IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спанак – как помага на сърцето, очите и мозъка?

14 ноември 2020 10 30

5 доказани ползи от приема на зеленчука

Снимка: Pixabay

Спанакът отдавна се рекламира като суперхрана в много страни. Добре си спомняме, че именно зеленият зеленчук е любимата храна на Попай моряка, която го прави силен и здрав. В действителност спанакът е богат на витамини и хранителни вещества и има много здравословни ползи за очите, мозъка и сърцето. 

Листата на растението са богати на белтъци, железни и калциеви йони, както и витамините А1, В1, В2 и С. Хубавото е, че в 100 грама спанак се съдържат около 25 калории, което го прави идеален за хората, които спазват диети. Доказано е, че 80 грама пресен и 200 грама сготвен спанак ви осигуряват половината от дневната ви доза витамин С. Той съдържа минерални вещества като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед. Освен това в него няма да намерите мазнини и холестерол.

Ето някои научно подкрепени ползи, които може да спечелите от консумацията на спанак.

1. Богат на хранителни вещества

Спанакът е чудесен източник на витамини и минерали, които са полезни за вашето здраве. Той съдържа малки количества цинк, витамин А, витамин К, каротин, лутеин и зеаксантин – основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира оптимално.

2. Полезен за мозъка

Яденето на спанак е полезно за здравето на мозъка ви, тъй като зеленчукът е пълен с антиоксиданти, като витамин А, лутеин и каротин. „Антиоксидантните ефекти могат да забавят свързаните със стареенето мозъчни увреждания“, казва д-р Джагдиш Хубчандани пред Insider. Той добавя, че приемът на спанак би помогнал и за поддържането на когнитивните функции.

Освен това, има доказателства за антистрес ефектите на зеленчука, като той успява да намали депресията и структурното и функционалното увреждане на мозъка. За приема на зелени листни зеленчуци, като спанак, също се смята, че забавя когнитивния спад.

спанак Pixabay

Снимка: Pixabay

В проучване от 2018 година учените проследяват спазването на диети и оценяват когнитивните способности на участниците на възраст 58 години. Те наблюдават значително намаляване на скоростта на когнитивния спад при хората, които ежедневно ядат по една порция листни зеленчуци.

3. Нормализира кръвното

Спанакът е богат източник на нитрати, които са естествени химични съединения, които могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане. „Той може да увеличи производството, действието и функцията на азотен оксид в тялото ви“, казва д-р Хубчандани. Азотният оксид помага за разширяване на кръвоносните съдове, което пък служи за понижаване на кръвното налягане.

Проучване от 2015 година наблюдава краткосрочния ефект от консумацията на супа от спанак с високо съдържание на нитрати. След седем дни участниците, които ядат супата, показват понижаване на кръвното налягане и намаляване на сковаността на артериите в сравнение с хората, които са били поставени на супа от аспержи с ниско съдържание на нитрати.

спанак Pixabay

Снимка: Pixabay

Доказано е, че високото кръвно налягане и сковаността на артериите допринасят за развитието на сърдечни заболявания. Учените заключават, че консумацията на храни с високо съдържание на нитрати, като спанак, може да бъде ефективен начин за поддържане на добро сърдечно здраве.

4. Подобрява зрението

Листният зеленчук съдържа големи количества лутеин и зеаксантин. Тези растителни съединения могат да бъдат намерени и в окото, където те са отговорни за предпазването от увреждане от ултравиолетовата светлина. Консумирането на храни, които съдържат високи концентрации на лутеин и зеаксантин, може да намали риска от развитие на хронични очни заболявания.

Проучване от 2006 година установява, че хората, които приемат повече тези определени растителни съединения са по-малко склонни да развият ядрена катаракта. Това е най-често срещаната форма на катаракта и се асоциира с помътняване и пожълтяване на лещата.

5. Намалява рискът от анемия

Анемията е състояние, при което тялото ви не успява да произведе достатъчно червени кръвни клетки, за да функционира правилно. Най-честата причина за болестта е дефицит на желязо.

салата, спанак

Снимка: Pixabay

Спанакът съдържа високи концентрации на желязо, което може не само да намали риска от развитие на анемия, но и да помогне за нейното потискане. Децата, бременните жени и жените с менструация са изложени на по-висок риск от развитие на желязодефицитна анемия. Те имат нужда от диета, която съдържа храни, богати на минерала.

Най-добрият начин за прием на спанак

Спанакът може да се консумира по много различни начини. Може да го сготвите, да го приготвите на пара, да го варите или дори да го блендирате, за да си приготвите сок или смути.

спанак Pixabay

Снимка: Pixabay

Научен доклад предполага, че най-добрият начин за консумацията на листния зеленчук е чрез сок или смути. По този начин ще имате възможност да се възползвате максимално от неговите полезни свойства и да получите най-високите концентрации на лутеин. Според изследователите, колкото по-дълго спанакът е изложен на топлина, толкова по-бързо намаляват здравословните му ползи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари