IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Обездвижване – колко крачки да правим на ден, за да бъдем здрави?

1 май 2021 21 00

Много хора не излизат от вкъщи с дни

IStockphoto

Пандемията ни накара да стоим повече у дома и да отделим повече време на семейството си. Макар да има някои предимства, след една година всеки би потвърдил, че застояването вкъщи му се е отразило зле. Един е качил килограми, друг не може да заспи вечер или да се събуди навреме сутрин. Основната причина за това е липсата на движение.

Много хора продължават да не излизат с дни. Те работят онлайн, пазаруват веднъж седмично, а когато го правят, най-много да отидат до близкия магазин, с което не са от най-активните. Според треньорът Нокс Робинсън, това не бива да се случва, защото организмът има нужда от движение всеки ден.

Спортистът посочва, че всеки трябва да бяга, но да гледа на това не като на изминаване на определени километри, а да го прави за определено време.

„Звучи супер елементарно, но това е пълна промяна в начина, по който гледате на движението“, казва той. Или по-просто – ако за 45 минути се постараете да изминете определени километри тичайки, ще имате по-ползотворна тренировка, отколкото да ходите само пеша.

По колко крачки трябва да изминаваме на ден?

ходене пеша,

Pixabay

По данни на водещи експерти и едно проучване от 2018 г., публикувано в списанието Scientific Reports, едно и също мислене може да се приложи и при ходене и този подход развенчава популярната идея, че винаги трябва да се стремите да изминавате по 10 000 крачки всеки ден.

„Броят крачки, които човек прави на ден, не е идеален показател, нито е точен индикатор за физическото здраве“, казва пред SFGate д-р Кенет Моришуги. Той посочва, че въпросната концепция за ходене пеша е вдъхновена по-скоро от маркетинга, а не от науката. Тогава по-конкретно японска компания пуска специален крачкомер, с който се насърчава изминаването на 10 000 крачки за ден.

Според проучване, данните от което са публикувани в списанието JAMA Internal Medicine, достатъчни са ни по 4 400 крачки на ден, за да бъдем здрави и да намалим риска от преждевременна смърт.

„Рискът от преждевременна смърт продължава да намалява с повече изминато разстояние, но се изравнява с около 7 500 крачки на ден – по-малко от целта по подразбиране при много крачкомери, които носим със себе си“, сочат изследователите. Те изтъкват, че е много по-важно не само просто да ходите, а да го правите по-енергично, дори да добавите малко кардио тичане, за да има ефект.

„Редовните упражнения трябва да бъдат вашата цел, дори ако те са само 20 минути на ден“, отбелязва д-р Моришуги, говорейки колко е важно да не се обездвижваме.

А според заключенията на нов доклад, качен в The Wall Street Journal, ако искате да имате по-голяма полза от ходенето и тичането, трябва не само да имате предвид разстоянието, а и конкретно време, за което го изминавате.

разходка в

Pixabay

„Прекарването на повече време в гората – практика, която японците наричат „горска баня“, например, е свързана с по-ниско кръвно налягане, намален сърдечен ритъм и понижаване на хормоните на стреса и оттам тревожността, депресията и умората“, пише екипът на изданието.

Гореспоменатото изследване от Scientific Reports доказва, че е по-добре да правим разходки сред природата. Близо 20 000 души, участвали в него, съобщават, че имат по-добро здраве, когато са прекарали поне час седмично в планината. А за по-добро настроение, те се движели поне 20-30 минути на ден.

Специалистите са на мнение, че ако искаме да се погрижим за здравето си по време на пандемията, трябва да прекарваме повече време навън, а не да броим стриктно колко крачки сме извървели. Ако всеки прави по 20-минутна тренировка за деня, той ще бъде в по-добро здраве и ще подобри циркулацията на кръвта в тялото, която се променя заради липсата на движение.

планина, раница,

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари