори леката настинка трябва да е сигнал за вас, че трябва да си лежите повече и да стоите на топло, докато организмът ви не се справи с вируса.

2. Да си духате носа твърде силно

Не трябва да го правите, без значение колко запушен или задръстен е носът ви. Твърде силното духане може да ви изложи на риск от инфекция на синусите. Някои от възможните ефекти от прекалено грубото издухване са инфекция на ухото, разкъсване на тъпанчето и кървене от носа.

3. Да стоите вкъщи на затворено

Добре е да си почивате повече докато сте болни, но не и да стоите само на закрито. Ясно е, че не трябва да разпространявате микробите си навън, но поне проветрявайте дома си по-често или излизайте на терасата, за да подишате свеж въздух. Ако имате възможност, направете си кратка разходка сред природата, особено ако навън е слънчево.

4. Да се увивате в дебело одеяло

Не трябва да го правите, дори да имате температура и треска. Желанието ви да се стоплите, когато сте болни е разбираемо, но е по-препоръчително да използвате само леки чаршафи, а не вълнени одеяла. Защо? Има шанс температурата ви да се повиши още повече под завивките!

5. Храните се само с прости въглехидрати

Ако сте болни, не бива да се храните с прости въглехидрати – тесто, захарни изделия и др. Те ще отнемат още повече от вашата енергия. Изберете въглехидрати с нисък гликемичен индекс – пълнозърнести храни, пшеничен хляб и хляб, богат на фибри. Също така заложете на супите с телешко и пилешко месо.

6. Шофирате докато сте болни

Не трябва да излизате с колата, докато се борите с настинка или грип. Шофирането по време на заболяване може да бъде опасно. Ако трябва да си купите лекарство или да посетите доктора, помолете за помощ член на вашето семейство или приятел, който да ви закара.

7. Пиете алкохол

Не бива да консумирате алкохол, докато сте болни. Имайте предвид, че спиртните напитки са несъвместими с голяма част от лекарствата, предписвани за грип и настинки и така може да навредите още повече на вашето здраве. Заложете на водата, билковия чай и плодовите напитки.

8. Пиете твърде много лекарства

Не се изкушавайте да пиете всякакви антивирусни лекарства докато сте болни. Предозирането с медикаменти може да доведе до нежелани ефекти. Приемът на твърде много витамини и минерали, също може да ви навреди. Прекаляването с витамин С, например, може да причини диария и гадене. Някои хора пък получават обриви от приема на твърде много парацетамол. Употребата на някои капки за нос, за повече от 7 дни, пък може да увреди лигавицата на носа ви.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари