IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, които да правите за очите си всеки ден

12 август 2022 14 30

Те трябва да са не само красиви, а и здрави

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зрението е едно от основните ни сетива и с възрастта то може да се влоши. Носенето на очила не е нещо необичайно, но може и да не се стигне до него и в доста зряла възраст, ако вземете мерки от рано. Проблемите с очите могат лесно да бъдат избегнати, ако се грижите за тях ежедневно, придобивайки следните здравословни навици.

Не търкайте очите си

Ръцете могат да носят мръсотия, бактерии и прах, и всички те могат да достигнат до очите ви всеки път, когато ги докоснете или потъркате. Ефективната грижа за очите включва избягване на докосване на им, за да се предотврати инфекция и дразнене.

Хидратирайте

Хидратацията е от решаващо значение за грижата за очите и за благосъстоянието на тялото като цяло. Липсата на хидратация може да доведе до хлътване, обезцветяване или умореност на очите.

Защитете очите си от слънцето

Излагането на слънчева светлина и ултравиолетови лъчи увеличава риска от заболявания като свързана с възрастта макулна дегенерация, ранна катаракта и може да причини слънчево изгаряне на роговицата или фотокератит. Така че използвайте слънчеви очила, за да предпазите очите си, дори слънцето да не е прекалено ярко и силно и директно да попада в очите ви.

Откажете пушенето

Пушенето увеличава риска от заболявания като свързана с възрастта макулна дегенерация и състояния като катаракта. Пушенето също може да увреди зрителните нерви и да причини тежка сухота в очите.

Минете на балансирана диета

Диета, съдържаща големи количества плодове и цветни или тъмнозелени зеленчуци, осигурява антиоксиданти, които са полезни за здравето на очите. Яденето на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като риба, може да намали риска от развитие на дегенерация на макулата.

Осигурете си комфортна работна среда

Компютърните монитори трябва да бъдат разположени на една ръка разстояние от очите и на 20 градуса под нивото на очите. Това предпазва очите ви от напрежение. По същия начин се уверете, че имате достатъчно, но разсеяно осветление в стаята си. Избягвайте фокусирани и изключително ярки светлини.

Спазвайте правилото 20-20-20

За да поддържате добра грижа за очите по време на работа, трябва да спазвате правилото 20-20-20.

На всеки 20 минути погледнете настрани от компютъра си и погледнете обект, който е на 20 стъпки от вас.

Мигайте 20 пъти последователно, за да предотвратите сухота в очите.

На всеки 20 минути правете 20 стъпки.

Това е не само добро за зрението ви, но също така насърчава правилната стойка и кръвообращението в цялото тяло.

Носете правилен грим

Избягвайте грим за очите, който причинява алергична реакция. Винаги премахвайте грима си преди лягане, за да избегнете натрупването на бактерии от остатъчния грим. По същия начин почиствайте редовно четките си за грим, особено тези, които използвате за гримиране на очите.

Спете качествено и достатъчно

Точно както останалата част от тялото ви, очите ви също се нуждаят от почивка. Затова се уверете, че спите достатъчно всяка вечер, за да запазите очите си здрави.

Носете подходящо оборудване за защита на очите при различни дейности.

Без значение какво правите, уверете се, че очите ви са защитени. Ако отивате да плувате, носете очила за плуване, за да избегнете излагането на очите си на хлор. По същия начин, ако работите в градината, сложете предпазни очила, за да предпазите очите си от прахови частици, бактерии и наранявания.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари