IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите от приема на Гинко билоба?

29 ноември 2022 13 44

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Студени крайници, проблеми с нервната система или липса на концентрация. Тези симптоми отдавна не са свързани само с напредването на възрастта, а и с ежедневния стрес, на който сме подложени. Едно от най-ефикасните решения за преодоляване на подобни неразположения са натуралните добавки като екстракт от гинко билоба, споделят от Биотика.

Билката има ключово значение за човешкото здраве и помага при редица здравословни проблеми, а първите сведения за лечебните ѝ качества датират от около преди 4 800 г. в китайски медицински писания. Използваемите части са плодовете, семената и листата – свежи или изсушени.

Какво представлява гинко билобата?

Определяно като „дърво на живота“ заради многобройните си почти „магически“ ползи, гинко билоба е едно от най-старите растения в света. Понастоящем Китай е единственото място, където може да бъде открито под формата на див вид в природата.

Култивирано се среща и в други азиатски държави, Съединените щати, в паркове в Западна Европа и дори в България – в района на Докторската градинка в София, на централния площад в Добрич, във Варна и в други градове на територията на страната.

Тъй като понася замърсен въздух, по света се ползва за пречистването му и се засажда масово в паркове и градини.

Ето още няколко неща, които предопределят широкото приложение и прием на гинко билоба:

► Ускорява разграждането на алкохола в тялото посредством един от ензимите си. В Япония семена от гинко билоба се поднасят заедно с напитката саке;

► Екстракт от него се ползва в медицината на различни народи в Азия за лечение на астма, алергии, заболявания на горните дихателни пътища – бронхит и синузит;

► Усилва микроциркулацията в кръвта в органите и тъканите. Това подобрява кръвообращението и повлиява оросяването на крайниците. Помага при разширени вени и при целулит;

► Има съдоразширяващ ефект. Прилага се като сърдечен регулатор при аритмия, за подобряване на паметта и концентрацията и лекува депресивни състояния;

► Подобрява метаболизма – облекчава болките при предменструален синдром, подобрява функцията на щитовидната жлеза;

► Дълготрайната му употреба води и до подобряване на зрението, възстановяване на поражения на ретината и носи облекчение на страдащи от глаукома;

► Приписват му се дори качества на афродизиак и се използва за предотвратяване на сексуална дисфункция;

► Помага при витилиго.

Как билката се грижи за нашето тяло?

Причината за честите предписания за прием на гинко билоба е химичният състав в листата и плодовете на растението. Листата съдържат две основни групи активни вещества – флавоноиди, които са с по-голямо значение, и терпен-лактони – гинколиди и билобалиди.

Флавоноидите са тези, които разширяват капилярите – най-малките кръвоносни съдове, регулират невроните и осигуряват по-голям приток на кислород в мозъка и цялото тяло. Това определя приложението му при болести като алцхаймер, деменция, световъртеж, болест на Рейно, шум в ушите и други.

Терпен-лактоните се проучват като вещества, които могат да забавят и отдалечат пристъпите на мигрена и дори да я излекуват в по-млада възраст. Те подобряват паметта и концентрацията. Помагат на спортуващи за възстановяването на мускулите след тренировки.

Какъв е правилният прием?

Концентрацията на активните вещества на гинко билоба в различните екстракти е различна. Оптималната доза в продуктите е между 40 и 240 мг на ден, разпределени в два или три приема за поне 12 седмици /три месеца/, най-добре около половин година, съветват от онлайн магазин Biotika.bg. Продуктите с доказан произход и съдържание на 24% флавонни гликозиди в екстракт са за предпочитане заради по-добрия ефект.

Гинко билоба може да бъде закупен на капсули. Те имат удобна форма и са с умерено съдържание на активните вещества, по-малко флавонни гликозиди, но оказват всички ефекти от действието на самата билка.

Листата на растението също се използват – под формата на чай. Плодовете му – въпреки лошата миризма, намират приложение в традиционната китайска кухня и в обреди при изповядващите конфуцианство.

За какво да внимаваме при прием на гинко билоба?

При всеки прием на лекарства или натурални добавки – екстракти, хапчета или добавки, първото правило е да внимаваме за предозиране. Както и да помним, че случайното пропускане на даден прием, не се компенсира с двойна доза.

Предозирането с билката може да доведе до увеличено кървене, кожни алергични реакции, като обриви, зачервявания, усещане за затруднено дишане или уртикария. Не се препоръчва и съвместен прием с лекарства за разреждане на кръвта, като аспирин и ибупрофен. Задължителна е консултацията с лекар, преди да започнете прием, особено при хора с диабет, защото приемът на гинко билоба може да доведе до покачване на нивата на кръвната захар. Противопоказна е употребата при бременност и кърмене.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

... ( преди 1 година )