IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословно хранене – новите суперхрани на 2023 година

14 април 2023 13 30

Ето към какво трябва да се насочите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Здравословното хранене може да бъде изключително ефективно, когато включва изобилие от суперхрани.

Суперхраните са продукти, които имат множество хранителни ползи, включително високи нива на витамини, минерали, фибри или антиоксиданти. И макар тези храни да не са клинично дефинирани от официален орган за храните, те може да са нещо добро за организма и здравето. Това са съставки, които експертите по хранене избират благодарение на техните супер способности за физическото и психическото здраве. Те са храни, които лесно се вписват в нашите диети и рецепти и могат да се консумират редовно.

Храни като къдраво зеле, боровинки и ферментирали съставки вече са широко приети като суперхрани, но има още много неща, които можете да включите в диетата си. Тъй като вече преминахме първата четвърт от 2023 година, е добре сериозно да се замислим над промени в храненето и включването на повече полезни храни. Както всяка година, така и тази си има своите суперхрани, за които трябва да внимавате.

Кои суперхрани трябва да включите в диетата си тази година?

1. Леща

Този растителен протеин набира популярност и се появява в множество храни – от чипс до паста. Лещата осигурява фибри, подпомагащи контролирането на холестерола, и подхранващ протеин, в допълнение към фолат, магнезий и желязо. Тя се приготвя лесно като супа и обилни основни ястия, а също така може да се закупи консервирана или предварително сварена и опакована за още по-лесна консумация.

леща pixabay

Снимка: Pixabay

Различните видове леща, като червена, зелена и френска, предлагат различен вкус и текстура, така че можете да включвате протеина често в диетата си, без да ви омръзва.

2. Телешки черен дроб

Телешкият черен дроб е наистина най-добрата суперхрана и истинският природен мултивитамин, съдържащ основни витамини и минерали в биодостъпна форма, които са лесноусвоими и разпознаваеми за организма. Той може да се консумира в естествената му форма или пък в изсушено състояние.

телешки дроб

Снимка: iStock

Съдържа много важни хранителни вещества като витамини A, D, E, K, B12 и фолиева киселина, както и минерали като мед и желязо, които осигуряват на тялото необходимите „инструменти“ за естествена детоксикация, поддържане на хормоналния баланс и правилната функция на щитовидната жлеза. Витамин А е от съществено значение за производството на хормоните на младостта и антистресовите хормони, които всички искаме и се нуждаем, но въпреки това повечето хора страдат от недостиг на важния витамин.

3. Фурми

фурми istock

Снимка: iStock

Фурмите са свеж плод с вкус на карамел, което ги прави идеални да задоволят всеки любител на сладкото. Те са пълни с калий, желязо и засищащи фибри без добавена захар. Можете да им се насладите направо от пакетчето, да ги напълните с фъстъчено масло или да ги смесите в кремообразен млечен шейк.

4. Татарска елда

Според диетолози, една храна може да се нарече супер, когато поддържа не само здравето на телата, но и здравето на планетата. С много настоящи екологични проблеми и опасения около крехката ни хранителна система, ние се нуждаем от култури, които са едновременно питателни и устойчиви.

елда istock

Снимка: iStock

На преден план излиза хималайската татарска елда, която е не само богата на семена, съдържащи фибри, минерали и мощни защитни полифеноли, но е и устойчива на суша култура, която може да се отглежда в почва с лошо качество, при ниски температури и голяма надморска височина.

12 ползи от матча, които ще ви накарат да я пиете всеки ден

Ферментирали храни – кои да ползвате за по-здравословно хранене?

Подай ми бързо тиквата – 7 ползи, за които дори не подозирате

5. Булгур

булгур istock

Снимка: iStock

Тази зърнена култура става все по-известна с годините. Булгурът има ядков вкус и е направен от пшенично зърно, което е било попарено, изсушено и смляно. Пълен е с протеин и фибри, а освен това ви доставя много минерали, включително желязо. Използвайте булгур вместо ориз или киноа в различни рецепти. Може също така да го поръсите върху салата или да си направите от него вкусна каша.

6. Конопени семена

конопени семена

Снимка: iStock

Този растителен протеин съдържа девет основни аминокиселини. Три супени лъжици от него осигуряват девет грама протеин. Конопените семена са страхотна добавка към всичко – от домашно приготвени енергийни блокчета до добавка за смути. Също така може да ги поръсите върху кисело мляко, салати, тестени изделия и много други. Можете дори да ги добавите към сандвич с фъстъчено масло или сладолед, за да добавите здравословни ползи към десерта.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари