IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как проблемите с червата влияят на цялостното здраве?

23 май 2022 10 50

7 признака, че имате проблеми с храносмилането

Istock

Istock

Невероятната сложност на червата и нейното значение за цялостното ни здраве е тема на нарастващи изследвания в медицинската общност. Многобройни проучвания през последните две десетилетия показват връзка между здравето на червата и имунната система, настроението, психичното здраве, автоимунните заболявания, ендокринните заболявания, кожните заболявания и дори рака.

Дълго време нашата храносмилателна система се смяташе за сравнително „проста“ телесна система, състояща се по същество от една дълга тръба, през която храната ни може да премине, да се абсорбира и след това да се отдели.

Терминът „чревен микробиом“ се отнася конкретно до живите микроорганизми в нашите черва. Човек има около 300 до 500 различни вида бактерии в храносмилателния си тракт. Докато някои микроорганизми са вредни за нашето здраве, много от тях са невероятно полезни и дори необходими за здравото тяло.

Наличието на голямо разнообразие от тези добри бактерии в червата може да подобри функцията на имунната ни система, да подобри симптомите на депресия, да помогне в борбата със затлъстяването и да осигури много други ползи.

А ето и 7 признака , че имате проблеми с червата:

Много аспекти на съвременния живот, като живот под стрес, недоспиване, яденето на преработени храни и на такива с високо съдържание на захар, приема на антибиотици и др. могат да увредят чревния ни микробиом. Това от своя страна може да повлияе на други аспекти на нашето здраве, като мозъка, сърцето, имунната система, кожата, теглото, нивата на хормоните, способността за усвояване на хранителни вещества и дори развитието на рак.

Има редица начини, по които можем да се досетим, че имаме проблем с червата. Ето седем от най-често срещаните признаци:

1. Разстроен стомах

Стомашните смущения като газове, подуване на корема, запек, диария и киселини могат да бъдат признаци на проблеми с червата. Балансираните черва ще имат по-малко трудности при обработката на храната и елиминирането на отпадъците.

2. Хранене с високо съдържание на захар

Консумирането основно на преработени храни и такива с добавена захар може да намали количеството на добри бактерии в червата. Този дисбаланс може да причини повишено желание за захар, което пък може да увреди още повече червата. Високите количества рафинирани захари, особено високофруктозен царевичен сироп, са свързани с повишено възпаление в тялото. Възпалението може да бъде предшественик на редица заболявания и дори рак.

3. Промени в теглото

Покачването или загубата на тегло, без да правите промени в диетата или във физическите си навици, може да е признак за проблеми с червата. Небалансираните черва могат да нарушат способността на тялото ви да абсорбира хранителни вещества, да регулира кръвната захар и да съхранява мазнини. Загубата на тегло може да бъде причинена от свръхрастеж на бактерии в тънките черва, докато наддаването на тегло може да бъде причинено от инсулинова резистентност или желание за преяждане поради намалена абсорбция на хранителни вещества.

4. Нарушения на съня или постоянна умора

Проблемните черва могат да допринесат за нарушения на съня като безсъние или лош сън и следователно да доведат до хронична умора. По-голямата част от серотонина в тялото, хормон, който влияе на настроението и съня, се произвежда в червата. Така че увреждането на червата може да наруши способността ви да спите добре. Някои нарушения на съня също са свързани с риск от фибромиалгия.

5. Кожно дразнене

Кожни състояния като екзема, например, може да са свързани с увредени черва. Възпалението в червата, причинено от лош начин на хранене или хранителни алергии, може да причини повишено „изтичане“ на определени протеини в тялото, което от своя страна може да раздразни кожата и да причини състояния като екзема.

6. Автоимунни състояния

Медицински изследователи непрекъснато намират нови доказателства за въздействието на червата върху имунната система. Смята се, че увредените черва могат да увеличат системното възпаление в тялото и да променят правилното функциониране на имунната система. Това може да доведе до автоимунни заболявания, при които тялото атакува само себе си, а не вредните нашественици.

7. Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост е резултат от затруднено храносмилане на определени храни (това е различно от хранителната алергия, която се причинява от реакция на имунната система към определени храни). Смята се, че непоносимостта към храната може да бъде причинена от лошо качество на бактериите в червата. Това може да доведе до затруднено храносмилане и до неприятни симптоми като подуване на корема, газове, диария, коремна болка и гадене. Има някои доказателства, че хранителните алергии може да са свързани и със здравето на червата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари