IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкална диета – тайната на Виктория Бекъм, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу

15 април 2021 12 30

Според експерти, повишеното pH в организма пречи на метаболизма

Снимка: БГНЕС

Какво е общото между Дженифър Анистън, Виктория Бекъм и Гуинет Полтроу? Освен че са успешни в своите кариери и постигат всяка цел, към която се стремят, трите дами споделят и любов към един и същи хранителен режим. От няколко години дизайнерката се хвали, че чете книгата Honestly Healthy Alkaline Programme, която промотира нов начин на живот и насърчава преминаването към алкална храна.

Според експерти, тялото работи най-добре, когато pH на кръвта е между 7,35 и 7,45. Те допълват, че ако тези стойности бъдат надвишени, метаболизмът се нарушава и следват различни неприятни процеси. Сред тях са по-трудно абсорбиране на храната, дефицит на минерали и микроелементи, натрупване на мазнини, влошаване на здравето на кожата и косата и нисък имунитет.

Дженифър Анистън

Снимка: БГНЕС

Алкалната диета е хранителен план, който набляга на пресни зеленчуци и плодове с цел поддържане на оптимално ниво на pH в тялото. Той се основава на предпоставката, че храната, която ядем, влияе върху киселинността в организма. Последователите на тази диета твърдят, че тя има уникални ползи за здравето, докато режимите с високо съдържание на киселинни храни нарушават нормалното ниво на pH в кръвта. Твърди се, че този дисбаланс може да ни изложи на по-голям риск от различни заболявания.

Концепцията за алкални и кисели храни е разработена в средата на 1800 година като хипотеза за пепелната диета. Предполага се, че храните, веднъж преработени, оставят киселинна или алкална „пепел“ в тялото. Според привържениците на алкалната диета, метаболитните отпадъци, или пепелта, останали от преработката на храните, пряко влияят върху киселинността или алкалността на тялото. Изборът на по-алкални храни на теория трябва да подобри здравето ви.

Алкалната диета се използва от лекарите за предотвратяване на камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Все пак, тя се нарежда на 29-о място в световен доклад за най-добрите диети като постига резултат от 2,5. Класирането ѝ се основава на многото правила, които затрудняват спазването и недоказаната ефективност при отслабване.

Какво може да ядете?

За да следвате алкалната диета, трябва да се фокусирате върху приема на много алкални храни и по-малко кисели. Режимът категоризира храните като алкални, неутрални и киселинни:

Алкални: Плодове, ядки, бобови растения и зеленчуци.

Неутрални: Естествени мазнини, нишесте и захари.

Киселинни: Месо, птици, риба, млечни продукти, яйца, зърнени храни и алкохол.

Нивата на киселинност в организма се измерват чрез pH по скалата от 0 до 14, където по-ниските числа представляват киселинни съединения, по-високите са алкални, а 7 е неутрална среда.

Какво трябва да знаете?

Алкалната диета не ограничава храните до определени часове на деня и не изисква периоди на гладуване. Идеята ѝ е да се ядат повече алкални продукти и по-малко киселинни. Вместо да разглежда списъците с храни като „храни за ядене“ и „храни, които трябва да се избягват“, диетата насърчава последователите да мислят за киселинните храни и да се стремят към балансирано хранене.

детокс, плодове

Снимка: iStock

Някои привърженици на диетата препоръчват да следите рН на урината си, като тествате първата урина за деня с тестови лентички вкъщи, за да разберете как хранителните промени засягат тялото ви. Нормалното рН на урината е слабо кисело, с обичайни стойности от 6,0 до 7,5, но нормалните граници са от 4,5 до 8,0.

Целта на алкалната диета е просто да ядете повече алкални храни и по-малко киселинни храни като:

► Приемате повече плодове и зеленчуци.

► Пиете по-малко газирани напитки или напълно се откажете от тях.

► Пиете по 2 литра вода на ден.

► Добавяте пресен лимон или лайм към водата си.

► Ограничавате животинския протеин до една порция на ден.

► Заменяте рафинираните въглехидрати със зеленчуци.

► Пиете зеленчуков бульон.

Плюсове и минуси на алкалната диета

Алкалната диета насърчава увеличения прием на плодове и зеленчуци, като същевременно намалява преработените храни, богати на натрий и наситени мазнини. Това е от полза за всеки, но този хранителен режим има и няколко недостатъка.

Плюсове

Диета, богата на плодове и зеленчуци, е много засищаща, което улеснява и придържането към нея. Въпреки че няма съмнение, че яденето на по-малко преработени храни е нещо добро, има малко научни доказателства в подкрепа на твърдението, че алкалната диета може съществено да повлияе на рН на кръвта с цел лечение на заболявания.

здравословно хранене,

Снимка: iStock

Важно е обаче да се отбележи, че нивата на рН на определени области на тялото варират значително, докато рН на цялото тяло се поддържа в строги граници, благодарение на функциите на нашите бъбреци и бели дробове.

Минуси

Няма научни доказателства в подкрепа на предпоставката, че спазването на алкална диета може да подобри здравето или че яденето на определени храни може да промени рН на тялото. Например, привържениците на диетата твърдят, че силно киселинната диета увеличава риска от остеопороза и фрактури при възрастни хора.

Въпреки че диетата насърчава увеличаването на здравословните храни, тя също така ограничава някои храни като мляко и млечни продукти, които са отлични източници на хранителни протеини и калций. Твърденията на диетата за ограничаване на тези храни са неоснователни, тъй като изследователските проучвания показват, че консумацията на тези храни няма подкиселяващ ефект върху тялото, нито пречи на метаболизма на калция. По същия начин приема на месо не променя pH на тялото ви.

Трябва ли да следвате алкална диета?

Алкалната диета набляга на яденето на пресни пълнозърнести храни с разнообразни плодове и зеленчуци и ограничена преработена храна. Позволява малки количества животински протеини и млечни продукти, като същевременно намалява рафинираните зърна, като осигурява широк спектър от хранителни вещества.

Хранителният режим обаче изключва няколко храни, които са богати на фибри, витамини и минерали, важни за цялостното ни здраве. Именно затова се препоръчва консултация с диетолог преди да започнете алкалната диета.

диета, диетолог

Снимка: iStock

Според експерти, количеството калории, което човек трябва да приема зависи от неговия пол, възраст, здравословно състояние и ниво на физическа активност. Всичко това помага за съставянето на здравословен режим на хранене, който ще ви помогне да запазите добра фигура и да поддържате оптимална функция на организма си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Иван ( преди 3 години )
Като цяло статията е добра. Аз следвам алколното диета от около година и съм - 20 кг. доста нергичен и най-вече здрав . Може да погледнете една статия по темата, която горещо препоръчвам: https://dietyc.com/alkalna-dieta-menu-recepti/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар