IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режимът 80/20: Как да следвате популярната диета?

26 април 2021 12 30

Никол Кидман е почитателка на правилото

Снимка: Pexels

Денис Остин е опитала всичко. От диетите с ниско съдържание на мазнини през 90-те години, веганските и вегетарианските режими, завръщането на кетогенната диета и нисковъглехидратния режим на Аткинс. Пионерът в домашните тренировки прекарва цялата си кариера, търсейки най-добрите съвети за здравословно хранене.

След 40 години в здравната индустрия, Остин винаги се връща към едно и също правило – яжте здравословна, богата на хранителни вещества храна през 80% от времето и запълнете останалите 20% с храни, които харесвате, независимо от хранителната им стойност. Това е известно и като правилото 80/20, към което може да се придържате в продължение на години и дори десетилетия.

„Обичам храната и вярвам, че всеки трябва да ѝ се наслаждава. Научих много за това как да се храня правилно, за да поддържам организма си здрав и голяма част от фокуса се крие в това да изградим добра връзка с храната“, казва Остин пред Insider.

Включете протеини и зеленчуци в диетата си

Денис казва, че през времето се е опитала да балансира здравословни източници на въглехидрати, мазнини и протеини.

Получаването на достатъчно протеин може да ви помогне да се почувствате по-сити след хранене и да ви зареди с енергия за целия ден. Остин препоръчва да се даде приоритет на плодовете и зеленчуците заради високото съдържание на витамини и микроелементи, които са важни за храносмилателната система.

Останалите 20% от калориите на Остин са съставени от любими храни, независимо дали става дума за десерт след вечеря или за вкусен коктейл в края на деня. Според нея, едно лакомство на ден като поничка или сладолед няма да ви навреди.

Опитайте нови неща

Денис казва, че обича постоянно да научава нови неща за тенденциите в тренировките и диетите и какви доказани ползи имат те за тялото. „Опитала съм всичко, защото с това се прехранвам и искам да знам как работи всяко нещо, което го пише в интернет“, обяснява тя.

Опитва различни диети и посочва, че всяка от тях си има своите позитиви. Например, придържала се е към кетогенната диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, като през това време разбира, че трябва да помисли по-добре върху похапването на здравословни източници на въглехидрати като плодове и зеленчуци вместо рафинирани зърнени храни.

По същия начин палеодиетата я е научила, че трябва да оценява предимството на непреработените храни. „Винаги съм вярвала в баланса. Харесвам да ям от всичко по малко“, казва Остин. Според експерти, поддържането на балансирана и гъвкава диета може да ви помогне да запазите фигурата си в дългосрочен план.

Ако се опитвате да се храните по-здравословно през лятото, най-добре е да намерите диета, която ви харесва и сте склонни да спазвате и след края на сезона. „Ако сте чували, че намаляването на въглехидратите ще ви помогне да отслабнете, но не искате да го правите, не го правете“, казва диетологът Джорджи Файър пред Insider.

Важно е да намерите режим, който е подходящ за вас и ви кара да се чувствате добре. По този начин ще сте сигурни, че ще го спазвате дълго време и няма да се чувствате потиснати от него. Ако правите нещо с нежелание, никога няма да постигнете желаните резултати.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари