IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново начало – как да си направите пролетен детокс?

16 март 2024 10 30

Кажете сбогом на вътрешната мръсотия, тялото ви е готово за прераждане

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всичко изглежда възможно през пролетта. Това е сезонът на надеждата, на свежия живот и новите начала. Също така е идеалното време да обърнете нова страница и да започнете поредния си, или пък първи, план за детоксикация. 

През зимните месеци някои от нас може да са прекалили с храната и напитките. Може би сте оставили тренировъчната си програма на заден план, затворили сте се вкъщи и сте се опитвали да се преборите с неприятните настинки. Каквато и да е причината, в началото на пролетта сравнително малко от нас се чувстват най-добре. Предприемането на детоксикация сега може да промени всичко това и да ви помогне да влезете в перфектна форма за следващите месеци. 

На енергийно и езотерично ниво пролетта е идеалното време за пречистване. В китайската система пролетта е свързана с елемента Дърво, който ни насърчава да опитваме нови неща, да поемем по нов път, да намираме нови начини, да се ангажираме с действия. Това е открито, енергично, ентусиазирано усещане, така че дори никога преди да не сте се детоксикирали, сега може да е идеалният момент и начин бързо да започнете да се чувствате по-добре. 

Имайте предвид обаче, че детоксикацията не е магическо, еднократно и бързо решение. За да поддържате добро здраве, трябва да следвате разумна диетична и тренировъчна програма. Трябва също така да сте готови да разгледате внимателно целия си начин на живот, околната среда, дома, ума и емоциите си. Един от най-големите токсини, пречещ ни да имаме по-добро настроение, е стресът

Добрата новина е, че най-новите изследвания показват, че ефективната детоксикация не трябва да включва драстични диети или гладуване. Бавният и нежен подход също върши чудесна работа. 

Защо да пробваме детокс?

Някои критици казват, че детоксикацията не е необходима, че телата ни се детоксикират сами по естествен път. Въпреки че това несъмнено е вярно в един идеален свят, за съжаление ние не живеем в него. Всъщност нашият модерен и забързан свят е невероятно токсичен. Редовно сме изложени на замърсявания на въздуха, в домовете, в храните, които ядем, и дрехите, които носим. 

детокс, плодове

Снимка: iStock

След като започнете да научавате за токсините, е лесно да се уплашите. Без съмнение това е тревожна ситуация, но не се паникьосвайте. Признайте и приемете, че е невъзможно и непрактично да избягвате всеки един токсин. Направете каквото можете, за да се отървете от най-лошото и след това се съсредоточете върху изграждането на естествените защитни сили на тялото – силна и добре функционираща имунна система, добро кръвообращение и мощна система за отделяне. Тези комбинирани сили могат да се справят по невероятен начин с повечето неприятности. 

Ползи от детокса

► Насърчава здравословното тегло.
► Подпомага естествените процеси на детоксикация на тялото и елиминирането на токсините.
► Повишава енергийните нива и жизнеността.
► Успокоява ума и намалява стреса.
► Насърчава оптималното здраве и по-устойчивата имунна система.

7 стъпки за детокс

1. Повече растения в диетата

Всички знаем, че трябва да ядем повече зеленчуци, но също така е важно да се уверите, че следвате диета, богата на другите цветове на дъгата, за да поддържате приема на аминокиселини, витамини, минерали, антиоксиданти и други основни хранителни вещества. Това означава да ядете голямо разнообразие от храни на растителна основа като пресни плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена. 

2. Здравословен сън

Лягането по едно и също време всяка вечер и осигуряването на поне 7 часа сън е от ключово значение за поддържането на здравословен цикъл. Това, от своя страна, подпомага за поддържане на храносмилателната система и метаболизма в баланс и поддържа оптимално функционираща имунна система. Здравословната рутина за сън също може да подобри нивата ви на мотивация сутрин, което означава, че ще бъдете по-продуктивни с напредването на деня, така че да можете да се възползвате максимално от всеки ден. 

сън, жена,

Снимка: iStock

За да придобиете добри навици за лягане и да насърчите по-дълбокия сън, ограничете излагането на синя светлина, като изключите всички устройства поне 30 минути преди лягане. Излагането на синя светлина може да подмами мозъка ви да мисли, че все още е ден, което е разрушително за цикъла ви за сън. Избягвайте да работите в леглото, въздържайте се от кофеина след 14 часа и пийте чай от лайка или лавандула, преди да си легнете.

3. Почистете дома

Изследванията показват, че безпорядъкът може да бъде пагубен за вашето физическо и психическо здраве, така че не подценявайте силата на пролетното почистване в традиционния смисъл на думата. Претрупаната среда може да повиши нивата на стрес, което може да има отрицателен ефект върху целия жизнен поток, допринасяйки за лош сън, лоши хранителни навици и общо лошо здраве. 

почистване на

Снимка: Pexels

Отделете един уикенд, който да посветите на пролетното си почистване и премахване на бъркотията във вашия дом, или пък планирайте 20 минути на ден, за да се справите с една област. Не само ще свалите огромна тежест от раменете си, но пролетното почистване също е възможност за насърчаване на по-здравословна среда за вашето психично здраве и може да се сметне като добра физическа тренировка. 

Летен детокс: 3 рецепти за смути от Кейт Хъдсън

4. Започнете деня с две чаши вода

За да помогнете за естествената детоксикация на тялото и да улесните изхвърлянето на токсините, уверете се, че пиете достатъчно вода всеки ден. Водата поддържа оптималната работа на органите за детоксикация, а именно бъбреците, които помагат на тялото да премахне отпадъците и токсините от кръвния поток. 

вода, пиене

Снимка: iStock

Започването на деня с изпиването на две чаши вода след ставане е бърз начин да рехидратирате тялото си и да изхвърлите токсините. Добавянето на лимон също може да има детоксикиращи ползи, тъй като лимонът подобрява ензимната функция, стимулира черния дроб и подпомага изхвърлянето на токсините. Ако не обичате да пиете вода сутрин, направете си питателно смути за закуска, за да се хидратирате. Не забравяйте да се хидратирате през целия ден, за да изхвърлите токсините.

5. Тренирайте на открито

Стремете се да правите поне по 150 минути упражнения седмично и спортувайте на открито, за да си набавите в същото време и витамин D. Телата ни произвеждат този важен витамин винаги, когато сме изложени на слънце. Витамин D ни е нужен, за да абсорбираме калций и да поддържаме здравето на костите. Разходката по време на обедната почивка е най-лесната форма на упражнения и оптималният начин да се уверите, че получавате достатъчно витамин D. 

6. Изчистете ума от негативни мисли

Пречистването на ума ви от негативни мисли и поддържането на положителен възглед за живота може да окаже силно въздействие върху вашето физическо здраве. Това е така, защото негативните мисли могат да бъдат токсични за емоционалното ви здраве, което може да се отрази върху физическото ви благополучие. Най-лесният начин да се справите с проблема е да си създадете навик да разпознавате негативните мисли, когато навлизат в ума ви, да ги етикетирате като такива и да ги игнорирате. 

кафе, усмивка,

Снимка: iStock

За да улесните положителното настроение в началото на деня си, придобийте навика да водите дневник на благодарността, за да размишлявате за какво сте благодарни всяка сутрин. Предварителните констатации показват, че тези, които редовно практикуват благодарно мислене, извличат емоционални, физически и междуличностни ползи. Възрастните, които водят редовно дневници на благодарността, спортуват по-редовно, съобщават за по-малко симптоми на заболяване, чувстват се по-добре за живота си като цяло и са по-оптимистични за бъдещето. Неговите проучвания показват, че благодарността може да подпомогне имунната ви система, по-добър сън и повишено щастие.

Пролетен детокс за кожата – какво да направите?

Детокс на скалпа – как да го правим и какви са ползите?

7. Дишайте дълбоко

Дъхът ви е мощен инструмент, който може да ви помогне да управлявате отговора си на стресови ситуации и също така да подпомогне естествените процеси на пречистване на тялото ви. Дълбокото дишане увеличава снабдяването на мозъка с кислород и стимулира парасимпатиковата нервна система, което насърчава състояние на спокойствие. Ако отделите време за по-дълбоко, по-съзнателно дишане, можете също да подпомогнете детоксикацията на тялото. Дълбокото дишане ви позволява да приемате повече подхранващ кислород, който може да помогне за елиминирането на токсините, които може да са се натрупали в белите дробове и също така ви позволява да се отървете от повече отпадъци под формата на въглероден диоксид.

йога, дишане,

Снимка: iStock

За да придобиете навик за по-съзнателно дишане, за да подпомогнете управлението на стреса и естествената детоксикация, опитайте приложение за медитация или посетете час по йога.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари